bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Δυσάρεστη έκπληξη για την εστίαση από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον Ιανουάριο και είχαν μηδενικό τζίρο, η σύγκριση γίνεται με βάση τον τζίρο Οκτωβρίου 2020, όταν λειτουργούσε η εστίαση. Μειωμένα ποσά στις περισσότερες επιχειρήσεις.

Απογοητευτικός για τις επιχειρήσεις, κυρίως της εστίασης, οι οποίες ήταν κλειστές ολόκληρο τον Ιανουάριο με κρατική εντολή και είχαν μηδενικό τζίρο είναι ο μαθηματικός τύπος της έκτης επιστρεπτέας προκαταβολής, που οδηγεί σε «ψαλίδισμα» των ποσών για αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων.

Το... μυστικό στην υπουργική απόφαση για την έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή κρύβεται στον τρόπο που προβλέπει ότι θα γίνεται η σύγκριση των τζίρων, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν μηδενικό κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την ΚΥΑ, η σύγκριση του τζίρου δεν θα γίνεται με μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο 2021, αλλά τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή με ένα μήνα που ήταν σχετικά «κανονικός» για τις επιχειρήσεις της εστίασης, καθώς δεν είχε επιβληθεί ακόμη απαγόρευση της λειτουργίας τους.

Ειδικότερα, στην παράγραφο 10 της απόφασης, εξηγείται ποιος είναι ο κύκλος εργασιών αναφοράς για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ:

α) σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Ιανουάριο 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών του μηνός Ιανουαρίου του 2020,

β) σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Ιανουάριο του 2020 και έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Οκτώβριο του 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών του μηνός Οκτωβρίου 2020,

γ) σε διαφορετική περίπτωση (σ.σ.: δηλαδή, εάν και τον Οκτώβριο μια επιχείρηση είχε μηδενικό τζίρο), ο κύκλος εργασιών αναφοράς ισούται με μηδέν (0).

Υπενθυμίζεται ότι η σύγκριση τζίρων γίνεται με το ένα δωδέκατο του κύκλου εργασιών του 2019. Έτσι, για να έχει μια επιχείρηση δικαίωμα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει ο τζίρος του Ιανουαρίου 2021, ή του Οκτωβρίου 2020 να είναι τουλάχιστον 20% χαμηλότερος από το ένα δωδεκάτο του τζίρου 2019. Δεδομένου ότι ο Οκτώβριος ήταν ένας σχετικά καλός μήνας για την εστίαση, μέσα στο συνολικά πολύ δύσκολο έτος της πανδημίας, οι διαφορές από τη σύγκριση με το 2019 για πολλές επιχειρήσεις δεν ήταν μεγάλες.

Από το ποσό επιστρεπτέας προκαταβολής που θα λάβουν επιχειρήσεις της εστίασης, οι οποίες ήταν κλειστές τον Ιανουάριο, σημειώνεται ότι αφαιρείται και το ποσό αποζημιώσεων των εργαζομένων που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης τον Ιανουάριο. Αυτά τα ποσά είναι σημαντικά κυρίως για τις επιχειρήσεις της εστίασης, που είχαν ολόκληρο τον Ιανουάριο το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή.

Όπως προβλέπει η ΚΥΑ, το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα, ως ακολούθως:

  • Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ: Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς - κύκλος εργασιών μηνός Ιανουαρίου 2021) X ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών] - [αποζημιώσεις εργαζομένων σε αναστολή].

Με αυτά τα δεδομένα, για τις επιχειρήσεις της εστίασης η νέα επιστρεπτέα προκαταβολή είναι σημαντικά μειωμένη, σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση μεγάλου καφέ σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας, που είχε λάβει στην προηγούμενη επιστρεπτέα προκαταβολή 22.000 ευρώ και τώρα θα λάβει μόνο 11.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ένεση» 10% του ΑΕΠ στην οικονομία σε τρία χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τι προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας για επιδοτήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης την περίοδο 2024 - 2026. Σταθερά στο 2,1% του ΑΕΠ ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, φειδωλές παροχές του 2025.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς εξαφάνισε ο πληθωρισμός τα κέρδη εισοδήματος των νοικοκυριών

Στην πρώτη πενταετία μετά την οικονομική κρίση, το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε κατά 16,7%, ενώ ο πληθωρισμός έφθασε το 15,5%. Παραμένει επίμονα υψηλός, με το ΙΟΒΕ να προβλέπει αύξηση πάνω από 8% φέτος στις τιμές ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικίνδυνη εκτίναξη φοροαπαλλαγών στα 15 δισ., πρόκληση η επανεξέτασή τους

Στο 8% του ΑΕΠ έχει αυξηθεί το κόστος των φοροαπαλλαγών για τον προϋπολογισμό, που διογκώθηκαν κατά 2,7 δισ. μετά την πανδημία. Οι επισημάνσεις του Γ. Στουρνάρα και το υψηλό πολιτικό κόστος από ενδεχόμενη παρέμβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προσγειώνει» στο 2,1% το ΙΟΒΕ την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2024

Μικρότερες επενδύσεις σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις οδήγησαν στην αναθεώρηση της πρόβλεψης. Βέττας: Χρειάζεται αύξηση επενδύσεων με ρυθμό γύρω στο 10%, θα ήταν καταστροφική μια αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο ευκαιρίας» για δάνεια σε μικρές και νεοσύστατες επιχειρήσεις

Εγγυήσεις για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση ως τώρα στις τράπεζες θα προσφέρει από τον Μάιο το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι ανάπτυξης από τον ασφαλιστικό κλάδο: Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις

Η σύγκλιση με την Ευρώπη ανοίγει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο και έχει προσελκύσει ισχυρά ξένα κεφάλαια. Δυναμική αύξηση ασφαλίστρων και τη φετινή χρονιά. Πονοκέφαλος οι φυσικές καταστροφές.