bd-sprite

«Άντεξε» η Βουλγαρία το α' τρίμηνο, προσφέροντας στήριγμα στις ελληνικές εξαγωγές

Η οριακή αύξηση που σημειώθηκε στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών κράτησε σε θετικούς ρυθμούς την οικονομία της γειτονικής χώρας παρά την πανδημία του κορονοϊού.

Την στιγμή που η Ευρώπη βυθίζεται όλο και περισσότερο σε ύφεση, στην Βουλγαρία η οικονομία δείχνει να έχει αντοχές απέναντι στον κορονοϊό. Η οικονομία της γειτονικής χώρας, μιας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, αναπτύχθηκε κατά 0.3% το πρώτο τρίμηνο της χρόνιας, έναντι συρρίκνωσης 3.8% της ευρωζώνης.

Με σχετικά λίγα κρούσματα από τον κορονοϊό, η γειτονική χώρα ετοιμάζεται για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων από την Δευτέρα, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί πριν από δύο μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της Βουλγαρίας "κρατήθηκε" από την οριακή αύξηση που σημειώθηκε στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές της Βουλγαρίας έμειναν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ μειώθηκαν οι επενδύσεις.

Η αγορά της Βουλγαρίας προσφέρει ένα σημαντικό στήριγμα στους Έλληνες εξαγωγείς, καθώς η ζήτηση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, μειώνεται δραστικά.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών σημείωσαν αύξηση 31,3%, σε σχέση το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, με το συνολικό ποσό των εξαγωγών να ανέρχεται σε 326,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά 17,5% μεγεθύνθηκαν οι εξαγωγές σε όγκο, φτάνοντας τους 440,56 χιλιάδες τόνους.

Ο οικονομολόγος Valentin Tataru από την ING επισημαίνει σε έκθεση του, ότι το δεύτερο τρίμηνο τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για την Βουλγαρία,- όπως αναμένεται και σε όλη την Ευρώπη- ωστόσο, εκτιμά πως η ανάπτυξη της οικονομίας δείχνει να έχει αντοχές. Δεν είναι τα πάντα μαύρα για την βουλγαρική οικονομία, τονίζει ο ίδιος. Ο Tataru αναθεώρησε την πρόβλεψη του για το ΑΕΠ της Βουλγαρία το 2020 σε -5% από -6.3%.

Στα μέσα Μαρτίου, η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προχωρώντας σε ταξιδιωτική απαγόρευση, κλείσιμο σχολείων, εστιατορίων και εμπορικών κέντρων και υποχρέωσε πολλές επιχειρήσεις να μειώσουν ή να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους. Στα τέλη Απριλίου, η χώρα, με πληθυσμό περίπου επτά εκατομμυρίων κατοίκων, ξεκίνησε τη μερική χαλάρωση του lockdown, αλλά συνέχισε να επιβάλλει αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη προμηθευτών και καταναλωτών για τα «φέσια» στο ηλεκτρικό ρεύμα

Νέους κανόνες για τα χρέη και τον ενεργειακό τουρισμό διαμορφώνει μετά το Πάσχα η Ρυθμιστική Αρχή. Τι λένε οι προμηθευτές για την αλλαγή προμηθευτή και τι ζητούν οι ενώσεις των καταναλωτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλασιάζεται ο εθνικός στόχος για τις φυσικές μπαταρίες ενέργειας

Οι μονάδες αντλησιοταμίευσης παίρνουν προτεραιότητα στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ώστε να αυξηθεί η αποθήκευση ενέργειας και να ισορροπήσει το σύστημα. Μεγάλες επενδύσεις από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΔΕΗ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά πτώσης η κατανάλωση ρεύματος, στα αζήτητα παραγωγή από ΑΠΕ

Η ζήτηση του ρεύματος τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 2,9% ετησίως στις 3.891 γιγαβατώρες. Ανησυχία στους παραγωγούς που επένδυσαν σε αιολικά και φωτοβολταϊκά προκαλεί η αναντιστοιχία προσφοράς - ζήτησης.