bd-sprite

Δεν «βλέπει» ανάπτυξη 2,8% το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ

Υπερβολικό χαρακτηρίζει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ το στόχο του προϋπολογισμού για ανάπτυξη με ρυθμό 2,8% το 2020. Αμφισβητεί τη θετική επίδραση των φοροελαφρύνσεων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Αμφισβητεί τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη το Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Στο πρώτο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που συνέταξε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, εγκαινιάζοντας έτσι την σχετική διμηνιαία έκδοση, εκφράζονται επιφυλάξεις για το εάν μπορεί η οικονομία της χώρας να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, για την επόμενη χρονιά.

Επίσης, η ανάλυση των επιστημόνων του Ινστιτούτου, δείχνει ότι οι επενδύσεις που προσελκύει η Ελλάδα, αποτελεί ζητούμενο εάν θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να συνδράμουν στο τελικό αποτέλεσμα της ανάπτυξης. Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι φοροελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί, παρά το γεγονός ότι αποτελούν θετικά μέτρα, δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για να βοηθήσουν στο κυνήγι της μεγαλύτερης δυνατής ανάπτυξης.

Πιο αναλυτικά, οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ έχουν ως εξής:   

  • Ο στόχος της ανάπτυξης 2,8% είναι υπερβολικός. Η μείωση στα επιτόκια των ομολογιακών αποδόσεων διεθνώς υποδεικνύει ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης, ενώ διαπιστώνεται επιβράδυνση στην ευρωπαϊκή οικονομία, με τη χώρα μας να ακολουθεί με σχετική καθυστέρηση. Παρατηρείται απόκλιση στους δείκτες PMI σε Ελλάδα και Γερμανία στον τομέα της μεταποίησης. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα ήταν μόλις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου. Ειδικά δε κατά τους μήνες Μάιο και Ιούλιο, ήταν μηδενική. Επίσης, το ΙΝΕ προβληματίζεται από τη σημαντική επιβράδυνση στο ρυθμό των εξαγωγών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, καθώς διαπιστώθηκε αύξηση 1,8%, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2018 η αύξηση ήταν 17,8%. Επιπλέον, την ίδια περίοδο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 1,9%, έναντι αύξησης που κατέγραψε 14,2% το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.
  • Ιδιωτική κατανάλωση: Οι τεχνοκράτες του ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμούν ως ιδιαίτερα ανησυχητικό το στοιχείο της αρνητικής μεταβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης, κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το δ’ τρίμηνο του 2017, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε και τα στοιχεία του γ’ τριμήνου για να εξαχθούν πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα. Ασφαλώς και υπάρχει η αρνητική επίδραση για την εν λόγω περίοδο, που προέκυψε από τη διπλή προεκλογική περίοδο (ευρωεκλογές Μαΐου, εθνικές εκλογές Ιουλίου), ωστόσο το στοιχείο αυτό δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το αρνητικό πρόσημο στην ιδιωτική κατανάλωση, προέκυψε σε μια περίοδο που η αύξηση της απασχόλησης το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ήταν 2,4%, από 1,7/% που ήταν το ίδιο περσινό διάστημα, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν από 1,4 έως 1,9%.
  • Επενδύσεις: Στις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να εστιαστεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Επίσης, ίσως υπάρξουν θετικά μηνύματα και από το σκέλος των έργων υποδομής με κρατική συμμετοχή, για παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όμως το ζητούμενο παραμένει: αν η ανάπτυξη θα είναι τέτοια ώστε να ενισχύει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας ή όχι.
  • Φοροελαφρύνσεις: Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκφράζει την άποψη ότι η συγκεκριμένη διαδικασία έχει περιορισμένο θετικό αποτύπωμα στο ΑΕΠ της χώρας, βραχυπρόθεσμα. Έτσι αμφισβητείται εάν θα υπάρξει τελικά θετικό αποτύπωμα στο σκέλος της ανάπτυξης, δηλαδή εάν οι φοροελαφρύνσεις θα αποτελέσουν κίνητρο για περαιτέρω επενδύσεις.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» από Δημοσιονομικό Συμβούλιο στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου

Θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2024 θα ξεπεράσει σημαντικά τον μέσο όρο της ΕΕ ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,6% τη φετινή χρονιά και θα αποκλιμακωθεί στο 2% το 2025.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Με 2% θα τρέξει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024

Πρόκληση για την ελληνική οικονομία θα αποτελέσει η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω του υψηλού χρέους. Στο 0,7% η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης το 2024.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεσοπρόθεσμο: Ανάπτυξη 2,5% το 2024 και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Σύμφωνα με το υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 2,6% το 2025, με το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμένει 2,1% και κατά το εν λόγω έτος. Συνεχής αποκλιμάκωση χρέους και πληθωρισμού.