ΓΔ: 802.6 1.29% Τζίρος: 72.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Γκάζια» σε ελέγχους για ξέπλυμα μετά την άρση των capital controls

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Από κόσκινο περνούν οι αρχές τις μεγάλες συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά προϊόντα εξωτερικού, που είναι ιδιαίτερα αυξημένες, μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η άρση των capital controls έχει αυξήσει τους ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος μέσα από χρηματοοικονομικούς ομίλους και συναλλαγές στην αγορά ακινήτων.

Ειδικά αυτό το μήνα, η αύξηση των συναλλαγών σε χρηματοοικονομικά προϊόντα εξωτερικού (καταθέσεις, εμβάσματα, επενδυτικά προϊόντα κά) έχει προκαλέσει αντίστοιχη αύξηση και στους ελέγχους σε τράπεζες, ασφαλιστικές, ΑΕΔΑΚ και ΑΕΠΕΥ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά μεγάλης αξίας συναλλαγές.

Τόσο οι τράπεζες όσο και ιδιαίτερα οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεούνται να δηλώνουν τις μεγάλες συναλλαγές και στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην ΑΑΔΕ προκειμένου να μην ανοίξουν διαύλους σε ξέπλυμα χρήματος. Στις τράπεζες, η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι σε τοποθετήσεις σε μεγάλης αξίας ασφαλιστήρια συμβόλαια, καθώς και σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού αλλά και εσωτερικού. Επίσης ελέγχονται (με τυχαίους ελέγχους) και μεγάλες χρηματιστηριακές τοποθετήσεις.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής, από 1/1/16 έως 30/4/19 η ΑΑΔΕ είχε εντοπίσει 1.806 ύποπτους φορολογουμένους. Από το σύνολο των υποθέσεων, 792 έχουν ολοκληρωθεί και βεβαιώθηκαν ποσά άνω των 66 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της φορολογικής διοίκησης υποστηρίζουν ότι το 2019 τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά και με πολύ μεγάλο εισπρακτικό ενδιαφέρον. Και αυτό, καθώς πλέον μέσα από το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών και την Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν τη δυνατότητα της ταχείας πρόσβασης σε πληροφορίες χρηματοοικονομικών προϊόντων και ταχύτερης ολοκλήρωσης των σχετικών ελέγχων.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο, η ΑΑΔΕ είναι αρμόδια αρχή για την εποπτεία: α) εξωτερικών λογιστών - φοροτεχνικών και των νομικών προσώπων παροχής λογιστικών - φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και των ιδιωτών ελεγκτών, β) μεσιτών ακινήτων για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, γ) εμπόρων και εκπλειστηριαστών αγαθών μεγάλης αξίας, όταν το κόστος της συναλλαγής ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο οι «κρυφοί» μέτοχοι

Εν τω μεταξύ, οι αρχές σφίγγουν τον κλοιό σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές που μπορεί να υποκρύπτουν ξέπλυμα, μέσα από την απόκρυψη των πραγματικών μετόχων εταιρειών.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει προχωρήσει στη δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων, το οποίο θα περιλαμβάνει πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για όλα τα φυσικά πρόσωπα (πραγματικούς ιδιοκτήτες, μεγαλομετόχους κ.λπ.) που βρίσκονται πίσω από Ανώνυμες Εταιρείες, Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμες - Ετερόρρυθμες Εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, έχει προχωρήσει.

Τη λειτουργία του μητρώου αυτού προβλέπει ο νόμος 4557/2019 για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε δοκιμαστική λειτουργία, διασυνδέεται ηλεκτρονικά, μέσω των συστημάτων ΤΑΧΙS και ΤΑΧΙSnet, με τον ΑΦΜ και τα λοιπά στοιχεία φορολογικού μητρώου που τηρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για κάθε νομικό πρόσωπο και κάθε νομική οντότητα στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δηλώσεις COVID από ιδιοκτήτες ακινήτων: Θα ανοίξει πάλι η πλατφόρμα

Χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων δεν έχουν αποζημιωθεί για τα κουρεμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ σε αναμονή για την αποζημίωση βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες για ειωμένα ενοίκια από τον Μάρτιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στις προδιαγραφές για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων

Οι νέες προδιαγραφές βασίζονται στις οδηγίες του οργανισμού OPENPEPPOL, που είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση κοινών προδιαγραφών για τις δημόσιες προμήθειες και την ηλεκτρονική τιμολόγηση.