ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αλλαγές για να μπει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις κρέατος

Μπαίνουν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες που στοχεύουν στην προστασία της ελληνικής παραγωγής κρέατος, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη. Αυστηρές συνέπειες για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Επτά αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την προστασία του ελληνικού κρέατος από ελληνοποιήσεις, αλλά και στην ιχνηλασιμότητα, προβλέπονται στην ΚΥΑ την οποία υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και διαβίβασε στους υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά προς υπογραφή.

«Με την ΚΥΑ που προωθούμε θέτουμε πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της ελληνικής παραγωγής κρέατος. Η προστασία των ελληνικών προϊόντων είτε πρόκειται για κρέας, είτε γαλακτοκομικά, λάδι, μέλι, αυγά ή οπωροκηπευτικά, αποτελεί βασικό μέλημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτό αποσκοπούν οι συνεχείς έλεγχοι στην Αγορά» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Αυγενάκης και σημείωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο και το κάνουμε. Η ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και παραπλάνησης του καταναλωτή είναι μηδενική. Όποιος παραβιάζει το νόμο θα υφίσταται και τις συνέπειες. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι!».

Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ, με τις νέες διατάξεις που θα ισχύσουν άμεσα, εν όψει του Πάσχα:

  • Η ετικέτα θα είναι υποχρεωτικό μέσο ταυτοποίησης για τα σφάγια, όπως και ο καθορισμός των ενδείξεων επ' αυτών.
  • Θα υπάρχει υποχρεωτική σφράγιση με μπλε σφραγίδα, των ελληνικής καταγωγής σφαγίων (ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφαγιάσθηκαν στην Ελλάδα).
  • Πρόβλεψη για πιο ευέλικτα κλιμάκια ελέγχων.
  • Ορισμός προέδρου στις Επιτροπές Κυρώσεων και ενστάσεων εκπροσώπου από τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ αντί εκπροσώπου των ΔΑΟΚ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
  • Πρόβλεψη για συνδρομή στο επιτόπιο ελεγκτικό έργων των υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ, της ΑΑΔΕ και άλλων δημοσίων υπηρεσιών.
  • Συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΚ) 2018/775 σχετικά με την επισήμανση στα παραγόμενα τρόφιμα με πρωταρχικό συστατικό το κρέας.
  • Ομοιογένεια του τρόπου σήμανσης των σφαγίων βοοειδών με αυτόν των υπόλοιπων ειδών σφαγίων. Επίσης καθίσταται αναγκαία η πλήρης προσαρμογή της ισχύουσας ΥΑ με την ενωσιακή νομοθεσία μέσω κυρίως της διαγραφής της παρ. 6 του άρθρου 2 αυτής, η οποία ονομάτιζε ως «μόσχους» σφάγια από ζώα άνω του έτους.

Κατ' αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται η σύγχυση που δημιουργείτο στην αγορά σε σχέση με την επισήμανση του βοείου κρέατος. Η επισήμανση απλοποιείται και αποσαφηνίζεται χωρίς διαφοροποιήσεις στις προβλεπόμενες ενδείξεις για τις ηλικίες του ζώου της ενωσιακής νομοθεσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trofima, Super Market, laxanika, lahanika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες αγορές εκτός ΕΕ που ανοίγονται για τα ελληνικά τρόφιμα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκης σημείωσε πως υλοποιείται ένα δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λ. Αυγενάκης: Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι για ελληνοποιησεις κρεάτων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει από 18 Ιανουαρίου έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα. Ικανοποίηση για τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κτηνοτροφικός κλάδος το περασμένο έτος

Η πανδημία που έπληξε τον πλανήτη κατά τα προηγούμενα έτη αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησαν σε «ντόμινο» αυξήσεων σε καύσιμα, ενέργεια και ζωοτροφές, κάνοντας δυσκολότερο τον καθημερινό «αγώνα» των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα.