ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανεξέλεγκτη πτώση της λίρας μετά τις νέες δηλώσεις Ερντογάν

Η τουρκική λίρα «βυθίστηκε» έως και 15%, στη μεγαλύτερη πτώση που σημειώθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2018 που είχε οδηγήσει την Τουρκία σε βαθιά ύφεση και διψήφιο πληθωρισμό.

Στο 15% έφτασε σήμερα η βουτιά της τουρκικής λίρας που υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου φτάνοντας μέχρι και τις 13,45 λίρες ανά δολάριο, συνεχίζοντας να πέφτει για 11η συνεχόμενη ημέρα, εξαιτίας της παράλογης νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αλλά και νέων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει ήδη το 45% της αξίας της φέτος, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 26% από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως η σημερινή πτώση της τουρκικής λίρας ήταν η χειρότερη από την οικονομική κρίση του 2018 που οδήγησε την χώρα σε βαθιά ύφεση και έφερε τρία χρόνια διψήφιου πληθωρισμού και χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι θα «κερδίσει τον πόλεμο της ανεξαρτησίας» προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέες μειώσεις επιτοκίων, σε μία χώρα που ο πληθωρισμός φθάνει στο 20% και το επίπεδο διαβίωσης όλο και υποχωρεί εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών αρκετών ειδών πρώτης ανάγκης. 

Ο πρώτος που αντέδρασε στις δηλώσεις Ερντογάν ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Σεμίχ Τουμέν, τον οποίο ο Ερντογάν έχει απολύσει, καθώς τόνισε πως «πρόκειται για ένα παράλογο πείραμα το οποίο δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας. Αυτή η πολιτική θα πρέπει να εγκαταλειφθεί άμεσα προκειμένου να προστατευθεί τόσο η αξία της λίρας όσο και η ευημερία του τουρκικού λαού».

Η τουρκική λίρα είναι το νόμισμα με τη χειρότερη πορεία στις αναδυόμενες αγορές από την αρχή του έτους, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η πτώση δεν μπορεί να ανακοπεί όσο συνεχίζεται η παράλογη νομισματική πολιτική, ενώ σημειώνεται ότι έφθασε και σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ στις 13,4 λίρες

Τα προβλήματα στη λίρα μεταφέρονται και στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του τουρκικού 10ετούς να ξεπερνά το 21% για πρώτη φορά από το 2021, βάσει στοιχείων της Tradeweb

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 400 μονάδες βάσης, ενώ προκειμένου να δικαιολογήσει την τελευταία παράλογη κίνησή της, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός είναι «εισαγόμενος», επιχείρημα το οποίο δεν είναι εντελώς λανθασμένο, με δεδομένη την αύξηση, διεθνώς, τόσο των τιμών τροφίμων και κυρίως των ενεργειακών τιμών, και ως εκ τούτου αποτελεί «παροδικό» φαινόμενο. Βέβαια στην περίπτωση της Τουρκίας αποτελεί ένα «παροδικό» φαινόμενο που εμφανίζεται την τελευταία 2ετία!

Το θέμα έχει και πολιτικές προεκτάσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν από τον Ερντογάν να σταματήσει αυτήν την πολιτική και να λάβει μέτρα προκειμένου να σταματήσει την «κατρακύλα» της λίρας και την αντίστοιχη πορεία που ακολουθεί το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Απειλεί να υποβαθμίσει την Τουρκία η Fitch, σε «πολιορκία» η λίρα

Ο οίκος σημειώνει ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης σε αντίθεση με τον προηγούμενο, δεν έχει βιογραφικό που θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, ενώ η Commerzbank κρίνει αναγκαία την προσφυγή στο ΔΝΤ. Τι ζήτησε ο Ερντογάν από τους Τούρκους.