bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Το ράλι των τιμών στα τρόφιμα βασικό «αγκάθι» για την οικονομία

Γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες αποτελούν δύο από τις αιτίες που οι τιμές αρκετών ειδών συνεχίζουν να «τρέχουν» με διψήφια ποσοστά.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μπορεί να υποχωρεί και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό για την Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, αλλά οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να βρίσκονται τα «ύψη», με διψήφια άνοδο και τον Ιούλιο, όπως έδειξαν και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε φρούτα κατά 19,4%, ακολουθούμενες από τα λαχανικά με άνοδο 15,5%, τα γαλακτοκομικά στο +14,4%, το κρέας με ενίσχυση 10,9%, ενώ 10,6% υψηλότερα κινήθηκε η τιμή για το λάδι. 

Η πορεία αυτή αποτελεί ένα «αγκάθι» για την κυβέρνηση, καθώς έως ένα βαθμό ακυρώνει την πολύ καλή πορεία της οικονομίας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι αυξήσεις στις τιμές είναι αναπόφευκτες λόγω του υψηλού κόστους των πρώτων υλών αλλά και γεωπολιτικών παραγόντων. 

Την ίδια ώρα το πρόβλημα μπορεί να καταστεί πιο δυσχερές, καθώς σταδιακά η Ευρώπη επιστρέφει σε περίοδο μείωσης των δημόσιων δαπανών, με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης να τίθεται εκ νέου σε ισχύ και την ΕΚΤ να συνιστά σταθερά στις κυβερνήσεις τα όποια μέτρα στήριξης να είναι ιδιαίτερα στοχευμένα προς ευάλωτες ομάδες και όχι οριζόντια. 

Πάντως και η ίδια η ΕΚΤ το οικονομικό της δελτίο για τον Ιούλιο παραδέχεται το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, με τον επονομαζόμενο πληθωρισμό των τροφίμων. Όπως σημειώνει, χαρακτηριστικά «οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν πιθανές νέες ανοδικές πιέσεις στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, που σχετίζονται επίσης με τη μονομερή αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, υπό το πρίσμα της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης, ενδέχεται να ωθήσουν τις τιμές των τροφίμων σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα. Μια διαρκής άνοδος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ ή μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στους μισθούς ή τα περιθώρια κέρδους θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα, μεταξύ άλλων και μεσοπρόθεσμα. Αντίθετα, η ασθενέστερη ζήτηση - για παράδειγμα λόγω ισχυρότερης μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής - θα οδηγούσε σε χαμηλότερες πιέσεις στις τιμές, ιδίως μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον, ο πληθωρισμός θα μειωνόταν ταχύτερα εάν η μείωση των τιμών της ενέργειας και οι χαμηλότερες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων μετακυλίονταν στις τιμές άλλων αγαθών και υπηρεσιών ταχύτερα από ό,τι αναμένεται σήμερα».

Η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει όσον το δυνατόν καλύτερα το πρόβλημα, είναι έτοιμη για τη λήψη μία σειράς μέτρων αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, με κυριότερα εξ αυτών: 

  • Την παράταση του market pass μέχρι το τέλος του έτους,
  • Το νέο επίδομα θέρμανσης και
  • Τη συνέχιση των ενεργειακών επιδοτήσεων κυρίως για τα αδύναμα νοικοκυριά μέσω ενός νέου σχήματος επιδοτήσεων.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς εξαφάνισε ο πληθωρισμός τα κέρδη εισοδήματος των νοικοκυριών

Στην πρώτη πενταετία μετά την οικονομική κρίση, το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε κατά 16,7%, ενώ ο πληθωρισμός έφθασε το 15,5%. Παραμένει επίμονα υψηλός, με το ΙΟΒΕ να προβλέπει αύξηση πάνω από 8% φέτος στις τιμές ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

World Bank: Στους πρωταθλητές κόσμου η Ελλάδα στην ακρίβεια τροφίμων

Στο 6% ο πραγματικός πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα, φέρνει τη χώρα στη 10η θέση του πίνακα που δημοσιεύει η Παγκόσμια Τράπεζα. «Συγκατοίκηση» με χώρες όπου... βασιλεύει ο πληθωρισμός, όπως η Αργεντινή και η Ζιμπάμπουε.