ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
cryptocurrencies, Kriptonomismata
Φωτο: Shutterstock

Φραγμός στις επενδύσεις των τραπεζών της Ευρώπης σε κρυπτονομίσματα

Οδηγία που συζητείται στο ευρωκοινοβούλιο καλεί τις τράπεζες να έχουν ως «απόθεμα» το 1.250% του κεφαλαίου που έχουν τοποθετήσει σε τοποθετήσεις στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Πιο επιθετική πολιτική έναντι στα κρυπτονομίσματα είναι έτοιμη να εφαρμόσει η ΕΕ, αναγκάζοντας τις τράπεζες να έχουν ως «απόθεμα» πρόσθετα ποσά προκειμένου να καλύψουν τις συμμετοχές τους στις συγκεκριμένες αγορές. 

Όπως σημειώνει το Reuters η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να ψηφίσει επί ενός σχεδίου οδηγίας που εφαρμόζει τα εναπομείναντα στοιχεία της Βασιλείας ΙΙΙ, της παγκόσμιας συμφωνίας που αναγκάζει τις τράπεζες να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τους κλυδωνισμούς της αγοράς χωρίς τη βοήθεια των φορολογουμένων.

Μια τροπολογία αναφέρει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόζουν στάθμιση κινδύνου 1.250% του κεφαλαίου για τα ανοίγματα σε κρυποτονομίσματα, δηλαδή ένα ποσό αρκετό για να καλύψει ακόμη και μία πλήρως αποτυχημένη τοποθέτηση. Οι τροποποιήσεις στη συγκεκριμένη οδηγία εισάγουν επίσης έναν ορισμό της «σκιώδους τραπεζικής», του τεράστιου τομέα των ασφαλιστών, των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου και των επενδυτικών κεφαλαίων που αποτελούν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνήθως ρυθμίζονται λιγότερο από τις τράπεζες.

Η τροπολογία απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιεύσει έκθεση έως τον Ιούνιο του 2023, στην οποία θα αναλύεται η δυνατότητα θέσπισης προληπτικών ορίων για τα ανοίγματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης στις επονομαζόμενες «σκιώδεις τράπεζες». Οι τροποποιήσεις απαιτούν επίσης οι πολιτικές αμοιβών στις τράπεζες να ευθυγραμμίζονται με τα μεταβατικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών κινδύνων και κινδύνων διακυβέρνησης (ESG) βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Επίσης, η οδηγία εισάγει ένα νέο καθεστώς «καταλληλότητας» για τον διορισμό τραπεζιτών, με τροπολογίες που λένε ότι θα πρέπει να υπάρχουν στόχοι για το διοικητικό όργανο μιας τράπεζας.Θα πρέπει να είναι «επαρκώς διαφοροποιημένοι όσον αφορά την ηλικία, το φύλο και το γεωγραφικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο», σύμφωνα με έκθεση του Γιόνας Φερνάντεζ, μέλους της επιτροπής που ηγείται των διαπραγματεύσεων για την οδηγία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά την ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 24/1 οι νομοθέτες και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα επεξεργαστούν μια τελική συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ το 2025.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, Trapezes, Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμη μέτρων για θωράκιση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι προτάσεις της Κομισιόν έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι τα «εσωτερικά μοντέλα» που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεών τους δεν υποτιμούν τους κινδύνους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση 18 μηνών στο σχέδιο «Ηρακλής», θα ενταχθούν δάνεια 30-32 δισ.

Η δεύτερη φάση του Σχεδίου Ηρακλής θα διαρκέσει από τον Απρίλιο του 2021 έως και τον Οκτώβριο του 2022. Το Δημόσιο θα προσφέρει εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ. Πώς αξιοποίησαν οι τράπεζες τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.
loan
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη αύξηση δανείων τον Δεκέμβριο, άντλησαν 3 δισ. οι επιχειρήσεις

Εκτινάχθηκε στα 3,5 δισ. η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης της οικονομίας τον Δεκέμβριο από 1,1 δισ. τον Νοέμβριο. Στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις η μερίδα του λέοντος των δανείων (2,3 δισ.), μείωση για τα νοικοκυριά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαιώνει τράπεζες και servicers ο εισηγητής Α. Πάγου για πλειστηριασμούς

Θετική για τους χρηματοδοτικούς φορείς η θέση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Παναγιωτόπουλου, καθώς στην πρόταση του υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση και των δυο νόμων, του 2003 και του 2015.