ΓΔ: 908.61 -0.67% Τζίρος: 23.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:27:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
cryptocurrencies, Kriptonomismata
Φωτο: Shutterstock

Κρυπτονομίσματα: Η δύναμη του Bitcoin και η ανάδυση του Ether

Τα Bitcoin και Ether συνεχίζουν να αποτελούν τις δύο βασικές επιλογές όσων θέλουν να ρισκάρουν και επιθυμούν όσο το δυνατόν υψηλότερες αποδόσεις. Από την αρχή του 2021 η αξία του Bitcoin έχει διπλασιαστεί, του Ether έχει τετραπλασιαστεί.

Η εποχή που το Bitcoin ήταν η μοναδική ουσιαστική επιλογή για όσους ήθελαν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα έχει, πλέον, περάσει ανεπιστρεπτί, αν και παραμένει το πλέον γνωστό εξ αυτών. 

Ο νέος μεγάλος αντίπαλός του ονομάζεται Ether, το δεύτερο ισχυρότερο κρυπτονόμισμα, το οποίο, όπως ακριβώς και το Bitcoin κατακτά συνεχή ιστορικά υψηλά έναντι του δολαρίου. Συνολικά στις αγορές κυκλοφορούν περισσότερα από 7.000 κρυπτονομίσματα, με ορισμένα εξ αυτών όπως το Dogecoin να έχει πλέον αξία σχεδόν 90 δισ. δολάρια, έστω και εάν ξεκίνησε ως αστείο, με την άνοδό του να οφείλεται και στον… έρωτα που επέδειξε για το εν λόγω κρυπτονόμισμα ο δημιουργός της Tesla, Έλον Μασκ. 

Πάντως τα Bitcoin και Ether συνεχίζουν να αποτελούν τις δύο βασικές επιλογές όσων από τη μία πλευρά θέλουν να ρισκάρουν και από την άλλη επιθυμούν όσο το δυνατόν υψηλότερες αποδόσεις για τις τοποθετήσεις τους, με δεδομένο ότι από την αρχή του 2021 η αξία του Bitcoin έχει διπλασιαστεί, του Ether έχει τετραπλασιαστεί, ενώ η άνοδος για τον S&P 500 φθάνει κοντά στο 12%. 

Η άνοδος του Ether 

Το Ether είναι το κρυπτονόμισμα στη μεγαλύτερη πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, της Ethereum. Χρησιμοποιείται από κολοσσούς όπως η Microsoft Corp. για την προσφορά blockchain και έχει ενισχύσει την εκρηκτική ανάπτυξη των μη εύφλεκτων tokens, της τελευταίας ψηφιακής τρέλας στον χώρο της τέχνης.

«Η Ether είναι μια πλατφόρμα blockchain που λειτουργεί όπως το κατάστημα Apple ή το κατάστημα εφαρμογών Android», δήλωσε ο Πατ ΛαΒέκια, διευθύνων σύμβουλος της Oasis Pro Markets, μια πλατφόρμα συναλλαγών ψηφιακών νομισμάτων στις ΗΠΑ κα προσθέτει «το Bitcoin είναι ένα εμπόρευμα όπως ο χρυσός ή ένα blue chip».

Σε αντίθεση με το Bitcoin, όπου πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά του έχουν ενσωματωθεί στο σχεδιασμό, η πλατφόρμα Ethereum εξελίσσεται. Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται αναβαθμίσεις που θα βελτιώσουν το δίκτυο, ακόμη και μια αλλαγή που θα μειώσει την προσφορά. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής, ενώ θέτει όρια στον ύψος των κρυπτονομισμάτων που μποροόυν να χρησιμοποιηθούν σε μία συναλλαγή. 

«Οι επενδυτές συχνά βλέπουν το Ethereum ως επένδυση τύπου ανάπτυξης (growth investment), στοιχηματίζοντας στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του αποκεντρωμένου οικοσυστήματος που βασίζεται στο Ethereum», εκτιμά ο Φιλ Μπονέλο, διευθυντής έρευνας της Grayscale Investments.

