ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικό Χρηματιστήριο

Σε αναζήτηση επενδυτών τα small caps της Λ. Αθηνών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Οι εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν αξία, αλλά οι θεσμικοί προβληματίζονται από τη «ρηχή» αγορά. Σήμερα το 2ο ATHEX Small Cap Conference με συμμετοχή 15 εισηγμένων.

Αρχίζει σήμερα το πρωί το 2ο ATHEX Small Cap Conference που διοργανώνει ο Όμιλος ΕΧΑΕ με τη συμμετοχή 15 εταιρειών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου.

Στο 2ο ATHEX Small Cap Conference έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι εταιρείες AlphaTrust, CNL Capital, Δρομέας, Entersoft, Epsilon Net, Foodlink, Intercontinental ΑΕΕΑΠ, Μύλοι Λούλη, MLS, Παπουτσάνης, Performance Technologies, Πετρόπουλος, Profile Software, Revoil και Trastor.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί σε ξενοδοχείο Wyndham στο κέντρο της Αθήνας. Οι συμμετέχουσες εισηγμένες εταιρίες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με χρηματιστηριακούς αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών θα συναντηθούν μεμονωμένα (one to one) με τους εκπροσώπους των επενδυτών που θα ενδιαφερθούν για πιθανή επένδυση στις εταιρείες τους κατά τα πρότυπα των road shows στο εξωτερικό.

Η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους και εγχώριους επενδυτές για εταιρείες με πραγματική αξία και σε αρκετές περιπτώσεις αδικαιολόγητα χαμηλές αποτιμήσεις. Στο εξωτερικό, τα small caps αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία για τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, αποτελούν αμοιβαία κεφάλαια αυξημένου ρίσκου σε σχέση με τα α/κ υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά μπορούν να κινηθούν κόντρα στις τάσεις των αγορών και να δώσουν υψηλότερες αποδόσεις στις θετικές συγκυρίες.

Η αξία των εταιρειών και τα προβλήματα

Στην Ελλάδα, τα small caps έχουν πολύ χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ε.Ε., πολύ μικρή ελεύθερη διασπορά (free float) και κυρίως χαμηλή εμπορευσιμότητα.

Αυτό θεωρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ξένους επενδυτές οι οποίοι –αν πρόκειται για αμοιβαία κεφάλαια- θέλουν το λιγότερο 1 εκατ. τεμάχια για να κτίσουν θέσεις και επίσης υψηλή εμπορευσιμότητα στη μετοχή προκειμένου να μπορούν να βγουν όταν θελήσουν. Στην Ελλάδα (και μάλιστα σε θετικές χρηματιστηριακές συγκυρίες) υπολογίζεται ότι εάν τοποθετηθεί κάποιος ξένος επενδυτής με μεγάλο ποσοστό θα χρειαστεί αρκετές μέρες (ίσως και μήνα) να δίνει εντολές πώλησης προκειμένου να κλείσει εντελώς τη θέση του.

Τα ελληνικά small caps φαίνεται ότι έχουν ξεπεράσει την ελληνική οικονομική κρίση με ευελιξία και με εξειδίκευση στις δραστηριότητές τους. Τα small caps παγκοσμίως θεωρούνται ως μετοχές ιδιαίτερα ευέλικτες στις κρίσεις και αποδοτικές στις περιόδους χρηματιστηριακής ευμάρειας. Μπορούν να συνάψουν ευκολότερα στρατηγικές συμφωνίες με επενδυτές ή συμμαχίες με μεγαλύτερους ομίλους.

Οι εταιρείες

Η Alpha Trust είναι η πλέον εξειδικευμένη ανεξάρτητη χρηματοοικονομική εταιρεία στην Ελλάδα. Με ιστορία πάνω από 30 χρόνια αποτελεί μέτρο σύγκρισης στις επενδύσεις για τα αμοιβαία κεφάλαια. Επίσης στις προσφέρει και ικανοποιητικότατο μέρισμα.

