ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Alpha Bank: Επιτάχυνση στα νέα δάνεια και άνοιγμα στη Ρουμανία

Ανοίγει βηματισμό η τράπεζα για την πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου και «ποντάρει» στην πιστωτική επέκταση με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενισχύεται η παρουσία στην αγορά της Ρουμανίας.

Την ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα, με την επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας που θα ανοίξει το δρόμο για την διανομή μερίσματος, σηματοδοτεί η αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος μετασχηματισμού της Alpha Bank, του project Tomorrow

Η αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί η αναπτυξιακή δυναμική της εγχώριας οικονομίας και ειδικότερα η ώθηση που δίνουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί κεντρικό σημείο στο σχεδιασμό της τράπεζας, κάτι που αποτυπώνεται και στην απόφαση της Alpha Bank να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά της Ρουμανίας. Σημειώνεται ότι η Ρουμανία, χώρα με μεγαλύτερο ΑΕΠ από το εγχώριο, θα λάβει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης πόρους που αντιστοιχούν στο 13,7% του ΑΕΠ της χώρας, που την καθιστά τη δεύτερη πιο ωφελημένη χώρα της ΕΕ από το RFF, μετά την Ελλάδα

Το φορτσάρισμα της Alpha Bank το 2021 με την ταχύτερη υλοποίηση, σε σχέση με τον προγραμματισμό, των συναλλαγών πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs), τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ που δίνει στην τράπεζα τους απαιτούμενους πόρους για την εκμετάλλευση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας και τις σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, στρατηγικής σημασίας για την τράπεζα, που έχει συνάψει με ισχυρούς εταίρους όπως την Davidson Kempner στα NPEs, την Generali στον τομέα των ασφαλειών και την ιταλική Nexi στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών βάζουν τα θεμέλια για την φυγή της Alpha Bank προς τα εμπρός την εφετινή χρονιά.

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκε η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο, το project Sky, στην Cerberus συμφωνία συνολικής λογιστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ, κίνηση με την οποία μειώνεται ο δείκτης των NPEs στο 13%.

Έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων με δραστική μείωση των NPEs που συσσωρεύτηκαν στη κρίση, μέσω του project Galaxy, και μιας σειράς άλλων συναλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η τράπεζα επικεντρώνεται πλέον στην εκμετάλλευση της αναπτυξιακής δυναμικής της εγχώριας οικονομίας και την ανάπτυξη των εργασιών της. 

Αξιοποιώντας τη δύναμη πυρός των 800 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε μέσω της αύξησης κεφαλαίου η τράπεζα στοχεύει:

  • Πιστωτική επέκταση. Η τράπεζα σχεδιάζει να επωφεληθεί από την αναμενόμενη πιστωτική ανάπτυξη αποτέλεσμα της δυναμικής ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, ενισχύοντας τα καθαρά έσοδα από τόκους αλλά και τα έσοδα από προμήθειες. Ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη θα δώσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι και ειδικά του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θα λάβουν τα μεγαλύτερα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα 31 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 16,8% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξήσει τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδας, με τον μέσο ρυθμό αύξησης να διαμορφώνεται πιθανόν περί το 4,6% στην περίοδο 2021 - 2024. Αυτό, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, θα οδηγήσει σε σημαντική πιστωτική επέκταση. Όπως σημείωσε τον περασμένο Απρίλιο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, κατά την επόμενη πενταετία θα χορηγηθούν από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις καθαρές νέες πιστώσεις 33 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για την περίοδο 2021 – 2027 το σύνολο των ευρωπαϊκών πόρων που θα διοχετευθούν στην εγχώρια οικονομία μέσω διάφορων προγραμμάτων (RRF, NGEU, Κοινή Αγροτική Πολιτική, ΕΣΠΑ κ.α.) φτάνουν τα 82 δις. ευρώ. H αύξηση των χορηγήσεων της τράπεζας θα προέλθει κυρίως από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, τομέα όπου παραδοσιακά η Alpha Bank πλεονεκτεί.
  • Ενίσχυση εσόδων από προμήθειες. Κεντρικός στόχος της τράπεζας είναι η αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες και προϊόντα διαχείρισης περιουσίας και ασφάλισης. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να βοηθήσει καθοριστικά η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Η αποκλειστική συνεργασία με την Generali θα επιτρέψει στην τράπεζα να ενισχύσει την παρουσία της σε προϊόντα bancassurance ενώ η στρατηγική συνεργασία στο merchant acquiring και τα payments με τη Nexi θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στην τράπεζα καθώς θα αυξήσει τις υπηρεσίες που προσφέρει σε εμπόρους. 
  • Ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας. Στον σχεδιασμό της τράπεζας περιλαμβάνεται να διοχετεύσει, μέχρι το 2024, κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά της Ρουμανίας. Στελέχη της τράπεζας εκτιμούν ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι σχετικά λιγότερο κορεσμένος και εμφανίζει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι και η Ρουμανία είναι χώρα που θα ωφεληθεί ιδιαίτερα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς οι προβλεπόμενοι πόροι φτάνουν τα 30,4 δις. ευρώ και αντιστοιχούν στο 13,7% του ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει και ευκαιρίες εξαγορών στην αγορά της Ρουμανίας.
  • Μείωση δαπανών, ενίσχυση αποδοτικότητας βασικών δραστηριοτήτων. Ο σχεδιασμός της τράπεζας προβλέπει, παράλληλα με την ανάπτυξη των εργασιών, την περαιτέρω μείωση των δαπανών με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας. Η τράπεζα στοχεύει σε μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 60 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2024. Επιπλέον η μείωση των κόκκινων δανείων (ο δείκτης των NPEs θα διαμορφωθεί κοντά στο 13% στο τέλος του 2021, στο 7% στο τέλος της εφετινής χρονιάς με στόχο το 2% μέχρι το τέλος του 2024) θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους προβλέψεων κατά 125 εκατ. ευρώ με ορίζοντας το 2024. Σύμφωνα με το project Tomorrow της Alpha Bank η απόδοση στα ίδια κεφάλαια από οριακά αρνητική το 2020 θα ανέλθει στο περίπου 7% το 2022, στο 9% το 2023 και στο 10% το 2024.

Η προοπτική ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, με το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελεί ισχυρότατη δικλείδα ασφαλείας στην κατεύθυνση αυτή, που θα οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση των δαπανών αλλά και την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομιάς της κρίσης αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, κάτι που αποτυπώνεται στην δυναμική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών τη φετινή χρονιά. Από τις αρχές του έτους ο δείκτης των τραπεζών, παρά τη χθεσινή διόρθωση, σημειώνει άνοδο +25,7% με την μετοχή της Alpha Bank να υπεραποδίδει σημειώνοντας άνοδο +39,6%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το επόμενο «στοίχημα» των τραπεζών: Αύξηση της οργανικής κερδοφορίας

Τόκους από υγιή δάνεια χρειάζονται πλέον οι τράπεζες και θέτουν στόχο την αύξηση χορηγήσεων. Μεγάλη βελτίωση των εσόδων από προμήθειες, με αύξηση έως 37,3% το α' τρίμηνο. Στα ύψη τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, αλλά τα δύσκολα έρχονται

Τρέχει η πιστωτική επέκταση, ανθεκτική η οικονομία και μετά την κρίση στην Ουκρανία. Ανησυχία για νέα «κόκκινα» δάνεια αν ο πόλεμος παραταθεί και διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Τι αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ισχυρά αντισώματα οι τράπεζες, η κρίση δεν εκτροχιάζει το θετικό σενάριο

Με όπλα την ισχυρή πιστωτική επέκταση, την αύξηση των επιτοκίων και την περαιτέρω μείωση δαπανών, οι τράπεζες περιμένουν υψηλή κερδοφορία – αποδοτικότητα για την επόμενη 5ετία. Απώτερος στόχος, η διανομή μερίσματος στους μετόχους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Η φυγή προς τα εμπρός και το ρίσκο της κρίσης στην Ουκρανία

Η νέα κρίση θέτει εν αμφιβόλω τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν σχηματιστεί για την πορεία των τραπεζών. Φόβοι για εξασθένηση της ανάπτυξης και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις για τις τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στο guidance για το 2022 οι επενδυτές

Οι επενδυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών την αναλυτική παρουσίαση των στόχων για την πιστωτική επέκταση, τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία για το 2022 καθώς και τι θα γίνει με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων.