bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Οδηγός λειτουργίας για τη βιομηχανία τροφίμων στην εποχή του κορονοϊού από τον ΕΦΕΤ

Ο οδηγός που δημοσίευσε ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων βασίζεται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού όπως έχουν γνωμοδοτήσει εξέχοντες επιστήμονες.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.), εκδίδει τον «Οδηγό για τη Βιομηχανία Τροφίμων» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών υπό το πρίσμα της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τον ιό SARS-CoV-2. 

Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης, η Βιομηχανία Τροφίμων δεν ανέστειλε τη λειτουργία της και έχοντας δομημένα και ιδιαιτέρως ανεπτυγμένα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) πρέπει να αντιμετωπίσει τον ιό SARS-CoV-2, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής νέων μέτρων ελέγχου ή/και της τροποποίησης των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται. Η επιλογή και η ένταση εφαρμογής των μέτρων αυτών μπορεί να παρουσιάζουν διαφοροποίηση μεταξύ επιχειρήσεων ή διαφορετικών μονάδων μιας επιχείρησης και θα πρέπει να βασίζονται σε κριτήρια λειτουργικών χαρακτηριστικών και επικινδυνότητας μετάδοσης του ιού.

Οι οδηγίες του οδηγού βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού, το οποίο όπως και για τον Οδηγό για τη Μαζική Εστίαση, βασίστηκε στην επιστημονική γνωμοδότηση έργο μίας ακόμη ομάδας εξεχόντων επιστημόνων, το πόρισμα της οποίας, αν και αρκετά εξειδικευμένο και επιστημονικό για το μέσο πολίτη, εκδίδεται ως αρχείο αναφοράς μαζί με τον παρόντα Οδηγό.

Στην ομάδα που συνέταξε τον οδηγό συμμετείχαν, εκτός από στελέχη του ΕΦΕΤ, διακεκριμένοι επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και έμπειρα στελέχη των επιχειρήσεων τροφίμων.  Τόσο ο οδηγός όσο και η επιστημονική γνωμοδότηση, βασίστηκαν στα στοιχεία που ίσχυαν μέχρι την ημερομηνία έκδοσής τους και είναι διαθέσιμα για λήψη από την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ  www.efet.gr.

Ο ΕΦΕΤ θα επικαιροποιεί αμφότερα τα κείμενα όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τα νεώτερα δεδομένα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάκληση κατεψυγμένου αλιεύματος, κρίθηκε μη ασφαλές από τον ΕΦΕΤ

Πρόκειται για το τρόφιμο με στοιχεία «ΓΑΜΠΑΡΗ ΚΤΨ ΑΠΟΦΛΟΙΩΜΕΝΗ - ΛΙΒΕΡΗΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., ΚΕΡΑΜΩΤΗ ΚΑΒΑΛΑΣ» και ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΕΦΕΤ αναστέλλει τα επιβληθέντα προστιμα στις επιχειρήσεις τροφίμων

Οι επιχειρήσεις τροφίμων καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας για την διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων με τον ΕΦΕΤ να διαβεβαιώνει το κοινό πως θα συνεχιστούν οι συστηματικοί έλεγχοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές στα τρόφιμα στο πασχαλινό τραπέζι

Για την συνεχή άνοδο που καταγράφουν οι τιμές στα καύσιμα ο Κ. Σκρέκας θύμισε το πλαφόν που έχει τεθεί στο περιθώριο κέρδους στα πρατήρια και τόνισε πως γίνονται έλεγχοι και ανά εβδομάδα ανακοινώνονται πρόστιμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές για να μπει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις κρέατος

Μπαίνουν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες που στοχεύουν στην προστασία της ελληνικής παραγωγής κρέατος, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη. Αυστηρές συνέπειες για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.