ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bitcoin, kryptonomismata, texnologia
Φώτο: Shutterstock

Άρχισαν να ποντάρουν στο Bitcoin οι ισχυροί του χρήματος

Με άνοδο 170% από το ιστορικό χαμηλό τον περασμένο Μάρτιο το γνωστότερο κρυπτονόμισμα εισέρχεται στα ραντάρ των επενδυτών, καθώς έχει πετύχει απόδοση καλύτερη ακόμη και από τον χρυσό.

Όταν στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας το γνωστότερο κρυπτονόμισμα Bitcoin ξεπέρασε τα 20.000 δολάρια δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που φοβήθηκαν ότι έχασαν μία τεράστια ευκαιρία για υψηλές αποδόσεις. 

Σαφώς η επενδυτική κοινότητα παραμένει διχασμένη αναφορικά με το κρυπτονόμισμα με κάποιους – ο αριθμός των οποίων, πάντως, συνεχώς λιγοστεύει – να εξακολουθούν να το χαρακτηρίζουν ως «απάτη» και εξαιρετικά ριψοκίνδυνη τοποθέτηση. 

Όμως η άνοδός του κατά 170% από το χαμηλό 12 μηνών που άγγιξε τον περασμένο Μάρτιο έχει «κτυπήσει καμπανάκι» ακόμη και μεταξύ των ισχυρών της Wall Street, που σιγά – σιγά αρχίζουν να τοποθετούν σε αυτό αξιόλογο ύψος κεφαλαίων. 

Ένα από τα βασικά, βέβαια, χαρακτηριστικά του Bitcoin δεν είναι άλλο από την εξαιρετικά έντονη μεταβλητότητα στην τιμή του, η οποία μπορεί, με την ίδια ευκολία, να «βουλιάξει» 10% σε μία συνεδρίαση, χωρίς εμφανείς λόγους και την επόμενη ημέρα να κάνει ράλι. Ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει ως μία «ασφαλή» επένδυση, αλλά  όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τόσο εντυπωσιακές αποδόσεις που σίγουρα αποτελεί πόλο έλξης. 

Σύμφωνα με εκτενή ανάλυση του Bloomberg η αγορά του Bitcoin έχει αλλάξει εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, πορεία στην οποία συνέβαλαν αρκετοί παράγοντες. 

Ο πρώτος εξ αυτών ότι δεν στηρίζεται αποκλειστικά στις τοποθετήσεις των ιδιωτών επενδυτών, αλλά πλέον και κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι και όχι μόνο έχουν αρχίσει να επενδύουν. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων «ονόματα» όπως PayPal Holdings, Visa και Mutual Life Insurance Co. ανακοίνωσαν ότι επενδύουν. Κορυφαίοι διαχειριστές hedge funds, όπως οι Eric Peters και Alan Howard, τοποθετούν εκατοντάδες εκατ. δολάρια, προσδοκώντας υψηλές αποδόσεις. 

Πριν από 12 χρόνια που έκανε την πρώτη εμφάνισή του στόχος ήταν να αποτελέσει ένα «αποκεντρωμένο» νόμισμα. Δεν τα κατάφερε, αλλά η απόφαση της PayPal να επιτρέψει τη χρήση του για πληρωμές μέσω του τεράστιου διεθνούς δικτύου εμπόρων που συνεργάζονται μαζί της αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και για την εταιρεία και για το κρυπτονόμισμα. 

Μία από τις πιο εντυπωσιακές εξελίξεις για το Bitcoin είναι ότι φέτος κατόρθωσε να ξεπεράσει σε απόδοση ακόμη και το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών, δηλαδή τον χρυσό. Υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι οι επενδυτές επιλέγουν το ψηφιακό νόμισμα ως τρόπο αντιστάθμισης των οικονομικών κινδύνων, ιδίως την υποτίμηση σημαντικών νομισμάτων που μπορεί να προκληθούν από το τσουνάμι της φορολογικής και νομισματικής στήριξης που πλημμύρισε τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου.

Υψηλότερη απόδοση έναντι του χρυσού καταγράφει φέτος το Bitcoin

Bitcoin, kryptonomismata, Xrisos

 

Το βέβαιο είναι ότι δεν αποτελεί μία καλή επιλογή για άπειρους ιδιώτες επενδυτές, με ορισμένους αναλυτές να τονίζουν ότι έχει ξεκινήσει μία νέα εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας το Bitcoin θα αρχίσει να αποτελεί ένα asset που αξίζει να έχει κάποιος στο χαρτοφυλάκιό του. Βέβαια η καθολική αποδοχή από την επενδυτική κοινότητα θα αργήσει αρκετά, αλλά η αρχή έχει, ήδη, γίνει. 

Όσοι πάντως συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το Bitcoin αποτελεί μία μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, υπογραμμίζουν δύο λόγους: 

  1. Το Bitcoin, λόγω της εγγενώς περιορισμένης κυκλοφορίας του, αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για όσους θέλουν να προστατευθούν από μια παρατεταμένη χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed, στο βαθμό που πιστεύουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να «βομβαρδίζει» τις αγορές με ρευστότητα και να διατηρεί κοντά στο μηδέν τα επιτόκια, προκειμένου να υποστηρίζει την οικονομία. Πολλοί πιστεύουν, μάλιστα, ότι το Bitcoin θα λειτουργεί σαν μια ηλεκτρονική εκδοχή του χρυσού, δηλαδή του σταθερού ασφαλούς καταφυγίου για τις περιόδους υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
  2. Η επενδυτική βάση του Bitcoin διευρύνεται συνεχώς, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές τοποθετούν κεφάλαια, από την JP Morgan ως την Fidelity, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στο προηγούμενο, μεγάλο ράλι του 2017. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Ethereum: Πώς «χτυπάει» το bitcoin με μείωση κατανάλωσης ενέργειας

Η αναβάθμιση του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας, που είναι ένα από τα αδύνατα σημεία του bitcoin. Γιατί χαρακτηρίζει «καρκίνωμα» το bitcoin ο «γκουρού» Ν. Τάλεμπ.
cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

«Μαύρη» χρονιά για τα κρυπτονομίσματα, αυξάνονται οι πιέσεις για εποπτεία

Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στα κρυπτονομίσματα όχι μόνο για το καλό των επενδυτών αλλά και για το καλό της κοινωνίας. 
cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Τα crypto δεν πέθαναν, αλλά είναι ώρα για αυστηρούς κανόνες ρύθμισης

Ο Economist τονίζει ότι η τεχνολογία blockchain μπορεί να έχει χρήσιμες εφαρμογές, αλλά πρέπει να τεθούν κανόνες για να αποτρέπονται οι απάτες εις βάρος επενδυτών και να προστατεύεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
FTX, BITCOIN, CRYPTO
ΑΓΟΡΕΣ

Ο δισεκατομμυριούχος των crypto που έχασε τα πάντα σε λίγα 24ωρα

Η θεαματική άνοδος και η συντριπτική πτώση του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ: Το παιδί - θαύμα των κρυπτονομισμάτων, τα ασύλληπτα κέρδη από την πλατφόρμα συναλλαγών FTX και η πτώχευση που μετέτρεψε το όνειρο σε εφιάλτη.