ΓΔ: 897.45 1.03% Τζίρος: 45.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Bitcoin, Kriptonomismata
Φωτό: Unsplash

Νέα «βουτιά» για το bitcoin, διολισθαίνει προς τα 30.000 δολ.

Φόβους για εκτεταμένο selloff εάν το κρυπτονόμισμα χάσει και το επίπεδο των 30.000 δολαρίων εκφράζουν οι αναλυτές, προσθέτοντας, όμως, ότι η πτώση θα είναι προσωρινή.

Συνεχίζεται η πτώση για το bitcoin, καθώς η Κίνα σφίγγει όλο και περισσότερο τον κλοιό γύρω από το γνωστότερο κρυπτονόμισμα, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν να βρεθεί ακόμη και στο επίκεντρο εκτεταμένου selloff.

Το κρυπτονόμισμα εμφάνισε πτώση 4,3% στα 32.240 δολάρια στο Χονγκ Κονγκ, ενώ το Ether υποχώρησε 4,2%, με τον δείκτη Bloomberg Galaxy Crypto Index να αποδυναμώνεται 5,7%. 

Τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ειδική σύσκεψη μεταξύ στελεχών της, των επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας προκειμένου να επιβληθεί εκ νέου πλήρης απαγόρευση για τα κρυπτονομίσματα. 

bitcoin

 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν το bitcoin υποχωρήσει από το ορόσημο των 30.000 δολαρίων τότε θα ακολουθήσει «ξεπούλημα» σε όλη την αγορά κρυπτονομισμάτων, αν και προσθέτουν ότι θα είναι παροδικό και διάρκειας μερικών εβδομάδων πριν σημειωθεί, εκ νέου, ανάκαμψή του στο επίπεδο των 40.000 δολαρίων. 

Το Bitcoin δέχθηκε επίθεση πρόσφατα από τον περιορισμό χρήσης των κρυπτονομισμάτων στην Κίνα και τις ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υπολογιστών που καταναλώνουν ενέργεια κατά την «παραγωγή» του. Το ψηφιακό νόμισμα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το ρεκόρ των 65.000 δολαρίων στα μέσα Απριλίου, αν και σε ετήσια βάση εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο  200%. 

Η προειδοποίηση της Επιτροπής της Βασιλείας

Αντιμέτωπες με μεγαλύτερες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα βρεθούν όσες τράπεζες αποφασίσουν να τοποθετηθούν στο bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα τις προθέσεις της Επιτροπής της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών (The Basel Committee on Banking Supervision).

Σε έκθεσή της η Επιτροπή τονίζει ότι ο τραπεζικός κλάδος αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους από τα κρυπτονομίσματα λόγω της πιθανότητας χρήσης τους στο ξέπλυμα χρήματος, του ότι είναι «ευάλωτα» σε φήμες αλλά και στην έντονη μεταβλητότητα που τα χαρακτηρίζει, χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν αθετήσεις πληρωμών.

Προκειμένου να αποφευχθεί το παραπάνω ενδεχόμενο η Επιτροπή προτείνει πρόσθετη χρέωση 1.250% στην έκθεση των τραπεζών στα κρυπτονομίσματα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μια τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει ένα δολάριο σε κεφάλαιο για κάθε δολάριο αξίας bitcoin. Άλλα περιουσιακά στοιχεία με αυτήν την υψηλή στάθμιση κινδύνου περιλαμβάνουν τιτλοποιημένα προϊόντα όπου οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα υποκείμενα ανοίγματα.

«Η ανάπτυξη κρυπτονομισμάτων και συναφών υπηρεσιών μπορεί να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και να αυξήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες», ανέφερε στην έκθεση της η Επιτροπή της Βασιλείας, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προσθέτει ότι «το κεφάλαιο θα είναι αρκετό για να απορροφήσει την πλήρη διαγραφή των ανοιγμάτων των τραπεζών σε κρυπτονομίσματα,  χωρίς να εκθέσει τους καταθέτες και άλλους ανώτερους πιστωτές τους σε ζημιές».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρόταση ανοιχτή σε δημόσια διαβούλευση, με την Επιτροπή να τονίζει ότι οι κανόνες μπορούν να αλλάξουν όσο εξελίσσεται η αγορά κρυπτονομισμάτων. Αποτέλεσμα είναι να μην έχει καθοριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτής της πρότασης, ενώ αρκετά συχνά οι κανόνες που προτείνει η Επιτροπή χρειάζονται ακόμη και χρόνια προκειμένου να τεθούν σε ισχύ. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζει» το Bitcoin μετά το νέο κινέζικο «μπλόκο» στην εξόρυξη

Την περασμένη Παρασκευή, οι αρχές στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν διέταξαν την παύση της εξόρυξης του Bitcoin, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Global Times, υπάρχει η εκτίμηση ότι περισσότερο από το 90% των έργων εξόρυξης θα σταματήσουν.
Bitcoin, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τροχιά ανάκαμψης το Bitcoin με ώθηση από... Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα η οποία υιοθετεί ένα κρυπτονόμισμα, καθώς εγκρίθηκε σχετικό νομοσχέδιο. Ο ηγέτης του Ελ Σαλβαδόρ χαρακτήρισε το bitcoin ως «τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τρόπο μεταφοράς» δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμβάσματα.