bd-sprite
Shutterstock

Κεφάλαια 18,1 εκατ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα

Το συνολικό ποσό που θα δοθεί σε οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φθάσει στα 823 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης να το λαμβάνει η Κροατία.

Βοήθεια 823 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και των φυσικών καταστροφών σε οκτώ χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συνολική βοήθεια προς την Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει σε 18.142.000 ευρώ εκ των οποίων λίγο περισσότερα από 4,5 εκ. αντιστοιχούν στην προκαταβολή ύψους 25%.

Η ενίσχυση ύψους 823 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) θα κατανεμηθεί ως εξής: 

  • Το μεγαλύτερο μέρος της ενίσχυσης, πάνω από 692 εκατ. ευρώ, θα βοηθήσει την Κροατία για την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό του Μαρτίου και με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19
  • Περισσότερα από 132,7 εκατ. ευρώ θα διατεθούν συνολικά ως προκαταβολές στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία για την σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 στις αρχές του 2020.
  • Η Κροατία θα λάβει τη μερίδα του λέοντος για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού του Μαρτίου 2020 στο Ζάγκρεμπ και στις γύρω περιοχές. Μια πρώτη δόση ύψους 88,9 εκατ. ευρώ είχε ήδη εκταμιευθεί στα τέλη Αυγούστου.
  • Πάνω από 7 εκ. ευρώ θα διατεθούν στην Πολωνία για να ενισχυθούν οι προσπάθειες ανοικοδόμησής μετά τις πλημμύρες στην επαρχία Podkarpackie Voivodeship τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης στην μάχη κατά της πανδημίας

Το 2020, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του κορονοϊού, τροποποιήθηκαν οι κανόνες του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, ώστε να μπορέσει η ΕΕ να βοηθήσει στην αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, επεκτείνοντας όπως αρμόζει στην περίσταση το πεδίο εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης της ΕΕ.
Συνολικά, 19 χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία) καθώς και τρεις υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία) ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού. Επτά εκ των προαναφερθέντων χωρών έχουν ζητήσει ήδη προκαταβολή, το οποίο ήταν το αντικείμενο αυτής της ψηφοφορίας.

Η βοήθεια που συστήνεται στη σχετική έκθεση εγκρίθηκε με 682 ψήφους υπέρ, οχτώ ψήφους κατά δύο αποχές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε μια επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού

«Πρέπει να παραιτηθεί κανείς για να έχει ενδιαφέρον μια ομιλία», είπε  ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, μετά την παρατήρηση του δημοσιογράφου, κ. Απόστολου Μαγγηριάδη, ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης για τις ελληνικές εταιρείες λόγω πανδημίας

Σε έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία παρουσιάστηκε από το ΙΟΒΕ, καταγράφεται σημαντική επίπτωση για τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων αλλά και για την απασχόληση λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.