bd-sprite
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Δίκαιη κατανομή των βαρών για το μεταναστευτικό

Η ανάγκη βελτιώσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με την Ευρωπαία Επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον.

Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο βρέθηκε στο επίκεντρο την συνάντησης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον. Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, τη διαχείριση του οποίου επωμίζονται κατά βάση τα κράτη πρώτης υποδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης, ώστε να μην μετακυλίεται όλη η ευθύνη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος αποκλειστικά στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής.

Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός, στην έναρξη της συνάντησής του με την Επίτροπο Γιόχανσον και αναφερόμενος στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και το 'Ασυλο μίλησε για μια συμβιβαστική λύση που θα εφαρμόσει τη λογική της δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, στην αντιμετώπιση αυτού του πολύ σύνθετου ζητήματος.

«Για εμάς είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ουσιαστικά έναν χρόνο μετά το συμβάν στη Λέσβο, τη φωτιά στη Μόρια, και μετά από αυτή τη μεγάλη αίσθηση ανασφάλειας που ήταν έκδηλη σε όλα τα νησιά, ότι πλέον έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε όρους αποσυμφόρησης των νησιών. Προχωράμε μπροστά με τη βοήθεια της ΕΕ, με την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων στα νησιά, κάτι που αποτελεί καθοριστική αλλαγή, σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΕΕ για τη συνολική στήριξη που παρέχει στην αντιμετώπιση αυτού του πολύ σύνθετου προβλήματος» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία σε πολλά ζητήματα και θεωρώ, είπε, ότι τον τελευταίο χρόνο πετύχαμε πολλά από κοινού, όπως την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και με αφορμή τη φωτιά στη Μόρια, την κατασκευή νέων δομών. «Είναι καλό που έχουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε επί τόπου και να συζητάμε με τους κατοίκους, με τους μετανάστες, με τους δημάρχους, με ΜΚΟ. Ήταν, λοιπόν, μια καλή μέρα» είπε και πρόσθεσε «έχουμε μια ομάδα δράσης, με την Beate Gminder, πολλούς ανθρώπους εδώ. Ανακοίνωσα χθες ότι υπογράψαμε για τη διάθεση 276 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέων δομών», επισήμανε η ίδια.

Στη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Πρεσβείας, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Επίσης, συμμετείχαν η αναπληρώτρια διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της ΕΕ για το Μεταναστευτικό DG HOME και Επικεφαλής της Task Force της ΕΕ, Beate Gminder και από το επιτελείο της Επιτρόπου, η Gosia Pearson.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ πηγαίνει στην αγροτική πολιτική

«Πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες για συγκεκριμένες καλλιέργειες, αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα, αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα διαχειρίστηκε το μεταναστευτικό καλύτερα από άλλους

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η ελληνική κυβέρνηση ασκεί μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική που ανοίγει νόμιμες οδούς μετανάστευσης για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν στην Ελλάδα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Με την Τουρκία προβάλλουμε τη «θετική» ατζέντα

«Έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Συνεπής στη φύλαξη των συνόρων θα παραμείνει η Ελλάδα

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Επιστρέφει σε λίγο καιρό η επενδυτική βαθμίδα στη χώρα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ξεπεράστηκε το μοναδικό εμπόδιο που υπήρχε και αφορούσε την πολιτική αβεβαιότητα της χώρας που πλέον έχει σταθερή κυβέρνηση. Ενθαρρυντικές χαρακτήρισε τις προβλέψεις της ΤτΕ για την οικονομία.