ΓΔ: 876.66 -1.13% Τζίρος: 28.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:50:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
Φωτο: Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank. Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. ΑΠΕ.

Επιταχύνει η Alpha Bank τα νέα δάνεια, στόχος τα 10 δισ. έως το 2024

Με την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, η τράπεζα επιδιώκει να πάρει μερίδιο 5 δισ. ευρώ στα νέα δάνεια, ύψους 24 δισ., που εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν μέσω αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πραγματικό “game changer” για την οικονομία της Ελλάδας χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης το Ταμείο Ανάκαμψης και το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», εξηγώντας στους αναλυτές γιατί η Alpha γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα που προχωρά σε μια αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να συγκεντρώσει κεφαλαιακή «δύναμη πυρός», που θα αξιοποιηθεί για νέες χορηγήσεις δανείων τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Ψάλτης ξεκαθάρισε και πάλι, στον απόηχο της δημοσίευσης των προτάσεων της διοίκησης στη γενική συνέλευση των μετόχων, ότι τα 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου θα αξιοποιηθούν μόνο για αναπτυξιακούς σκοπούς, δηλαδή τη χορήγηση νέων δανείων, αφού τα υπάρχοντα κεφάλαια της τράπεζας επαρκούν για να απορροφηθούν οι ζημιές από την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank στους αναλυτές, παρουσιάζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πρώτης, μετά από χρόνια, αναπτυξιακής αύξησης κεφαλαίου από τράπεζα:

  • Η Ελλάδα περνά μετά από μια δεκαετή κρίση σε οικονομική ανάκαμψη και θα έχει ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια (4,6% την περίοδο 2021 - 2024) με το Ταμείο Ανάκαμψης να συνεισφέρει στους ρυθμούς ανάπτυξης των επόμενων ετών 1,2% - 2% του ΑΕΠ ετησίως.
  • Στην εφαρμογή του σχεδίου αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, οι τράπεζες θα έχουν σημαντική συμβολή και θα αποκομίσουν οφέλη. Η Alpha Bank έχει καταρτίσει ένα καλά ισορροπημένο σχέδιο με αξιοποίηση και των 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου, ώστε να αποκομίσει πλήρως τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Στόχος της τράπεζας είναι από τα 24 δισ. ευρώ δανείων που εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν ως αποτέλεσμα των αυξημένων επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 5 δισ. ευρώ να χορηγηθούν από την Alpha Bank, ενώ έως το 2024 η συνολική αύξηση των χορηγήσεων τίθεται στόχος να φθάσει τα 10 δισ. ευρώ.
  • Οι στόχοι που έχουν τεθεί από την τράπεζα για την κερδοφορία (απόδοση κεφαλαίου πάνω από 10%) θα επιτευχθούν πιο γρήγορα (έως το 2024), χάρη στο αναπτυξιακό σχέδιο της Alpha Bank, ενώ θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι για την κεφαλαιακή επάρκεια.
  • Η τράπεζα θα συνεχίσει την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου, μετά την τιτλοποίηση Galaxy, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε δέκα μήνες, όπως τόνισε ο κ. Ψάλτης. Όπως ανέφερε ο CFO του ομίλου, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, θα ακολουθήσουν και άλλες συναλλαγές για τη μείωση «κόκκινων» δανείων, εκ των οποίων δύο, οι τιτλοποιήσεις Cosmos και Solar θα ενταχθούν στο σχέδιο «Ηρακλής». Υπολογίζεται ότι οι ζημιές από τις συναλλαγές για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι 16 μονάδες βάσης για κάθε δισεκατομμύριο και μπορούν να απορροφηθούν από τα υφιστάμενα κεφάλαια της τράπεζας.
  • Εκτός από την προωθούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η Alpha Bank θα προχωρήσει στην κεφαλαιακή της ενίσχυση με ομόλογο senior (υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας), που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο τρέχον έτος.

Κινήσεις αναδιοργάνωσης

Η Alpha Bank θα προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις αναδιοργάνωσης που αναμένεται να βελτιώσουν τα οικονομικά της μεγέθη. Όπως τονίσθηκε σήμερα, θα πωληθούν οι θυγατρικές σε Αλβανία και Ην. Βασίλειο, ενώ θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των εργασιών στη Ρουμανία, όπου οι εργασίες θα αναπτυχθούν οργανικά, χωρίς όμως να αποκλείονται και εξαγορές.

Παράλληλα, σε συνεργασία με εταίρο (την ιταλική Nexi, σύμφωνα με δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών), στον οποίο θα παραχωρηθεί μέρος των μετοχών της αντίστοιχης θυγατρικής, θα προχωρήσει η ανάπτυξη των υπηρεσιών πληρωμών λιανικού εμπορίου. Σημαντικές προσδοκίες για αύξηση εσόδων υπάρχουν και από τη στρατηγική συνεργασία με την Generali στο bankassurance.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο θα κοστίζουν στις επιχειρήσεις τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Εξαιρετικά χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις με υγιή οικονομική κατάσταση και καλές εξασφαλίσεις, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται προσαυξήσεις επιτοκίου ακόμη και 10%.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την Alpha Bank, τι περιλαμβάνει

Μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα έχει διάρκεια το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank. Στις 150.000 ευρώ το ανώτατο όριο αποζημίωσης. Στους 6.000 θα φτάσουν οι εργαζόμενοι της τράπεζας μετά το τέλος του προγράμματος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Μεγάλη ζήτηση για την ομολογιακή έκδοση, στο 2,625% το επιτόκιο

Χαρακτηριστικό της μεγάλης ζήτησης ήταν πως η κάλυψη του βιβλίου προσφορών έφτασε τη 1,5 φορά, μέσα σε μόλις 1 ώρα από το άνοιγμα του, ενώ η τελική ζήτηση ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,625%.