ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Psaltis-Alpha Bank
Φωτο: ΑΠΕ

Αναγκαία μία νέα προσέγγιση στις χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Alpha Bank, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΕΒ, η τράπεζα «αναλαμβάνει την ευθύνη να στηρίξει το άλμα της ελληνικής οικονομίας προς το αύριο».

Στη βούληση και την ετοιμότητα της Alpha Bank να απευθυνθεί στο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων για την αξιοποίηση των ιστορικών ευκαιριών εκσυγχρονισμού που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) για την οικονομία της χώρας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ κ. Βασίλης Ψάλτης, κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα «Χρηματοδότηση επιχειρήσεων και έξοδος από την πανδημία».  

«Με την επιτυχή ολοκλήρωση της Αύξησης του Μετοχικού μας Κεφαλαίου στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την ελληνική επιχειρηματικότητα ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, προκειμένου η ευκαιρία εκσυγχρονισμού που έχει η πατρίδα μας να μην περάσει αναξιοποίητη» σημείωσε ο κ. Ψάλτης, τονίζοντας την ικανότητα της Alpha Bank να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας τόσο τους χρηματοδοτικούς πόρους, όσο και την υψηλή εξειδίκευσή της στην εκπόνηση έργων και επενδυτικών σχεδίων μεγάλου βεληνεκούς.

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Alpha Bank  η επιτυχία του μετασχηματισμού που επιχειρείται στην ελληνική οικονομία με αφορμή το RRF, απαιτεί την ανάληψη του αντίστοιχου μεριδίου ευθύνης από το σύνολο των εμπλεκομένων, της δημόσιας διοίκησης, των επιχειρήσεων και του τραπεζικού συστήματος για την ενεργή στήριξη της προσπάθειας δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα. Τόνισε, δε, την ειδοποιό διαφορά μεταξύ των νέων κονδυλίων του RRF και ευρωπαϊκών προγραμμάτων του παρελθόντος, εξηγώντας ότι αυτά δεν έχουν επιδοματικό χαρακτήρα, ούτε προορίζονται για την υποστήριξη απαρχαιωμένων μοντέλων χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διοίκησης, αντιθέτως αποσκοπούν στη δραστική αλλαγή της δομής της οικονομίας με στόχο την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. 

Όσον αφορά στις τράπεζες, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι αυτές καλούνται σήμερα να «επανεφεύρουν τον εαυτό τους» καθώς πέραν της πιστωτικής επέκτασης που αναμένεται να καλύψουν μέσα στην επόμενη πενταετία ύψους 33 δισ., το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν αφορά στην υιοθέτηση μίας νέας προσέγγισης για τις χρηματοδοτήσεις, με γνώμονα την ορθολογική αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και τη συνολική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στο ρόλο που σκοπεύει να αναλάβει η Alpha Bank στα νέα αυτά δεδομένα, ο κ. Ψάλτης σημείωσε: «Σχεδιάζουμε να προσφέρουμε λύσεις «στα μέτρα» και τις ανάγκες κάθε επιχείρησης, αξιοποιώντας όχι μόνο τους χρηματοδοτικούς πόρους, αλλά και την εξειδίκευσή μας στην εκπόνηση έργων μεγάλου βεληνεκούς. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε ως σύμβουλος με πραγματική κατανόηση των αναγκών του πελάτη, ώστε, σε συνεργασία με άλλους στρατηγικούς εταίρους, κάθε επιχείρηση να έχει την καθοδήγηση που απαιτείται, για την δημιουργία ενός επιλέξιμου προς χρηματοδότηση σχεδίου».

Αναφορικά με την διάχυση των πόρων του RRF στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως ενώ οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι διαθέτουν την οργάνωση και τις διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης που απαιτούνται για την υλοποίηση απαιτητικών επενδυτικών πλάνων, το ζητούμενο είναι να βελτιωθεί συνολικά η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Ως Alpha Bank, απευθυνόμαστε στο σύνολο των Ελλήνων επιχειρηματιών που φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν την τεράστια αυτή ευκαιρία, προκειμένου να αναπτύξουν σύγχρονα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης, να ακολουθήσουν νέες μεθόδους προετοιμασίας επενδυτικών σχεδίων και να αναζητήσουν επιχειρηματικές συνεργασίες με άλλες οικονομικές μονάδες για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακος».

Σημείωσε δε, ότι στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται και από τις επιχειρήσεις να μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία για αλλαγή υποδείγματος και να διακατέχονται από κουλτούρα ανάπτυξης ισχυρής υποδομής και όχι κατ’ ανάγκην άμεσης απόδοσης. Επίσης, ο κ. Ψάλτης  εξήγησε και το συνολικό πλαίσιο της στήριξης που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από την Alpha Bank, υπογραμμίζοντας ότι η τράπεζα ενισχύει, όχι μόνο με κεφάλαια, αλλά θέτοντας στη διάθεση των επιχειρήσεων την υψηλή εξειδίκευση των Στελεχών της και την εμπειρία της προκειμένου να βοηθήσει, όχι μόνον με δανεισμό, αλλά και συμβουλές αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο, τη βελτίωση της δομής της εταιρίας, την πιθανότητα συνεργασιών, την αξιοποίηση ευκαιριών.  

Κατά την τοποθέτησή του στην ψηφιακή εκδήλωση του ΣΕΒ, ο CEO της Alpha Bank αναφέρθηκε και στη σημασία της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, καθώς όπως είπε η διεθνής επενδυτική κοινότητα δείχνει αυξημένη ευαισθησία σε θέματα αειφορίας των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο (π.χ. μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου) που απαιτεί τη συμμόρφωση των επιχειρηματιών. 

Συγκεκριμένα για την Alpha Bank, σημείωσε ο κ. Ψάλτης, η νέα αυτή προσέγγιση συνιστά μία σημαντική ευκαιρία για πλήρη προσαρμογή της λειτουργίας της, σε όλα τα επίπεδα, στους κανόνες ESG, για να καταλήξει ότι «το νέο αυτό πλαίσιο στόχο έχει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ίδιων των κοινωνιών, ιδιαίτερα δε των νέων γενεών για βιώσιμη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, προστασία του περιβάλλοντος και διαφάνεια».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Η Alpha Bank έτοιμη να στηρίξει επιχειρήσεις και οικονομία

Κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση της τράπεζας τόσο ο πρόεδρός της κ. Β. Ράπανος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Β. Ψάλτης αναφέρθηκαν στους βασικούς στόχους της Alpha Bank για τα επόμενα έτη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Alpha Bank διακρίθηκε ως «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» για το 2021

Πρόκειται για την 4η φορά τα τελευταία έξι χρόνια που η Alpha Bank κατακτά τη διάκριση αυτή από το Euromoney, καθώς η φετινή βράβευση ακολουθεί προηγούμενες αντίστοιχες διακρίσεις των ετών 2016, 2018 και 2020.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από 13 Ιουλίου στο ταμπλό του ΧΑ οι νέες μετοχές της Alpha Bank

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, οι νέες μετοχές αναμένεται να έχουν πιστωθεί στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιογράφων των μετόχων κατά την ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσης τους.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ανακοίνωσε η Alpha Bank

Όπως αναφέρει η Alpha Bank στην ανακοίνωσή, το μετοχικό κεφάλαιο της ανέρχεται πλέον στο ποσό των 703.794.329,10 ευρώ, διαιρούμενο σε 2.345.981.097 κοινές, ονομαστικές, με δικαίωμα ψήφου, άυλες μετοχές, ονομαστικής αξίας €0,30 η καθεμία.
Ethniki Trapeza, ETE, Pavlos Milonas, Pavlos Mylonas, Paylos Mylonas, Payvlos Milonas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς: Απαραίτητη η σύνεση στη χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: H Alpha Bank πρωταγωνιστεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας σε μήνυμά του αναφέρθηκε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ και στην πρωταγωνιστική θέση που καταλαμβάνει πλέον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η τράπεζα.