ΓΔ: 865.1 -0.72% Τζίρος: 49.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:40:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
Φωτο: Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank. Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. ΑΠΕ.

Alpha Bank: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για την ΑΜΚ έως 800 εκατ.

«Η ΑΜΚ θα στηρίξει την τράπεζά μας ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και να πετύχει διψήφια επίπεδα κερδοφορίας», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης. Στόχος να διανείμει ξανά μέρισμα.

Με ισχυρή πλειοψηφία, που ξεπέρασε το 80%, οι μέτοχοι της Alpha Bank έδωσαν το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά ποσού έως 800 εκατ. ευρώ. Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το ποσοστό απαρτίας υπερέβη το 57%, με την μεγάλη πλειοψηφία των μετόχων να στηρίζουν το σχέδιο της διοίκησης της τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου.

Όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση «το σύνολο των υφιστάμενων μετόχων, ανεξαρτήτως εάν συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση ή όχι, θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου διασφαλίζοντας, εφόσον το επιθυμούν, ποσοστό νέων μετοχών ίσο με αυτό που κατέχουν κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date)».

«Στο νέο περιβάλλον θετικών προσδοκιών που διαμορφώνεται, θέλουμε η Τράπεζα μας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, για να μπορέσουμε να ανταμείψουμε τους Μετόχους μας για την εμπιστοσύνη που μας έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κ. Βασίλης Ράπανος.
 
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Βασίλης Ψάλτης, τόνισε ότι «η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα στηρίξει την τράπεζά μας ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και να πετύχει διψήφια επίπεδα κερδοφορίας», εξέλιξη που «θα οδηγήσει και σε βελτίωση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίων για τον ήδη ισχυρό ισολογισμό μας, υποστηρίζοντας την ικανότητα της Τράπεζας να διανείμει μέρισμα».

Δικαίωμα συμμετοχής και χρονοδιάγραμμα Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η ολοκλήρωση της ΑΜΚ αναμένεται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου αναμένεται την 25 Ιουνίου, ενώ η ημερομηνία καταγραφής των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου να έχουν δικαίωμα κατά προτεραιότητα κατανομής των νέων μετοχών, θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, το σύνολο των υφιστάμενων μετόχων, ανεξαρτήτως εάν συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση ή όχι, θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου διασφαλίζοντας, εφόσον το επιθυμούν, ποσοστό νέων μετοχών ίσο με αυτό που κατέχουν κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date).

Μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως σημείωσαν τα στελέχη της Alpha Bank, σε πρόσφατη εκδήλωση της τράπεζας το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι που θα διοχετευθούν στη χώρα μας δημιουργούν μια μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αυξήσει εκ νέου το ενεργητικό, μέσω σημαντικής αύξησης των δανείων και να επιτύχει τη δραστική ενίσχυση των πηγών εσόδων και της κερδοφορίας. «Ουσιαστικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία σύντομα θα βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών, με νέα εξυπηρετούμενα, υγιή δάνεια», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Εκτιμάται ότι τα επιχειρηματικά δάνεια θα αυξηθούν κατά 24 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2021 – 2026. Σύμφωνα με το project Tomorrow της Alpha Bank η απόδοση στα ίδια κεφάλαια από οριακά αρνητική το 2020 θα ανέλθει στο περίπου 7% το 2022, στο 9% το 2023 και στο 10% το 2024, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2023 και μετά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Νέοι επικεφαλής σε Alpha Finance και Alpha Asset Management

Επικεφαλής της Alpha Finance αναλαμβάνει ο κ. Δ. Κωστόπουλος, της Alpha Asset Management, ο κ. Π. Αντωνόπουλος, ενώ στη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχέσεων με Θεσμικούς Επενδυτές και Αναλυτές (IR) τοποθετείται ο κ. Ι. Κεπαπτσόγλου.
psaltis-alpha
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Β. Ελλάδας

Το κλιμάκιο της Alpha Bank είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, στο πλαίσιο υλοποίησης της φιλόδοξης πιστωτικής της πολιτικής, που έχει ως στόχο την καθαρή διοχέτευση πόρων άνω των 8 δισ. ευρώ.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Για 4η συνεχή χρονιά Best Private Bank in Greece η Alpha Bank

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank, Γιάννης Εμίρης δήλωσε πως η φετινή διάκριση επισφραγίζει τις επιδόσεις της τράπεζας σε μια χρονιά όπου προσαρμόστηκε ταχύτατα στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.