ΓΔ: 894.3 0.00% Τζίρος: 58.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικό Χρηματιστήριο

«Χρυσά» μερίσματα από την ΕΧΑΕ στα 9 χρόνια της κρίσης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η μέση ετήσια μερισματική απόδοση των τελευταίων 9 ετών ξεπερνά το 2,5% και είναι υπερδιπλάσια της αντίστοιχης του Euronext και πενταπλάσια της μέσης ετήσιας απόδοσης των ομολόγων της ευρωζώνης.

Μία από τις καλύτερες μερισματικές αποδόσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο και υπερδιπλάσια απόδοση απ’ τα χρηματιστήρια που είναι στο Euronext μοιράζει τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η ΕΧΑΕ, καθιστώντας την μετοχή της ένα εξαιρετικά σταθερό και αποδοτικό income stock. 

Mε εξαίρεση τη χρονιά του 2015, όπου έμεινε κλειστό το Χρηματιστήριο για περίπου τρεις μήνες, η ΕΧΑΕ έχει μοιράσει κάθε χρόνο υψηλά μερίσματα διαμορφώνοντας μέση μερισματική απόδοση μέσα στα 9 χρόνια της κρίσης που ξεπερνά το 2,5%. Η απόδοση αυτή είναι υπερδιπλάσια της αντίστοιχης του Euronext και πενταπλάσια από την μέση απόδοση των 10ετών ομολόγων της ευρωζώνης κατά το ίδιο διάστημα.

Σ’ αυτό το γεγονός ανταποκρίνονται και παραμένουν μέτοχοι τα δεκάδες funds τα οποία υπάρχουν στο μετοχολόγιο του ομίλου καθώς και τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

Ακόμη και την περυσινή χρονιά, η οποία είχε σχετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών, η ΕΧΑΕ μοίρασε μέρισμα και εάν το τελευταίο τρίμηνο του 2019 κινηθεί όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα (και ειδικά το β’ τρίμηνο 2019) τότε εκτιμάται ότι  και το μέρισμα χρήσης 2019 θα είναι υψηλό. Να σημειωθεί ότι σε όλα τα road shows στο εξωτερικό η μετοχή και η μερισματική απόδοση της ΕΧΑΕ αποτελούν θέματα συζήτησης για τους ξένους επενδυτές.

Τόνωση συναλλαγών

Ένας από τους βασικούς στόχους της διοίκησης της ΕΧΑΕ είναι να τονωθεί η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑ, η οποία έχει μειωθεί κατά το γ’ τρίμηνο περίπου στα 55 εκατ. ευρώ ημερησίως. Τα στελέχη της ΕΧΑΕ γνωρίζουν καλά και το έχουν δηλώσει και δημοσίως ότι οι χαμηλές συναλλαγές αποτελούν ανάχωμα στην αναπτυξιακή πορεία του ομίλου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθούν τα κόστη (εκτελεστικά) για τους Έλληνες και ξένους συνεργάτες - μέλη προκειμένου να γίνουν φθηνότερες συναλλαγές. Στο εξωτερικό, το φθηνό κόστος χρήματος με την μείωση των επιτοκίων αλλά και η είσοδος των εκτελεστικών πλατφορμών δημιουργούν πολύ χαμηλά κόστη στις εκτελεστικές εργασίες, τα οποία πρέπει να ανταγωνιστεί και το ελληνικό χρηματιστήριο. Έχουν κατατεθεί προτάσεις από οίκους του εξωτερικού προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον φιλικό και φθηνό προς την μακροπρόθεσμη αλλά και προς την βραχυπρόθεσμη-κερδοσκοπική επένδυση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Γιατί «σβήνει» το όνειρο των 1.000 μονάδων

Η πρόοδος της οικονομίας και των εισηγμένων πέφτει στο κενό. Σε εποχή έντονης αβεβαιότητας, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από τους διαχειριστές κεφαλαίων ως μια μικρή αγορά με υψηλό κίνδυνο.
stock picking
ΑΓΟΡΕΣ

Οι κυνηγοί αποδόσεων «σκανάρουν» το ελληνικό Χρηματιστήριο

Αρνητικά επιτόκια και νέα ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ στρέφουν τα διεθνή κεφάλαια στις μετοχές. Ποιους κλάδους ελληνικών εταιρειών εξετάζουν τώρα τα διεθνή χαρτοφυλάκια, ποια είναι τα εμπόδια.