ΓΔ: 2120.82 -0.13% Τζίρος: 151.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
Φωτο: Shutterstock

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, «μαζεύονται» οι προσδοκίες για επιτόκια

Επιστρέφει ο προβληματισμός στις τάξεις των επενδυτών για τον ακριβή χρόνο μείωσης επιτοκίων από τη Fed, αλλά αναμένουν σταθερά την πρώτη κίνηση από την ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Αρκετά μικρό χρονικό διάστημα κράτησε η «χαρά» των επενδυτών για τη σχετικά καλή πορεία του αμερικανικού πληθωρισμού, ενώ οι traders σταθερά περιορίζουν τις προβλέψεις τους για πιθανή μείωση επιτοκίων από τη Fed, γεγονός που δρα αρνητικά στις επενδυτικές διαθέσεις για επέκταση θέσεων σε μετοχές. 

Πτωτική κίνηση, μετά πάντως από ένα ανοδικό σερί που έφερε αρκετούς δείκτες σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά, για τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,23%, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η τεχνολογία με απώλειες 0,8%. Πτώση 0,45% για τον DAX, με τον FTSE 100 να έχει απώλειες 0,30% και τον CAC 40 να κινείται 0,5% χαμηλότερα. Σε διαφορετική κατεύθυνση οι αγορές της περιφέρειας, με τον FTSE MIB να έχει ήπια πτώση 0,15%, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται 0,07%. 

Στενό εύρος διακύμανσης και σταθεροποιητική πορεία για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,03%, τον S&P 500 να έχει πτώση μόλις 0,01%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για την τεχνολογία, με τον Nasdaq να αποδυναμώνεται 0,02%. 

Ήπια ανοδική κίνηση για την αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 0,35% στα 83,55 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει κέρδη 0,23% στα 79,42 δολάρια. Ισχυρότερα τα κέρδη για το φυσικό αέριο με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου να ενισχύεται άνω του 1,2% και να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 30,63 ευρώ. 

Οριακές μεταβολές για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει άνοδο 0,05% στα 2.386,60 δολάρια, ενώ ο άργυρος έχει κέρδη 0,19% και φθάνει στα 29,9 δολάρια. 

Σε διαφορετική κατεύθυνση, για μία ακόμη συνεδρίαση, οι κορυφαίες ασιατικές αγορές, καθώς ο ιαπωνικό Nikkei υποχώρησε 0,40%. Αντίθετα κέρδη 1,14% εμφάνισε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, με τον κινεζικό Shanghai Composite να ενισχύεται κατά 1,01%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος 0,30% στις 2.129,98 μονάδες με χαμηλό τζίρο

Ήπιες ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 2.129,98 μονάδες (+0,30%) και τζίρο 11,65 εκατ. ευρώ. Κέρδη για Τιτάν, Lamda, ΕΤΕ και Πειραιώς, απώλειες για Viohalco, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Ανοδικά 53 μετοχές, πτωτικά 30.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερό ξεκίνημα για τις ευρωπαϊκές μετοχές με επιφυλακτικούς επενδυτές

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην τελευταία εβδομάδα του έτους. Ο STOXX 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,08% στις 589,69 μονάδες. Κέρδη σημείωσαν οι πρώτες ύλες (+1,04%), οι τράπεζες (+0,7%) και ο κλάδος αεροδιαστημικής-άμυνας (+0,2%).