Ο Δρομέας είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επίπλων γραφείου στην Ελλάδα. Έχει μεγάλες συνεργασίες με τα γραφεία της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, με τον Γερμανικό Στρατό και αντιπροσωπείες σε πολλές χώρες.

Οι Entersoft έχει εξειδίκευση στο e-commerce , η Epsilon Net δραστηριοποιείται από το 1999 στους τομείς της πληροφορικής, (Epsilon Net Software), της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο (Epsilon Net Network) και της εκπαίδευσης (Epsilon Net Training) και η Foodlink είναι εταιρεία logistics και επαγγελματικών υπηρεσιών εισηγμένη και αυτή στην ΕΝ.Α (Εναλλακτική Αγορά).

Η Profile είναι η πλέον εξειδικευμένη εταιρεία σε λογισμικό για ηλεκτρονικές χρηματοστηριακές πλατφόρμες. Δραστηριοποιείται σε πολλά χρηματιστηριακά κέντρα ανά τον κόσμο.

Η Intercontinental AEEAΠ αποτελεί μία αναπτυσσόμενη εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Ακινήτων με επαγγελματικά ακίνητα υψηλής αξίας. Το ίδιο ισχύει και για την Trastor η οποία δείχνει να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η MLS είναι ίσως η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας λογισμικού μηχανικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1989 στη Θεσσαλονίκη. Τον Μάιο του 2001, εισήχθη επίσημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η «βύθιση» της τιμής της μετοχής της.

H Revoil είναι μία 100% Ελληνική Εταιρεία Πετρελαιοειδών με μερίδιο αγοράς άνω του 11%. Η RΕVOIL εμπορεύεται καύσιμα και λιπαντικά μέσω του δικτύου συνεργαζόμενων πρατηρίων της, το οποίο αριθμεί περισσότερα από 500 πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα.

H Παπουτσάνης είναι μία από τις γνωστότερες και παλαιότερες ελληνικές επιχειρήσεις με ιστορία που ξεκινά το 1870. Τα τελευταία χρόνια εκτός από τα καλλυντικά που διοχετεύει στην λιανική , έχει μεγάλες συνεργασίες με ξενοδοχεία ενώ έχει μεγάλη εξωστρέφεια.

Η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ ιδρύθηκε το 1922 στη Θεσσαλονίκη. Κατασκευάζει, διασκευάζει, διανέμει και υποστηρίζει μεγάλο εύρος προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας όπως αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, γεννήτριες, κινητήρες diesel, σκάφη, εξωλέμβιες μηχανές, αγροτικά, χωματουργικά και βιομηχανικά μηχανήματα, μπαταρίες, λιπαντικά και ελαστικά. Η Εταιρία κατέχει ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά στους τομείς δραστηριότητας της.

Η PERFORMANCE Technologies Α.Ε. ιδρύθηκε το 1993 και είναι ελληνική εταιρεία πληροφορικής με εξειδίκευση στην παροχή λύσεων και υπηρεσιών υποστήριξης έργων πληροφορικής που συμβάλλουν αφενός στην επίτευξη του συνεχούς επιχειρείν (Business Continuity) και αφ’ ετέρου στην συμπίεση του κόστους λειτουργίας του ΙΤ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Γιατί «σβήνει» το όνειρο των 1.000 μονάδων

Η πρόοδος της οικονομίας και των εισηγμένων πέφτει στο κενό. Σε εποχή έντονης αβεβαιότητας, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από τους διαχειριστές κεφαλαίων ως μια μικρή αγορά με υψηλό κίνδυνο.
stock picking
ΑΓΟΡΕΣ

Οι κυνηγοί αποδόσεων «σκανάρουν» το ελληνικό Χρηματιστήριο

Αρνητικά επιτόκια και νέα ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ στρέφουν τα διεθνή κεφάλαια στις μετοχές. Ποιους κλάδους ελληνικών εταιρειών εξετάζουν τώρα τα διεθνή χαρτοφυλάκια, ποια είναι τα εμπόδια.