Η δύναμη του Bitcoin

Το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα έχει χάσει μέρος της λάμψης του το 2021, με την αξία του να αντιπροσωπεύει το 46% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς από 70% που ήταν στις αρχές του 2021. 

Έχει ανώτατο όριο αγοράς άνω του ενός τρισ. δολαρίων σε σύγκριση με τα 400 δισ. της Ethereum και εξακολουθεί να είναι η επιλογή περισσότερων μεγάλων εταιρειών. Η Tesla Inc. και η MicroStrategy προτιμούν το Bitcoin και όχι το Ether, καθώς οι ειδικοί της αγοράς κρυπτονομισμάτων σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι το Ether είναι μία πιο ριψοκίνδυνη τοποθέτηση, ιδιαίτερα σε περιόδους διόρθωσης. 

Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες 

Το πρώτο που θα πρέπει να γνωρίζει όποιος αποφασίσει να επενδύσει στα κρυπτονομίσματα είναι ότι πρόκειται για μία αγορά με έντονη μεταβλητότητα και ενίοτε εντυπωσιακές ημερήσιες διακυμάνσεις. 

Ένα ακόμη πρόβλημα έγκειται στις επιθέσεις από χάκερς που δέχονται αρκετές πλατφόρμες συναλλαγής, με αποτέλεσμα οι κλοπές κρυπτονομισμάτων να είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο, ενώ όσο ενισχύεται η δύναμή τους τόσο αυξάνονται οι φωνές για δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου εποπτείας τους, γεγονός που θα δυσκολέψει αρκετά τη ζωή των επενδυτών. 

Οι περισσότεροι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι λένε ότι είναι λάθος να τοποθετείται άνω του 5% ενός χαρτοφυλακίου σε κρυπτονομίσματα και αρκετοί εξ αυτών τονίζουν ότι έχουν προειδοποιήσει τους πελάτες τους ότι ενδέχεται να χάσουν αυτά τα κεφάλαια. 

«Δεδομένου ότι υπάρχουν ευκαιρίες διαφοροποίησης μεταξύ των ψηφιακών νομισμάτων, θα πρέπει να εξετάσουμε ένα μικρό καλάθι από αυτά, και όχι μόνο το Bitcoin, όταν αξιολογούμε εάν κάποια κατανομή σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να μειώσει την αστάθεια του χαρτοφυλακίου παράλληλα με τα παραδοσιακά στοιχεία», υποστήριξαν αναλυτές της Cornerstone σε έκθεσή τους.

Η πορεία Ether (XET) και Bitcoin (XBT) έναντι του δολαρίου το 2021

Bitcoin, Ethereum
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bitcoin, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τροχιά ανάκαμψης το Bitcoin με ώθηση από... Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα η οποία υιοθετεί ένα κρυπτονόμισμα, καθώς εγκρίθηκε σχετικό νομοσχέδιο. Ο ηγέτης του Ελ Σαλβαδόρ χαρακτήρισε το bitcoin ως «τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τρόπο μεταφοράς» δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμβάσματα.
bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

«Κατηφόρα» δίχως τέλος για το Bitcoin, «φλερτάρει» με τα 30.000 δολ.

Ο πανικός της ελεύθερης πτώσης του Bitcoin σχετίζεται και με τις δηλώσεις του Έλον Μασκ, ο οποίος αρχικά υπονόησε ότι η Tesla έχει ήδη ή σκοπεύει να πουλήσει τα κρυπτονομίσματα, στα οποία επένδυσε 1,5 δισ. δολ. 
bitcoin, kryptonomismata, texnologia
ΑΓΟΡΕΣ

Ελεύθερη πτώση για Bitcoin, κάτω από 40.000 δολ. μετά από 14 εβδομάδες

Υπενθυμίζεται, ότι ο πανικός της ελεύθερης πτώσης του Bitcoin σχετίζεται και με τις δηλώσεις του Έλον Μασκ, ο οποίος αρχικά υπονόησε ότι η Tesla έχει ήδη ή σκοπεύει να πουλήσει τα κρυπτονομίσματα, στα οποία επένδυσε 1,5 δισ. δολ.