ΓΔ: 859.38 -0.88% Τζίρος: 83.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bitcoin
Φωτο: Shutterstock

Πού θα φθάσει το ράλι του Bitcoin; Όλες οι προβλέψεις από ειδικούς

Στα 73.000 δολάρια «βλέπει» την τιμή η JP Morgan ως το τέλος του 2022, αλλά το χαρακτηρίζει «υπεραγορασμένο». Πενήντα ειδικοί κάνουν προβλέψεις ακόμη και για... 5 εκατ. δολ. έως το 2030. Τι λένε οι επικριτές.

Ανεξάρτητα εάν είστε οπαδοί ή πολέμιοι των κρυπτονομισμάτων η απτή αλήθεια είναι ότι αποτελούν, πλέον, μέρος της ζωής των αγορών και όχι μόνο και σταδιακά αποκτούν «κανονικότητα» τόσο για τους επενδυτές αλλά και σε επίπεδο καθημερινής χρήσης. Άλλωστε η κεφαλαιοποίησή τους αγγίζει πλέον τα 2,5 τρισ. δολάρια, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη και παράλληλα ανταγωνίζονται άμεσα ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της υφηλίου.

Οι προβλέψεις για την πορεία του bitcoin ποικίλουν, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να φθάσει έως και τα 100.000 δολάρια έως το τέλος του έτους. Σε πρόσφατη έκθεσή του ο Nikolaos Panigirtzoglou της JPMorgan προέβλεψε ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα το κρυπτονόμισμα μπορεί να φθάσει στο επίπεδο των 146.000 δολαρίων, ενώ έθεσε ως τιμή – στόχο για το 2022 τα 73.000 δολάρια

Τονίζει, όμως, ότι η τρέχουσα περίοδος δεν είναι η κατάλληλη για να ξεκινήσει κάποιος για πρώτη φορά επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, ενώ χαρακτηρίζει ως υπεραγορασμένο (overbought) το bitcoin. Εκτιμά ακόμη ότι θα συνεχιστεί ο «πόλεμος» μεταξύ bitcoin και χρυσού, με το κρυπτονόμισμα να έχει καλύτερες προοπτικές, κυρίως γιατί σε αυτό τοποθετούνται επενδυτές νεότερης ηλικίας. 

Ακόμη πιο αισιόδοξοι για την πορεία του κρυπτονομίσματος εμφανίζονται 50 ειδικοί του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων και επικεφαλής σε πλατφόρμες διαπραγμάτευσης bitcoin, οι οποίοι συμμετείχαν σε πρόσφατο συνέδριο και «βλέπουν» την τιμή του να εκτοξεύεται το επόμενο διάστημα. Εκτιμούν ότι το κρυπτονόμισμα θα φθάσει έως το τέλος του 2021 τα 80.000 δολάρια, θα εκτοξευθεί στα 250.000 δολάρια έως το 2025 και μπορεί να φθάσει ακόμη και στο απίστευτο ποσό των 5 εκατ. δολαρίων έως το 2030!

«Καθώς το bitcoin καθίσταται μία πιο ώριμη επένδυση και αυξάνεται η τιμή του, αλλά και η εμπιστοσύνη σε αυτό, μπορεί να αρχίσει να συμπεριφέρεται όχι ως μία μετοχή ανάπτυξης (growth stock) αλλά περισσότερο όπως ο χρυσός, αποτελώντας μία τοποθέτηση υψηλής ασφάλειας», εκτιμά ο Ντάνιελ Πολότσκι, ο οποίος είναι και ιδρυτής του δικτύου ΑΤΜ σε bitcoin, CoinFlip και «βλέπει» την τιμή του κρυπτονομίσματος να φθάνει στα 80.000 δολάρια έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Από την πλευρά του ο Γκουνάρ Τζέρι, κορυφαίο στέλεχος της First Digital Trust, με εκτίμηση ότι το bitcoin θα ξεπεράσει τα 70.000 το 2021, υποστηρίζει ότι υπάρχει μία βασική αλλαγή στο ράλι του κρυπτονομίσματος από την αρχή του έτους. Όπως τονίζει παρά τις επιθέσεις και τους περιοριστικούς όρους που δέχθηκε το bitcoin κατόρθωσε να ξεπεράσει τα προβλήματα και συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική του πορεία. Σύμφωνα με τον Τζέρι αυτό δείχνει ότι το bitcoin ωριμάζει ως επένδυση και μαζί με αυτό ωριμάζουν και όσοι επιλέγουν να τοποθετηθούν σε αυτό. 

Η κόντρα για τα κρυπτονομίσματα

Όπως και κάποιες άλλες επενδύσεις στο παρελθόν η επενδυτική κοινότητα έχει χωριστεί σε υποστηρικτές και πολέμιους των κρυπτονομισμάτων:

  • Οι υποστηρικτές τονίζουν ότι το σύνολο της αγοράς τους και κυρίως το bitcoin προσφέρει σημαντικά οφέλη για τους επενδυτές. Η τιμή τους κινείται ανεξάρτητα από την πορεία της οικονομίας και ως εκ τούτου ούτε η ανάπτυξη αλλά ούτε και η ύφεση μπορεί να ασκήσει κάποια επιρροή. Προσθέτουν ακόμη ότι οι ψηφιακές επενδύσεις όπως τα κρυπτονομίσματα αποτελούν το μέλλον του χρήματος, θα επιτρέπουν να γίνονται συναλλαγές χωρίς μεσάζοντες και άρα θα είναι φθηνότερες λόγω έλλειψης προμηθειών. Ένα ακόμη πλεονέκτημα, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι ότι δεν ελέγχεται από κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές.
  • Υπάρχει, φυσικά, και η αντίθετη άποψη. Οι πολέμιοι επισημαίνουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν εσωτερική αξία και ορισμένοι κάνουν λόγο για απάτη. Στα αρνητικά τους η κατανάλωση ενέργειας αλλά και το γεγονός ότι ανά τον κόσμο αρκετές ρυθμιστικές αρχές απαγορεύουν τις συναλλαγές, με τελευταία την Κίνα, η οποία τις χαρακτήρισε ως παράνομες. Μάλιστα ο Γκάρι Γένσλερ, επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Ελέγχου Κεφαλαιαγορών (SEC), τόνισε ότι οι επενδυτές δεν έχουν καμία προστασία όταν τοποθετούν κεφάλαια σε κρυπτονομίσματα, χαρακτηρίζοντας την αγορά τους ως «μία νέα Άγρια Δύση». 

Βέβαια την ίδια ώρα η SEC μπορεί να μιλά για μία «Άγρια Δύση» στην αγορά κρυπτονομισμάτων, όμως, τον προηγούμενο μήνα έδωσε άδεια για τη διαπραγμάτευση στις αγορές των ΗΠΑ ETFs Bitcoin, πιθανώς και σε μία προσπάθεια να ελέγξει με έμμεσο τρόπο την αγορά του. Ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις όλο και περισσότερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων ανακοινώνουν ότι κυρίως οι πλούσιοι πελάτες τους επιθυμούν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσαμτα, κορυφαία hedge funds επενδύουν σε Bitcoin και αρκετοί κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι αρχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες επενδύσεων. 

«Το σίγουρο είναι ότι η δημιουργία ETFs bitcoin άνοιξε την αγορά του σε αρκετούς επενδυτές και κυρίως άνοιξε τις πύλες της Wall Street για το κρυπτονόμισμα. Μεγαλύτεροι νικητές ίσως αποδειχθούν οι διαχειριστές κεφαλαίων, αλλά οι επενδυτές μένει να δούμε εάν τελικά βγουν κερδισμένοι», εκτιμά ο Μπεν Τζόνσον, αναλυτής για την αγορά ETF στη Morningstar. 

Πρόσφατη έρευνα της Citi Private Bank, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια πλούσιων πελατών ανά την υφήλιο, αποκάλυψε ότι το 23% εξ αυτών έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα και ένα ακόμη 25% ερευνά το θέμα και μάλλον είναι πρόθυμο να προχωρήσει στη διοχέτευση κάποιων κεφαλαίων. 

Η διευρυμένη αποδοχή του Bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων από τη Wall Street είναι εμφανής και στην πορεία της πλατφόρμας CoinBase. Η κεφαλαιοποίησή της φθάνει κοντά στα 64 δισ. δολάρια, δηλαδή είναι ανάλογη με αυτή γνωστών και καθιερωμένων εταιρειών όπως οι Colgate-Palmolive, FedEx και Ford Motor. 

Η πορεία του bitcoin από την αρχή του 2021 

bitcoin

 

Είναι βέβαιο ότι το Bitcoin έχει διανύσει πολύ δρόμο από το 2008 όταν για πρώτη φορά ακούστηκε το όνομά του. Ακόμη, μάλιστα, δεν έχει αποκαλυφθεί εάν το όνομα του δημιουργού του, Satoshi Nakamoto αντιπροσωπεύει έναν άνθρωπο ή μία ομάδα ανθρώπων, που για πρώτη φορά αναφέρθηκαν εκτενώς στο πώς μπορεί κάποιος να «κατασκευάσει» bitcoin. Πολύ μεγάλο δρόμο έχει διανύσει και η τιμή του, η οποία βρίσκονταν στα 635 δολάρια πριν από ένα χρόνο και τώρα πλέον ξεπερνά σημαντικά τα 64.000 δολάρια. 

Η δημοτικότητα του bitcoin οφείλεται και στο γεγονός ότι αρκετοί πλούσιοι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ του, με πρώτον απ’ όλους τον Έλον Μασκ. Και εάν ο Μασκ έχει τη φήμη του ριψοκίνδυνου, μάλλον η αποκάλυψη ότι και ο «σοβαρός» Τιμ Κουκ της Apple έχει επενδύσει στο κρυπτονόμισμα μάλλον του προσέφερε περισσότερο κύρος. 

Ο Κουκ αποκάλυψε τις επενδύσεις του σε πρόσφατη συνέντευξή του, φροντίζοντας, πάντως, να τονίσει ότι δεν δίνει συμβουλές στους επενδυτές είτε υπέρ είτε κατά του bitcoin και αποκλείοντας το ενδεχόμενο η Apple να το δεχθεί ως μέσο πληρωμής τουλάχιστον άμεσα. «Θεωρώ ότι είναι ορθό να έχω τοποθετήσεις σε bitcoin από τη στιγμή που θέλω να έχω ένα χαρτοφυλάκιο που δεν εστιάζει σε μία μόνο μορφή assets. Πάντως δεν δίνω σε κανέναν επενδυτικές συμβουλές», τόνισε ο Κουκ, ενώ παραδέχθηκε ότι φρόντισε να ερευνήσει διεξοδικά την αγορά των κρυπτονομισμάτων πριν αποφασίσει να τοποθετηθεί σε Bitcoin. 

Αντίστοιχα ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του bitcoin είναι ο επικεφαλής της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται ενάντια στο κρυπτονόμισμα χαρακτηρίζοντας το είτε «απάτη», είτε «χωρίς καμία αξία», ενώ φροντίζει να αναφερθεί κάθε φορά που ερωτάται στο γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος αλλά και χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων ή ακόμη και της τρομοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bitcoin, cryptocurrencies, kriptonomismata, kryptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Σε δίνη πιέσεων τα κρυπτονομίσματα, ακολουθούν τη «βουτιά» των μετοχών

Δεν δικαιώνει το bitcoin όσους υποστήριζαν ότι θα αποτελούσε ένα καταφύγιο σε δύσκολες εποχές, καθώς βυθίζεται μαζί με τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ισχυρό πλήγμα στα κρυπτονομίσματα από την κατάρρευση του Terra USD.
bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

Ο μεγάλος «διχασμός» των αναλυτών για τις προοπτικές του bitcoin

Ορισμένοι αναλυτές δεν διστάζουν να προβλέψουν ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να φθάσει έως και τα 100.000 δολάρια στο τέλος του α' εξαμήνου, με άλλους να υποστηρίζουν ότι θα αποδειχθεί μία «μεγάλη αποτυχία».
bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

Προειδοποίηση κινδύνου για το bitcoin: Έρχεται μεγάλη «βουτιά» το 2022

Τα δύο τρίτα των διαχειριστών κεφαλαίων που «ψήφισαν» στην ετήσια έρευνα της Natixis προβλέπουν sell off στα κρυπτονομίσματα τον επόμενο χρόνο και προειδοποιούν τους επενδυτές λιανικής να τα αποφύγουν.
Bitcoin, Gold, Xrisos, Xrysos
ΑΓΟΡΕΣ

Φεύγουν δισεκατομμύρια από τον χρυσό και επενδύονται στο Bitcoin

Επενδυτές πιστεύουν ότι το κρυπτονόμισμα προστατεύει καλύτερα από τον πληθωρισμό. Σε 12μηνη βάση, ο χρυσός υποχωρεί 8,4%, ενώ η τιμή του bitcoin έχει εκτιναχθεί κατά 390% και πολλοί «βλέπουν» τα 100.000 δολ.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβει ο πόλεμος που κήρυξε η Κίνα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων

Η γενική απαγόρευση συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και το «πνίξιμο» της εξόρυξης εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας του Πεκίνου για τον πλήρη έλεγχο της οικονομίας, με παράλληλη προώθηση του ψηφιακού γιουάν.
cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Κρυπτονομίσματα: Η δύναμη του Bitcoin και η ανάδυση του Ether

Τα Bitcoin και Ether συνεχίζουν να αποτελούν τις δύο βασικές επιλογές όσων θέλουν να ρισκάρουν και επιθυμούν όσο το δυνατόν υψηλότερες αποδόσεις. Από την αρχή του 2021 η αξία του Bitcoin έχει διπλασιαστεί, του Ether έχει τετραπλασιαστεί.