bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Οι πιέσεις σε τράπεζες - Ελλάκτωρ κρατούν χαμηλά το Χρηματιστήριο

Πτώση 4,94% για τον τίτλο της Ελλάκτωρ, ενώ σημαντικές πιέσεις ασκούνται και στις μετοχές των υπόλοιπων κατασκευαστικών εταιρειών. Στο -1,2% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να υποχωρεί 1,95%.

Σταθερά σε πτωτική πορεία κινείται η αγορά, εντός, όμως, περιορισμένης κλίμακας διακύμανσης, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται υψηλότερα των 922 μονάδων, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Ελλάκτωρ, αλλά και οι τίτλοι των τραπεζών. Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές αν και με σχετικά περιορισμένη άνοδο διατηρούνται σε ιστορικά υψηλά, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται 0,34%. 

Στις 15:48 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει πτώση 0,49% στις 922,71 μονάδες, έχοντας, ενδοσυνεδριακά κυμανθεί από το χαμηλό των 921,25 έως το υψηλό των 927,56 μονάδων. Στα 47,53 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με ύπαρξη, όμως, 11 προσυμφωνημένων πακέτων, εκ των οποίω ξεχωρίζουν τρία του ΟΠΑΠ ύψους άνω των 10,1 εκατ. ευρώ και ένα του ΟΤΕ άνω των 1,3 εκατ. ευρώ. 

Πτώση 0,49% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 0,18%. Υπερτερούν οι πτωτικές μετοχές, οι οποίες φθάνουν στις 68, έναντι 43 που εμφανίζουν άνοδο και 18 που διατηρούνται αμετάβλητες. 

Διατηρούνται οι πιέσεις για τον τραπεζικό δείκτη, με τις απώλειές του να φθάνουν στο 1,27%, καθώς η Alpha Bank υποχωρεί 1,95%, η Εθνική Τράπεζα αποδυναμώνεται 1,72%, η Eurobank εμφανίζει απώλειες 0,53%, ενώ στο -1,42% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Η έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της Alpha Bank για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ, όπως δείχνει και η πορεία της μετοχής, είχε προεξοφληθεί από την αγορά. Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν η πρόταση για την ΑΜΚ πέρασε με ισχυρή πλειοψηφία άνω του 80%. Παράλληλα όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση «το σύνολο των υφιστάμενων μετόχων, ανεξαρτήτως εάν συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση ή όχι, θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου διασφαλίζοντας, εφόσον το επιθυμούν, ποσοστό νέων μετοχών ίσο με αυτό που κατέχουν κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date)».

Την ίδια ώρα θετικά μηνύματα έστειλε και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε συμφωνίες πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ονομαστικής αξίας 7,2 δισ. ευρώ με τις εταιρείες Intrum και Serengeti Asset Management, στο πλαίσιο του προγράμματος «Sunrise Ι». Η πώληση γίνεται στο 34% της λογιστικής αξίας των δανείων. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Ελλάκτωρ στο -4,94%, ενώ απώλειες που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι τίτλοι των Lamda DevelopmentΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τέσσερις μετοχές οι οποίες, για διαφορετικούς λόγους, είχαν τρέξει σημαντικά το προηγούμενο διάστημα. Οι μεν κατασκευαστικές εταιρείες λόγω έργων δισεκατομμυρίων που φαίνεται να βγαίνουν από το τέλμα της στασιμότητας, ενώ οι δραστηριότητες των ομίλων στην ενέργεια αναμένεται να έχουν υψηλή απόδοση, εν μέσω της πράσινης ενεργειακής στροφής. Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ τα κέρδη στις προηγούμενες συνεδριάσεις προήλθαν από το ράλι της τιμής του πετρελαίου, με την τιμή του brent να ξεπερνά σήμερα τα 73 δολάρια. 

Στον αντίποδα κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Fourlis και Jumbo, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Viohalco, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Η προσοχή στις ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών

Χωρίς το μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ. Μεγέθη ανακοινώνουν σήμερα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ ακολουθούν αύριο Coca-Cola HBC και Τρ. Πειραιώς και την Τετάρτη η ΕΤΕ.