ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επιτάχυνση πιστωτικής επέκτασης το 2023 με καθαρές εκταμιεύσεις έως 8 δισ.

Με διψήφιο ρυθμό αύξησης θα τρέξουν τα επιχειρηματικά δάνεια με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ισχυρή πιστωτική επέκταση και ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον θα οδηγήσουν σε επίπεδα ρεκόρ τα τραπεζικά αποτελέσματα.

Μεγάλη επιτάχυνση στην παραγωγή νέων δανείων αναμένουν οι τράπεζες την εφετινή χρονιά, προβλέποντας ότι οι συνολικές χρηματοδοτήσεις θα ανέλθουν στα 30 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές εκταμιεύσεις (νέες εκταμιεύσεις μείον αποπληρωμές παλαιών δανείων) θα διαμορφωθούν στα 7 έως 8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ισχυρή αύξηση καθώς οι καθαρές δανειοδοτήσεις το 2022 διαμορφώθηκαν στα 6 δισ. ευρώ. Η αύξηση των δανείων οφείλεται αποκλειστικά στην ισχυρή αύξηση των πιστοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις με το Ταμείο Ανάκαμψης να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Αντίθετα στα νοικοκυριά συνεχίζεται η πιστωτική συρρίκνωση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2011. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο +12,3% ενώ για τα νοικοκυριά στο -3,7%.

Η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης θα επιτευχθεί παρά το γεγονός ότι το 2023 είναι εκλογικό έτος και συνήθως κατά τις εκλογικές χρονιές καταγράφεται κάποιο «στολάρισμα» της οικονομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων.

Παρά τις εκλογές, οι τράπεζες εκτιμούν ότι το 2023 θα είναι έτος ισχυρής ανάπτυξης με το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ να ανέρχεται κοντά στο +2% ενώ οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να ξεπεράσει στο +3%, με ώθηση από τις επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα εκτίμησε ότι «είναι πιθανό να έχουμε ανάπτυξη πιο κοντά στο 2% απ' ό,τι στο 1%», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου κατά την παρουσίαση των στόχων της τράπεζας για το 2023 εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας την εφετινή χρονιά είναι πιθανό να ξεπεράσει το 3%.

Την εφετινή χρονιά την μεγάλη ώθηση στην οικονομία, εκτός από τον τουρισμό, αναμένεται να δώσουν οι επενδύσεις με το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελεί τον μεγάλο καταλύτη. Ήδη έχει εγκριθεί η εκταμίευση στη χώρα μας ποσού ύψους 11 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης ενώ την εφετινή χρονιά θα ξεκινήσει η υλοποίηση των πρώτων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Alpha Bank υπογράμμιζε την σημαντική αλλαγή στο μείγμα της οικονομικής μεγέθυνσης στην Ελλάδα, με μείωση του ρόλου της κατανάλωσης και ενισχυμένη βαρύτητα των επενδύσεων, τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.

Αποτελέσματα ρεκόρ

Επωφελούμενες από την δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, την ισχυρή πιστωτική επέκταση και το ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον οι εγχώριες τράπεζες αναμένεται να πετύχουν κατά την εφετινή χρήση αποτελέσματα ρεκόρ.

Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί εξαιρετικά θετικό παράγοντα για τις τράπεζες δίνοντας ώθηση στα επιτοκιακά έσοδα. Χονδρικά κάθε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προσθέτει έσοδα 200 εκατ. ευρώ στις εγχώριες τράπεζες. Για το 2023 εκτιμάται ότι τα συνολικά έσοδα από τόκους δανείων θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ, λόγω των αυξήσεων ενώ η καθαρή αύξηση, μετά την αφαίρεση των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά, θα διαμορφωθεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ, αύξηση που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην κερδοφορία και την αποδοτικότητα των εγχώριων τραπεζών.

Σύμφωνα με αναλυτές, η εκτίμηση ευρύτερα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ότι το επιτοκιακό περιβάλλον επιδρά θετικά στην κερδοφορία καθώς τα υψηλότερα επιτόκια βοηθούν τα έσοδα περισσότερο από την πίεση που θα δεχθούν οι τράπεζες στο κόστος από τον πληθωρισμό, την αύξηση των προβλέψεων προβλέψεις και την πίεση στα διαθέσιμα εισοδήματα. Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει και τις εγχώριες τράπεζες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρή βελτίωση μεγεθών με αιχμή νέα δάνεια - προμήθειες

Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του κλάδου που επωφελείται από την πολύ καλή πορεία της εγχώριας οικονομίας. Αισιοδοξούν οι διοικήσεις για τη συνέχεια και την επίτευξη των στόχων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Επιτάχυνση στα νέα δάνεια και άνοιγμα στη Ρουμανία

Ανοίγει βηματισμό η τράπεζα για την πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου και «ποντάρει» στην πιστωτική επέκταση με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενισχύεται η παρουσία στην αγορά της Ρουμανίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στο guidance για το 2022 οι επενδυτές

Οι επενδυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών την αναλυτική παρουσίαση των στόχων για την πιστωτική επέκταση, τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία για το 2022 καθώς και τι θα γίνει με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο σχέδιο των τραπεζών για μεγάλες τιτλοποιήσεις με τον Ηρακλή ΙΙ

Έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ περιμένουν οι τράπεζες για σχέδιο που θα επιτρέψει να τιτλοποιηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς οι ζημιές να προκαλέσουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριετία υψηλών επιδόσεων για τις τράπεζες - «Μαγνήτης» για τους επενδυτές

Με αιχμή την ευνοϊκή επιτοκιακή συγκυρία «κλειδώνουν» υψηλή κερδοφορία. Έφτασε η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων με μέρισμα – buyback. Τι ειπώθηκε από τους τραπεζίτες στο Λονδίνο, που εστίασαν οι επενδυτές.