bd-sprite
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης. Πηγή φωτογραφία: ΑΔΜΗΕ

«Τρέχει» ο ΑΔΜΗΕ τη διασύνδεση με Αίγυπτο, εξετάζει μετοχική συμμετοχή

Συζητήσεις επίσης με Ιταλία, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία για νέες διασυνδέσεις ή αναβάθμιση υφισταμένων. Στόχος η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Επιταχύνει ο ΑΔΜΗΕ τις διαδικασίες για τη διασύνδεση του ενεργειακού δικτύου της χώρας με την Αίγυπτο και οι συζητήσεις των δυο διαχειριστών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Για τον σκοπό αυτό θα μεταβεί στο Καϊρο επιτελείο του ΑΔΜΗΕ το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τον εθνικό διαχειριστή ενέργειας της Αιγύπτου για τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου.

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και μετοχικής συμμετοχής του ΑΔΜΗΕ στο μεγάλο έργο διασύνδεσης των δύο χωρών. «Επί της αρχής, είμαστε προφανώς θετικοί να συμμετέχουμε μετοχικά σε ένα έργο το οποίο πιστεύουμε», είπε. 

Παράλληλα, ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο

Η ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, με στόχο η χώρα μας να αναβαθμιστεί σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Μεσογείου, αποτελεί στρατηγικό στόχο του ΑΔΜΗΕ. Όπως σημείωσε ο κ. Μανουσάκης ήδη στα βόρεια σύνορα της χώρας έχει αρχίσει η κατασκευή  της νέας διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, ενώ ταυτόχρονα ωριμάζουν οι μελέτες για δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία και σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με την ιταλική πλευρά για τη δυναμικότητας της σύνδεσης, αν θα είναι 1.000 ή 500 MW.

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν συζητήσεις και για νέες διασυνδέσεις. «Εξετάζουμε δυο νέες διασυνδέσεις σε συζητήσεις που έχουμε με τους ομολόγους μας στην Τουρκία και την Αλβανία, την οποία επίσης θα επισκεφτούμε πολύ σύντομα. Τέλος, θα αναβαθμίσουμε και την υφιστάμενη διασύνδεση που διαθέτουμε με τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτές οι διεθνείς διασυνδέσεις, θα επιτρέψουν τη διαφοροποίηση των πηγών και θα ενισχύσουμε τη θέση της χώρας ως ενεργειακού κόμβου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Μανουσάκης.

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε ότι έχει φέρει με επιτακτικό τρόπο στο προσκήνιο την ανάγκη για γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ανέφερε ότι εκτός των επενδύσεων σε ΑΠΕ, όπου η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, χρειαζόμαστε νέα έργα μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας, τόσο μεγάλου μεγέθους όσο και πιο μικρά, για να διευρύνουμε πραγματικά τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο και να επιταχύνουμε ουσιαστικά την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι απαραίτητη για την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.     

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης

Χθες η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θεμελίωσε τον νέο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί στην Σαντορίνη, από κοινού με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Damco Energy κ. Χρήστο Κοπελούζο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Cenergy Holdings και Hellenic Cables κ. Αλέξη Αλεξίου, επικεφαλής των αναδόχων εταιρειών του έργου. 

 

Η διασύνδεση Σαντορίνης - Νάξου, είναι ένα από τα μεγάλα ενεργειακά έργα που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030. Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ώστε η Σαντορίνη να ενσωματωθεί στο Σύστημα Υψηλής Τάσης πριν ξεκινήσει η επόμενη τουριστική περίοδος.

Το καλώδιο που θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι μήκους 82,5 χλμ., Υψηλής Τάσης 150 kV,με ενσωμάτωση οπτικών ινών. Πρόκειται να ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 435 μ. και θα θαφτεί για την προστασία του σε όλο το υποθαλάσσιο τμήμα της διασύνδεσης.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGeneration EU, ύψους 164,5 εκατ. ευρώ, ως μέρος της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινη ενέργεια σε Κυκλάδες και Κρήτη, ολοκληρώνονται οι διασυνδέσεις

Το 2025 ολοκληρώνεται το τελευταίο στάδιο διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW στα νησιά. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και τα χερσαία τμήματα διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάνος (ΑΔΜΗΕ): Παρά την κρίση στην Ουκρανία ο καταναλωτής γλίτωσε 1,2 δισ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, τόνισε ότι πρέπει να διπλασιαστούν ή ακόμα και να τετραπλασιαστούν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων και να γίνουν διπλάσιες επενδύσεις στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Σημαντική η ηλεκτρική διασύνδεση, προβληματίζει το υψηλό κόστος

Η Κύπρος παραμένει υπέρ του έργου του Great Sea Interconnector, αλλά το υψηλό του κόστος καθιστά απαραίτητες ανεξάρτητες μελέτες, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπ. Οικονομικών, Μ. Κεραυνός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στηρίζει την ενεργειακή σύνδεση το Ισραήλ, αμφιβολίες για τη Λευκωσία

Τα αποτελέσματα του νέου γύρου επαφών Μανουσάκη στην Κύπρο. Οι Ισραηλινοί διατηρούν ζωηρό ενδιαφέρον για τη διασύνδεση. Ισχυρά συμφέροντα στην ενεργειακή αγορά της Μεγαλονήσου βρίσκονται πίσω από τις καθυστερήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Μανουσάκης: H ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης–Αττικής έτοιμη το 2025

Η πρόοδος του έργου που υλοποιεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν χθες στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο, στελέχη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.