ΓΔ: 1472 1.36% Τζίρος: 74.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:38:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-ADMIE
Φωτο: ΑΔΜΗΕ

Οκτώ διασυνδέσεις για το ρεύμα από τη Σ. Αραβία μέχρι και τη Γερμανία

Κομβικό ρόλο στα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος σε ευρεία γεωγραφική περιοχή διεκδικεί η Ελλάδα. Ποιες είναι οκτώ διασυνδέσεις που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ για τα επόμενα χρόνια.

Με οκτώ νέες διασυνδέσεις σε γειτονικές χώρες και όχι μόνο επεκτείνεται το ηλεκτρικό δίκτυο της Ελλάδας με στόχο την ενεργειακή σταθερότητα της χώρας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Με νέες διασυνδέσεις από την Ιταλία και την Βουλγαρία έως την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τη Γερμανία, η Ελλάδα διεκδικεί «ρόλο – κλειδί» στη νέα εποχή των μεγάλων διασυνδέσεων της Ευρώπης. Ωστόσο, η προσοχή πολλών είναι στραμμένη προς την Κύπρο και το έργο "Great Sea Interconnector".

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη στη Μεγαλόνησο από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των Ισραηλινών ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα διάθεση για επιτάχυνση του έργου από την κυπριακή πλευρά.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εξέλιξη επί του θέματος, αν και δεν αποκλείεται να πραγματοποιούνται πολιτικές συζητήσεις παρασκηνιακά, καθώς στις Βρυξέλλες «πιέζουν» για την επιτάχυνση του έργου.

Και στη Σαουδική Αραβία

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα βήμα από τον ΑΔΜΗΕ στην περαιτέρω επέκταση του ελληνικού δικτύου με επίσκεψη των στελεχών της διοίκησης της εταιρείας στο Ριάντ, στα κεντρικά γραφεία και τις εγκαταστάσεις των Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Saudi Greek Interconnection, με την συμμετοχή των επικεφαλής των Διαχειριστών, Μάνου Μανουσάκη και Waleed Al-Saadi, αποφασίστηκε η προκήρυξη των τεχνικών μελετών και των μελετών αγοράς, καθώς και ειδικών μελετών για τη λειτουργία της διασύνδεσης.

Επίσης συζητήθηκαν τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Διαχειριστών και συμφωνήθηκε να συσταθούν οι αντίστοιχες τεχνικές ομάδες το αμέσως επόμενο διάστημα. Η προκήρυξη των μελετών θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες.

Το δεκαετές σχέδιο για τις διασυνδέσεις

Σύμφωνα με το δεκαετές σχέδιο του ΑΔΜΗΕ που πρόσφατα δόθηκε στην δημοσιότητα, οι νέες διασυνδέσεις με γειτονικά συστήματα είναι οι εξής:

1. Διασύνδεση με Τουρκία: Νωρίτερα συστάθηκε κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας (ΑΔΜΗΕ, ESO-EAD & TEIAS) με σκοπό τη διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων για  την ανάπτυξη νέων διασυνδέσεων ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό και το Τουρκικό Σύστημα για την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και Βουλγαρίας-Τουρκίας.

Τον Δεκέμβριο του 2023 υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της TEIAS για την υλοποίηση της νέας διασυνδετικής γραμμής. Βάσει του νέου προγραμματισμού, η νέα διασυνδετική γραμμή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το 2031.

2. Διασύνδεση με Αλβανία: Τον Απρίλιο του 2020 ξεκίνησε συνεργασία του ΑΔΜΗΕ με τον Διαχειριστή του Συστήματος της Αλβανίας (OST) αναφορικά με την δυνατότητα υλοποίησης μίας νέας διασυνδετικής γραμμής Ελλάδας – Αλβανίας. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην διερεύνηση των τεχνικών, οικονομικών και λοιπών παραμέτρων για τη σχεδίαση μίας νέας διασυνδετικής γραμμής στο επίπεδο της υπερυψηλής τάσης των 400 kV μεταξύ του νοτίου συστήματος μεταφοράς της γειτονικής χώρας και κατάλληλου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στο Ελληνικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκαν προμελέτες αγοράς, δικτύου και προκαταρκτική αξιολόγηση κόστους οφέλους, βάσει των οποίων αποφασίστηκε η υλοποίησης νέας διασυνδετικής Γ.Μ. 400 kV μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2030.

3. Διασύνδεση με Ιταλία: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών για τη διερεύνηση των αναγκών της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφοράς, μακροπρόθεσμα η σύγκλιση των τιμών μεταξύ των δύο χωρών προϋποθέτει την ενίσχυση της μεταξύ τους ηλεκτρικής διασύνδεσης. Για το σκοπό αυτό, το Νοέμβριο του 2020 εκκίνησαν διαδικασίες συνεργασίας μεταξύ ΑΔΜΗΕ και του Ιταλού Διαχειριστή (TERNA) με τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την εκπόνηση μελετών για την ενίσχυση της διασύνδεσης των δύο ηλεκτρικών συστημάτων. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσής του είναι το 2031.

4. Διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ: Το έργο αφορά στην υλοποίηση διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ. Σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης Εuroasia Ιnterconnector το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτη)-Κύπρου- Ισραήλ, συνολικού μήκους 1208 km με ισχύ 1000 MW, είναι  εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,4 δις ευρώ. Ορίζοντας ολοκλήρωσης του τμήματος αυτού είναι το 2029.

5. Διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: Έχει προταθεί το έργο GREGY από τον Project Promoter ELICA S.A. για ένταξη στη λίστα έργων PCI και τόσο ο ΑΔΜΗΕ, όσο και η ΡΑΑΕΥ έχουν δηλώσει τη στήριξή τους. Τον Μάιο του 2023 υπογράφηκε ΜοU μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της εταιρείας ELICA S.A. του Ομίλου Κοπελούζου, σχετικά με την έναρξη αποκλειστικών συζητήσεων για την αξιολόγηση της εισόδου του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο του SPV που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Πρόθεση των μερών είναι ο ΑΔΜΗΕ να αποκτήσει ποσοστό έως 33,3% του SPV, ενώ επιδιώκεται η είσοδος και του Αιγύπτιου TSO (EETC). Σύμφωνα με τον Project Promoter, ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι το 2028.

6. Αναβάθμιση διασύνδεσης Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας: Στο πλαίσιο των Πανευρωπαϊκών Δεκαετών Προγραμμάτων Ανάπτυξης (TYNDP), οι μελέτες για τη διερεύνηση των αναγκών της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφοράς, με χρονικό ορίζοντα το 2040, εντόπισαν την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της ικανότητας της μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του Συστήματος της Ελλάδας και του Συστήματος της Βόρειας Μακεδονίας για τα σενάρια τα οποία εξετάσθηκαν. Το έργο το οποίο προτάθηκε από τον ΑΔΜΗΕ και τον Διαχειριστή της Βόρειας Μακεδονίας (MEPSO) για την αντιμετώπιση αυτής της αναγκαιότητας, ήταν η αναβάθμιση της διασυνδετικής Γ.Μ. 400 kV Μελίτη - Bitola. Αυτό το έργο εντάχθηκε αρχικά στο TYNDP 2018 ως έργο υπό θεώρηση (under consideration), με ορίζοντα υλοποίησης μετά το 2030.

7. Διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας (Green Aegean Interconnector): Ο σχεδιασμός αφορά σε συνολική δυναμικότητα μεταφοράς 3 GW και σε δεύτερο χρόνο στην περαιτέρω ανάπτυξη σε 6 - 9 GW. Η προτεινόμενη όδευση αφορά σε υποθαλάσσια διέλευση από την Ελλάδα μέσω Αδριατικής μέχρι τη Σλοβενία, και στη συνέχεια μέσω χερσαίας διαδρομής προς Αυστρία και Νότια Γερμανία. Βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς , και έχει εξασφαλιστεί η υποστήριξη του ΥΠΕΝ, προκειμένου το έργο, με αρχική εκτίμηση προϋπολογισμού 8,1 δις €,  να κατατεθεί προς ένταξη στο 10ετές πλάνο του ENTSO-Ε (ΤΥΝDP 2024).

8. Διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας (Saudi Greek Interconnection): Η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού, Saudi Greek Interconnection S.A., ισομερούς συνιδιοκτησίας των δύο TSOs  (ΑΔΜΗΕ και National Grid S.A - Saudi Electricity Company), τον Σεπτέμβριο του 2023, αποτελεί το πρώτο βήμα για  την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας. Καταστατικός σκοπός της Saudi Greek Interconnection είναι η εκπόνηση των μελετών για την εμπορική βιωσιμότητα του έργου της διασύνδεσης για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-ADMIE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά πτώσης η κατανάλωση ρεύματος, στα αζήτητα παραγωγή από ΑΠΕ

Η ζήτηση του ρεύματος τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 2,9% ετησίως στις 3.891 γιγαβατώρες. Ανησυχία στους παραγωγούς που επένδυσαν σε αιολικά και φωτοβολταϊκά προκαλεί η αναντιστοιχία προσφοράς - ζήτησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «μάχη» των μεριδίων στο ηλεκτρικό ρεύμα και η σταθερή κυριαρχία της ΔΕΗ

Στην Ευρώπη, η γενιά των millenials έχει φέρει τα «πάνω κάτω» στην αγορά ρεύματος, καθώς μετακινείται μεταξύ προμηθευτών το 20-25% της συνολικής αγοράς. Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ διατηρεί σταθερά μερίδιο άνω του 60%.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 3% η μείωση στις τιμές ρεύματος παρά την πτώση 11% στη χονδρική

Το κόστος των ρευματοκλοπών επιβάλλεται για δεύτερο μήνα από τον ΔΕΔΔΗΕ στους καταναλωτές και δεν επιτρέπει να ελαφρυνθούν οι λογαριασμοί κατ' αντιστοιχία με την υποχώρηση των τιμών χονδρικής.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη προμηθευτών και καταναλωτών για τα «φέσια» στο ηλεκτρικό ρεύμα

Νέους κανόνες για τα χρέη και τον ενεργειακό τουρισμό διαμορφώνει μετά το Πάσχα η Ρυθμιστική Αρχή. Τι λένε οι προμηθευτές για την αλλαγή προμηθευτή και τι ζητούν οι ενώσεις των καταναλωτών.
ADMIE-Kalodiaki-diasyndesi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινη ενέργεια σε Κυκλάδες και Κρήτη, ολοκληρώνονται οι διασυνδέσεις

Το 2025 ολοκληρώνεται το τελευταίο στάδιο διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW στα νησιά. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και τα χερσαία τμήματα διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.