bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Στροφή σε κέρδη για τις ευρωαγορές, τα επιτόκια σταθερά στο επίκεντρο

Διατηρούν την αισιοδοξία τους για μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024 οι αγορές, με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας να δηλώνει ότι θα υπάρξουν τέτοιες κινήσεις αλλά αυτές θα είναι πολύ προσεκτικές.

Επιστροφή σε ανοδική πορεία για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών να παραμένει το βασικό θέμα για τους επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να στοιχηματίζουν υπέρ των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων παρά τις συνεχιζόμενες δηλώσεις στελεχών των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών που προσπαθούν να περιορίσουν αυτήν την αισιοδοξία. 

Κέρδη 0,27% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται 0,23%, ενώ οριακά κέρδη 0,03% εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100, με τον γαλλικό CAC 40, όμως, να ακολουθεί διαφορετική πορεία και να υποχωρεί 0,16%. Πτωτική κίνηση και για τις αγορές της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 0,207% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται 0,27%.

Οριακές οι μεταβολές για τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον Dow Jones να έχει κέρδη 0,06%, τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,10% και τον Nasdaq να κινείται 0,04%. 

Υπέρ της μείωσης επιτοκίων το 2024 τάχθηκε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο. «Μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων, η οποία, εκτός από εκπλήξεις, ολοκληρώθηκε, και της περικοπής, που θα πρέπει να συμβεί κάποια στιγμή το 2024, υπάρχει ένα οροπέδιο», σημείωσε και προσέθεσε ότι « θέλω να επιμείνω σε αυτή την υπομονή, σε αυτό το οροπέδιο, γιατί αν μειώναμε τα επιτόκια πολύ νωρίς, θα κινδυνεύαμε να πέσουμε ξανά στην ασθένεια του πληθωρισμού. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική, δεν είναι πάντα ευχάριστη, αλλά το να είμαστε σε καλό δρόμο για να νικήσουμε τον πληθωρισμό είναι σπουδαία νέα για τους Γάλλους, τη δύναμη των δαπανών και την οικονομική ανάπτυξη».

Οριακές οι μεταβολές για την αγορά πετρελαίου, παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη μεταφορά μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, με το brent να υποχωρεί 0,06% στα 77,90 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται 0,3% στα 72,59 δολάρια. Παραμένει υπό μεγάλη πίεση το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου να υποχωρεί 5,8% στα 33,45 ευρώ. 

Ήπια η πορεία και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει κέρδη μόλις 0,01% στα 2.040,70 δολάρια, ενώ ο άργυρος ενισχύεται κατά 0,37% στα 24,1 δολάρια. 

Εκ νέου διαφορετικές τάσεις για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να έχει κέρδη 1,32%, ενώ ο κινεζικός Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,05%. Στον αντίποδα πτώση 0,68% εμφάνισε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή σημαντικών macro

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που δημοσιοποιούνται την Τετάρτη, ενώ την ίδια ημέρα ανακοινώνονται τα στοιχεία για ΑΕΠ και απασχόληση στην ευρωζώνη.