bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Ξεκλειδώνουν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν από παγετό

Έως και 70.000 ευρώ μπορεί να φτάσει το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη. Ποιοι μπορούν να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τις αποζημιώσεις σε περιοχές τις χώρας που παρουσίασαν μείωση παραγωγής στο προανθικό στάδιο το 2021, λόγω των συνεχόμενων παγετών, με το ανώτατο ποσό ενίσχυσης να ανέρχεται στα 70.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης οι αποζημιώσεις αφορούν τις καλλιέργειες που επλήγησαν από παγετό την περίοδο, μεταξύ 15 Φεβρουαρίου 2021 και 20 Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ τα μέτρα είναι υπέρ των παραγωγών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας των οποίων οι καλλιέργειες όψιμων κερασιών και βύσσινων στην ΠΕ Αρκαδίας, μήλων στις ΠΕ Αρκαδίας, Γρεβενών, Κοζάνης, αχλαδιών όψιμων (βιομηχανικών) στην ΠΕ Λάρισας, καρυδιών (ορεινών περιοχών Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας) παρουσίασαν μείωση παραγωγής κατά το έτος 2021 τη ανωτέρω περίοδο.

Οι ενισχύσεις θα δοθούν από τον ΕΛΓΑ μέσω του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών ενισχύσεων με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης καθορίζονται σε 70.000 ευρώ ανά δικαιούχο, ενώ ποσά ενίσχυσης μικρότερα των 15 ευρώ ανά δικαιούχο δεν χορηγούνται.

Όπως τονίζεται στην απόφαση, οι παραγωγοί των οποίων η αναμενόμενη παραγωγή των εκμεταλλεύσεων τους ζημιώθηκε σε ποσοστό κατ' είδος 30% και πάνω, δικαιούνται κρατική ενίσχυση το ύψος της οποίας ορίζεται σε ποσοστό μέχρι το 70% της Αξίας της Απωλεσθείσας Παραγωγής.

Από το ποσοστό ζημιάς θα αφαιρείται το 20%, που αποτελεί το ποσοστό ζημιάς που δεν ενισχύεται και το υπόλοιπο θα πολλαπλασιάζεται με το 70% της αξίας της απωλεσθείσης παραγωγής. Η απωλεσθείσα παραγωγή ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ της μέσης απόδοσης της περιόδου αναφοράς επί την αντίστοιχη μέση τιμή της περιόδου, μείον την πραγματική απόδοση του έτους ζημιάς, επί τη μέση τιμή για το έτος αυτό.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τις 250.000 οι διασυνδέσεις POS με ταμειακές, τι απομένει

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να διασυνδεθούν ακόμα 40.000 επιχειρήσεις ενώ μόλις το 5% των υπόχρεων επιχειρήσεων δεν έχουν ανταποκριθεί μετά το τέλος της προθεσμίας που είχε δοθεί από το υπ. Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεσοπρόθεσμο: Ανάπτυξη 2,5% το 2024 και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Σύμφωνα με το υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 2,6% το 2025, με το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμένει 2,1% και κατά το εν λόγω έτος. Συνεχής αποκλιμάκωση χρέους και πληθωρισμού.