bd-sprite
Φώτο: ΑΠΕ

Στόχος η πλήρης αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου

Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα κατά της πανδημίας με γνώμονα την ισορροπία μεταξύ υγείας και κοινωνίας, υπογράμμισε ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Ν. Μηταράκης.

Στους στόχους της κυβέρνησης για το θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού αλλά και της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. 

Σε συνέντευξή του στο MEGA ο κ. Μηταράκης  τόνισε ότι η κυβέρνηση σταθμίζει όλα τα δεδομένα με γνώμονα την ισορροπία μεταξύ της υγείας και της κοινωνίας, αναφορικά με το ζήτημα της πανδημίας.

«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα με γνώμονα την ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της λειτουργίας της κοινωνίας. Πρέπει να δεχθούμε ότι ο κορωνοϊός αλλάζει τον τρόπο που ζούμε». Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν «μαγικές» λύσεις στην παιδεία και δεν είναι εφικτό να γίνουν πολλές αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα. «Τα ίδια τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι δεν είναι εφικτό».

Οι αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική 

Αναφερόμενος στο χαρτοφυλάκιό του, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι η χώρα πλέον εφαρμόζει μια τελείως διαφορετική μεταναστευτική πολιτική. «Στα πέντε νησιά του Αιγαίου έχουν μπει από τον Σεπτέμβριο 65 μετανάστες. Η Ελλάδα έχει μια αποτρεπτική πολιτική προς την παράνομη μετανάστευση».

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο όσο το δυνατόν ταχύς διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, έτσι ώστε να αποσυμφορούνται πιο γρήγορα τα κέντρα υποδοχής. Σημαντικός παράγοντας είναι και η μετακίνηση των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών, ενώ «τον τελευταίο μήνα έχουν φύγει από όλα τα νησιά του Αιγαίου όλα τα ασυνόδευτα παιδιά».

Ο κ. Μηταράκης, σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε ότι πέτυχε να αποσυμφορήσει τα νησιά χωρίς να δημιουργηθούν επιπλέον δομές στην ενδοχώρα. «Κάναμε μια πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση των νησιών χωρίς να δημιουργήσουμε νέες δομές στην ενδοχώρα».

Στο άμεσο μέλλον, στα έξι σημεία εισόδου της χώρας, θα δημιουργηθούν «νέα, σύγχρονα κέντρα με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και περισσότερη ασφάλεια», ενώ θα κλείσουν, μέχρι το τέλος του χρόνου, όλα τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τους διαμένοντες είτε να προωθούνται σε άλλες χώρες είτε να ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία.

Αναφερόμενος στα κρούσματα κορωνοϊού που βρέθηκαν στη Λέσβο, ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε τη σημαντικότητα του rapid τεστ που πραγματοποιήθηκε εκεί. «Έγινε ο μεγαλύτερος μαζικός έλεγχος που έχει γίνει ίσως στην Ελλάδα». Όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό παραμένουν σε ειδικά διαμορφωμένες δομές εντός του Καρά Τεπέ, ενώ προλήφθηκε και η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Για τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι στόχος είναι η μηδενική παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. «Με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου στόχος είναι να έχουμε μηδενική παραμονή στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα έχει η χώρα τις απαραίτητες υποδομές έτοιμες και διαθέσιμες».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλασιάζεται ο χρόνος παραμονής των νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα

Έρχεται σύντομα νέο νομοσχέδιο. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τη νόμιμη μετανάστευση με όρους και κανόνες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας μπαίνει το μεταναστευτικό πρόβλημα

Η ροή των παράτυπων αφίξεων αυξάνεται, και η Frontex μέτρησε περίπου 330.000 παράνομες αφίξεις στην ΕΕ το 2022. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία μόλις το 21% των αποφάσεων επαναπατρισμού που εκδόθηκαν το 2021 εφαρμόστηκαν πραγματικά.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: 50 εκατ. σε περιφέρειες που πιέζονται από το μεταναστευτικό

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε ότι έχουν τρεις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, και από τους 90.000 διαμένοντες σε 121 δομές, σήμερα οι διαμένοντες είναι 15.000 σε 33 δομές.