ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
Φωτο: Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζα Πειραιώς. Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. ΑΠΕ.

Χρ. Μεγάλου: Χρονιά ορόσημο το 2023 με ισχυρά μεγέθη για την Πειραιώς

Ισχυρή ανάπτυξη με ρυθμό 3% για την Ελλάδα «βλέπει» ο CEO της τράπεζας Πειραιώς και προβλέπει μεγάλη αύξηση κερδών ανά μετοχή στα 0,45 ευρώ, με απόδοση κεφαλαίου στο 10%. Άνετη κεφαλαιακή επάρκεια στο τέλος του έτους.

Χρονιά ορόσημο θα είναι το 2023 για την Τράπεζα Πειραιώς, όπως τόνισε μιλώντας σε αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, καθώς η οικονομία προβλέπεται να έχει πάλι θετικές επιδόσεις και η Πειραιώς θα μπορέσει να «ξεκλειδώσει» τη δυναμικότητά της, επιτυγχάνοντας μεγάλη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τις νέες προβλέψεις, τα κέρδη ανά μετοχή της επόμενης χρήσης εκτιμάται ότι θα αυξηθούν  πάνω από τα 0,45 ευρώ, έναντι αναθεωρημένης πρόβλεψης για 0,37 ευρώ το 2022.

Η Πειραιώς ήταν η πρώτη συστημική τράπεζα που παρουσίασε προβλέψεις για το 2023 και ο κ. Μεγάλου εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος στις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2023 θα φθάσει το 3%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τις περισσότερες προβλέψεις οργανισμών και αναλυτών.

Όπως είπε, η ανάπτυξη υποστηρίζεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ισχυρές ροές άμεσων ξένων επενδύσεων από κορυφαίες εταιρείες, ενώ το χρέος θα έχει, τόσο το 2022 όσο και το 2023, από τις μεγαλύτερες πτώσεις παγκοσμίως.

Ο κ. Μεγάλου σημείωσε την αναβάθμιση από τη Fitch και το γεγονός ότι η Ελλάδα τοποθετείται από όλους τους οίκους ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, την οποία αναμένει ότι θα ανακτήσει η οικονομία το 2023.

Η χώρα θα βρεθεί το 2023 σε διαφορετική φάση στον οικονομικό κύκλο από άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, δείχνει βελτιωμένη αντοχή και ανταγωνιστικότητα, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%, όπως εκτιμά ο κ. Μεγάλου, θα προέλθει από τον τουρισμό, την κατανάλωση και τις επενδύσεις,

Μεγάλος καταλύτης, όπως είπε, θα είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς ήδη έχει εγκριθεί η εκταμίευση 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, που έχει μια από τις καλύτερες σχετικές επιδόσεις στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Πειραιώς, που θα ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα στις 24 Φεβρουαρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, θα έχει μια χρονιά ορόσημο, όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, καθώς θα καταφέρει να έχει οικονομικές επιδόσεις σύμφωνες με τη δυναμικότητά της.

Χρηματοοικονομικοί Δείκτες Εκτίμηση 2023
Κέρδη ανά μετοχή *>€0,45
Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) *~10%
Kαθαρό επιτοκιακό περιθώριο / ενεργητικό (%)>2,0%
Kαθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο / Τοκοφόρα στοιχεία ενεργητικού (%)>2,5%
Καθαρά έσοδα προμηθειών / ενεργητικό (%) ~0,6%
Δείκτης κόστους προς κύρια έσοδα (%)<42%
Μείωση λειτουργικών εξόδων, σε επαναλαμβανόμενη βάση (%)~2%
Καθαρή πιστωτική επέκταση (€δισ.) ~€1,7
Δείκτης ΜΕΑ (%) <6%
Δείκτης κάλυψης ΜΕΑ (%) >60%
Δημιουργία εποπτικού κεφαλαίου (%) ~100μ.β

* Εξομαλυμένα, προσαρμοσμένα για την πληρωμή του κουπονιού ΑΤ1

Η τράπεζα εκτιμά ότι θα καταφέρει να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο δανείων με σημαντικό περιθώριο επιτοκίου, ότι θα κρατήσει χαμηλά τα κόστη χρηματοδότησης, θα έχει εξαιρετική επίδοση όσον αφορά το καθαρό περιθώριο επιτοκίου και θα έχει ηγετική θέση στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, μέσα στο 2023, η Πειραιώς θα δημιουργήσει τη νέα της ψηφιακή τράπεζα.

Τα βασικά μεγέθη για το 2023 προβλέπεται ότι θα είναι σημαντικά βελτιωμένα. Όπως προαναφέρθηκε, τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν στα 0,45 ευρώ, ενώ προβλέπεται αύξηση του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων περίπου στο 10%, ποσοστό που θεωρείται από τη διοίκηση της τράπεζας βιώσιμο για το μέλλον.

Η κεφαλαιακή επάρκεια (δείκτης CET1) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης και, όπως είπε ο κ. Μεγάλου, στο τέλος του 2023 θα είναι άνετα πάνω από την εποπτική καθοδήγηση, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος το 2024.

Κύρια ώθηση θα λάβει η κερδοφορία από την επέκταση των χορηγήσεων κατά 1,7 δισ. ευρώ και από το αυξημένο επιτοκιακό περιθώριο, που αναμένεται, με συντηρητικές υποθέσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ, ότι θα ξεπεράσει το 2%. Παράλληλα, θα μειωθούν περαιτέρω τα κόστη λειτουργίας, υποχωρώντας στο 42% των λειτουργικών εσόδων, με μια πτώση κατά 2%, παρά τις πιέσεις από τον πληθωρισμό.

Η εξυγίανση του ισολογισμού θα συνεχισθεί, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί το 2023 χαμηλότερα από το 6%, ενώ η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις θα ξεπεράσει το 60%. Ο κ. Μεγάλου προέβλεψε μηδενικές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2023.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: «Παράθυρο» υπέρβασης στόχων για τα κέρδη της Τρ. Πειραιώς

Οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία του 2023 βασίζονται σε συντηρητικές προβλέψεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ. Η δημόσια πρόταση για MIG θα έχει κόστος λίγων μονάδων στα κεφάλαια, αλλά η τράπεζα προσβλέπει σε σημαντικά οφέλη.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η νέα μετοχική σύνθεση της Τρ. Πειραιώς: Πρώτος ο Τζ. Πόλσον με 18,62%

Τη μετοχική σύνθεση, όπως αναμένεται να διαμορφωθεί μετά την αύξηση κεφαλαίου, παρουσιάζει η τράπεζα στο ενημερωτικό δελτίο. Συνολικά 26,74% θα έχουν οι cornerstone investors, με 27% θα μείνει το ΤΧΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Ενίσχυση κεφαλαίων χωρίς πλήγμα στους μετόχους

Κατά 1 δισ. ευρώ θα ενισχυθούν το 2021 τα κεφάλαια της τράπεζας, ώστε να υποστηριχθεί η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 5 δισ. ευρώ. Αποκλείει ο Χρ. Μεγάλου μια έκδοση νέων μετοχών.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Το σχέδιο για απόδοση 12-13% και μέρισμα 25% στους μετόχους

Στο 1,5 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο πήχης για τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων το 2025. Διανομή μερίσματος 25% από το 2024, επαναγορά μετοχών από το ΤΧΣ το 2023. Υψηλοί στόχοι για νέα δάνεια 5,8 δισ. στην Ελλάδα και 3,1 δισ. στη ΝΑ Ευρώπη.