bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Τραπεζικές πιέσεις στο ΧΑ, πτώση άνω του 2% στην Ευρώπη

Διατηρούνται οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, ενώ ευρεία πτώση καταγράφεται τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και στα futures της Wall Street.

Ο συνδυασμός αρνητικών εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία και φόβων ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας με συνέπεια νέο lockdown, οδηγεί σε ισχυρές απώλειες τόσο τις διεθνείς αγορές όσο και το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Πρώτο πλήγμα προήλθε από την έκθεση του ΟΟΣΑ, με τον διεθνή οργανισμό να εξετάζει δύο σενάρια, με το ένα εξ αυτών να προβλέπει νέα πανδημία το φθινόπωρο, γεγονός που επανέφερε το όλο ζήτημα και τις επακόλουθες ανησυχίες στο επενδυτικό σκεπτικό. Σαφώς οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, αλλά η αβεβαιότητα για το μέλλον και κυρίως για το εάν θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος lockdown δημιουργεί ένα περιβάλλον αρνητικό προς τις περισσότερο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, όπως είναι οι μετοχές

Αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις έχει και η εκτίμηση της Fed ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6,5% και θα ανακάμψει κατά 5% το 2021, δηλαδή με ικανοποιητικό ρυθμό αλλά όχι αρκετό ώστε να καλύψουν πλήρως τη «ζημιά» που έχει προκαλέσει στην οικονομική δραστηριότητα η πανδημία. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια τουλάχιστον έως το 2022.

Επί ελληνικού εδάφους ο ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2% στις 649,08 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 35,26 εκατ. Ανοδικά κινούνται 19 μετοχές, πτωτικά 72, ενώ 11 παραμένουν αμετάβλητες. Στο -2,38% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ 1,97% χαμηλότερα ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης

Ισχυρότατες οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 65,48%, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται οι περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Εξ αυτών τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι τίτλοι των ΕΤΕ (-6,6%,), Alpha Bank (-5,11%), Eurobank (-3,68%) και Τράπεζα Πειραιώς (-3,98%). Αντίθετα ανοδικά κινούνται οι τίτλοι των Σαράντης (2,47%), ΟΤΕ (0,5%) και Motor Oil (0,86%).

Ανάλογα αρνητικό είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 2%, με τις μετοχές ταξιδιωτικών ομίλων να προσγειώνονται στο -5% και όλους τους κλαδικούς δείκτες να εμφανίζουν πτώση. Στο 2,12% η πτώση για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,9% και τον CAC 40 να κινείται 2,1% χαμηλότερα. Στο -2,61% ο FTSE MIB, ενώ πιέσεις δέχεται η ισπανική αγορά, με τον ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται άνω του 2,5%. 

«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων. Ούτε καν το σκεφτόμαστε. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι πώς θα στηρίξουμε την οικονομία. Και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να το πράξουμε για αρκετό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε έναν αρκετά δραματικό τόνο.

Σε αυτό το κλίμα ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχονται και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 500 μονάδες ή 1,85%, τον S&P 500  να αποδυναμώνεται 1,46% ενώ 1,08% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