bd-sprite
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Γεωργιάδης: Πώς η αγορά εργασίας θα επιστρέψει στην κανονικότητα

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι μόνο αν αποκτήσουµε πολύ µεγάλη εµπιστοσύνη ότι δεν θα γίνει κατάχρηση όπως στο παρελθόν.

«Έχουµε ένα συγκροτηµένο σχέδιο, µε ορίζοντα τετραετίας, για το πώς η αγορά εργασίας στην Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Epsilon7.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου για την επαναφορά των συλλογικών συµβάσεων εργασίας εντός της τετραετούς κυβερνητικής θητείας, ο υπουργός απάντησε: «Εν µέσω χρεοκοπίας, σε πολλά θέµατα φύγαµε από την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Εγώ, ως υπουργός Εργασίας, δεν θέλω η Ελλάδα να είναι εκτός ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου ούτε θέλω να είµαστε η εξαίρεση στον κανόνα. Θέλουµε να ακολουθούµε στο σύνολο την κανονική ζωή του εργασιακού βίου των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Όσο η χώρα ανεβαίνει βαθµίδες και όσο η οικονοµία πηγαίνει καλύτερα, θα µπορούµε να το κάνουµε, αλλά χωρίς να επαναλάβουµε τα σφάλµατα του παρελθόντος».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Μόνο αν αποκτήσουµε πολύ µεγάλη εµπιστοσύνη ότι δεν θα γίνει κατάχρηση, όπως είχε γίνει στο παρελθόν».

Όσον αφορά στο αίτημα του κλάδου του επισιτισμού για την κατάργηση των τεκµαρτών ηµεροµισθίων, ο υπουργός Εργασίας τάχθηκε απολύτως υπέρ του συγκεκριµένου αιτήµατος και υπογράμμισε ότι σκοπεύει να το ρυθµίσει σε επόµενο νοµοσχέδιο. «Έχουν δίκιο. Το τεκµαρτό ηµεροµίσθιο έρχεται από το παρελθόν σε εποχή που πλέον δεν συµβαδίζει µε την πραγµατικότητα, δυσκολεύει τις επιχειρήσεις και, τελικά, στερεί εισοδήµατα από τον εργαζόµενο» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης, σε συνεργασία µε το ΙΝ.Σ.Ε.Τ.Ε., ώστε να προετοιμαστούν χιλιάδες νέοι, για να εργαστούν στον τουρισμό την επόμενη περίοδο.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, χαρακτήρισε τον νέο εργασιακό νόμο ως εξαιρετικά φιλεργατικό, ενώ, για το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024, σχολίασε ότι οι τριετίες θα φέρουν πραγµατικές αυξήσεις σε χιλιάδες εργαζόµενους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας προστατεύει τους εργαζομένους

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι από 250 επιχειρήσεις έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους, επειδή εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Τσακλόγλου: Στον e-ΕΦΚΑ έχουν εγγραφεί σχεδόν 80.000 συνταξιούχοι

«Παρότι το σύστημά μας εξακολουθεί να δημιουργεί μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, με τους υφιστάμενους κανόνες, μακροχρονίως φαίνεται να πετυχαίνουμε τη σταθερότητα που επιθυμούμε» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου για το συνταξιοδοτικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: 14 μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση των φύλων στην αγορά

«Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ε.Ε., οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια για την ίση συμμετοχή στην αγορά εργασίας, τις ισότιμες αμοιβές και τη συνταξιοδοτική ασφάλεια» ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, εξετάζεται και επιβολή πλαφόν

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% ως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται η επιβολή ανώτατου ορίου εισφορών για να διευκολυνθεί το brain gain.