ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bitcoin
Φωτο: Shutterstock

Προειδοποίηση κινδύνου για το bitcoin: Έρχεται μεγάλη «βουτιά» το 2022

Τα δύο τρίτα των διαχειριστών κεφαλαίων που «ψήφισαν» στην ετήσια έρευνα της Natixis προβλέπουν sell off στα κρυπτονομίσματα τον επόμενο χρόνο και προειδοποιούν τους επενδυτές λιανικής να τα αποφύγουν.

Χωρίς αμφιβολία το 2021 ήταν η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας τα κρυπτονομίσματα και κυρίως το bitcoin έλαμψαν, με την άνοδό τους να είναι εκρηκτική, ωθούμενη και από το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών γι’ αυτά. Το bitcoin είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων, με τα κέρδη του έναντι του δολαρίου σε ετήσια βάση (10/12/2020 – 10/12/2021) να ξεπερνούν το 160% και έναντι του ευρώ να κινούνται υψηλότερα από το 178%.

Αυτή, όμως, η εντυπωσιακή πορεία δεν αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022, σύμφωνα τουλάχιστον με τους κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν σε αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποίησε η γαλλοαμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Natixis Investment Managers, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα κρυπτονομίσματα θα υποστούν εκτεταμένο sell off και τονίζουν ότι οι «απλοί» λιανικοί επενδυτές καλύτερα να τα αποφύγουν εάν δεν θέλουν να δουν τις τοποθετήσεις τους να εξανεμίζονται.

Η πορεία του bitcoin έναντι του δολαρίου 

 

Τα 2/3 των 500 θεσμικών διαχειριστών που συμμετείχαν στην έρευνα και οι οποίοι συνολικά διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 12,3 τρισ. δολάρια, θεωρούν ότι η τοποθέτηση σε κρυπτονομίσματα είναι η πλέον ριψοκίνδυνη επένδυση για το 2022 και καλούν τους λιανικούς επενδυτές να την αποφύγουν πλήρως, καθώς δεν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία να διαχειριστούν το αναμενόμενο sell off. 

Ταυτόχρονα, βέβαια, το 28% των συμμετεχόντων –οι οποίοι συγκαταλέγονται στην κατηγορία των θεσμικών επενδυτών – τονίζουν ότι την τρέχουσα περίοδο έχουν τοποθετεί σε κρυπτονομίσματα, ενώ το 1/3 εξ αυτών παραδέχεται ότι σκοπεύει να αυξήσει τις τοποθετήσεις τους σε αυτά το επόμενο έτος. Εξ αυτών, πάντως, που δεν έχουν ακόμη επενδύσει σε κρυπτονομίσματα μόνο το 8% υποστηρίζει ότι μπορεί να το πράξει το 2022, προσθέτοντας ότι εάν προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. 

Η πορεία του bitcoin έναντι του ευρώ

 

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους διαχειριστές κορυφαίων επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και συνταξιοδοτικών ταμείων άρχισαν να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, ενώ σε αυτά έχουν εμπλακεί και αρκετοί επώνυμοι και κυρίως επιτυχημένοι επενδυτές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα και κυρίως το bitcoin μπορούν να λειτουργήσουν  ως μέσο προστασίας (hedging) έναντι του πληθωρισμού, έναν ρόλο που μέχρι σήμερα είχε παραδοσιακά ο χρυσός και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα. 

Στην έρευνα της Natixis, περίπου το 40% δήλωσε ότι αναγνωρίζει τα κρυπτονομίσματα ως μία νόμιμη επενδυτική επιλογή, αλλά προσθέτουν ότι θα πρέπει κάποια στιγμή –όσο το δυνατόν πιο σύντομα τόσο το καλύτερο– να τεθούν υπό τη επίβλεψη των ρυθμιστικών αρχών και των κεντρικών τραπεζών, ούτως ώστε να «καθαρίσουν» και από το ενδεχόμενο χρήσης τους για χρηματοδότηση παράνομων πράξεων ή ακόμη και τις τρομοκρατίας. 

Πάντως, οι παραπάνω δυσοίωνες προβλέψεις για τα κρυπτονομίσματα και κυρίως για το bitcoin δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και μάλιστα από την πρώτη φορά που εμφανίστηκε πριν από μία 10ετία. Οι περισσότερες, τελικά, δεν επιβεβαιώθηκαν, με το bitcoin να έχει εκτιναχθεί έναντι του δολαρίου περισσότερο από 5.000% κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, έχοντας, όμως και αρκετές περιόδους ιδιαίτερα έντονης μεταβλητότητας, γεγονός που το καθιστά, όντως, μία δύσκολη τοποθέτηση για τους λιγότερο έμπειρους επενδυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bitcoin, cryptocurrencies, kriptonomismata, kryptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Σε δίνη πιέσεων τα κρυπτονομίσματα, ακολουθούν τη «βουτιά» των μετοχών

Δεν δικαιώνει το bitcoin όσους υποστήριζαν ότι θα αποτελούσε ένα καταφύγιο σε δύσκολες εποχές, καθώς βυθίζεται μαζί με τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ισχυρό πλήγμα στα κρυπτονομίσματα από την κατάρρευση του Terra USD.
bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

Ο μεγάλος «διχασμός» των αναλυτών για τις προοπτικές του bitcoin

Ορισμένοι αναλυτές δεν διστάζουν να προβλέψουν ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να φθάσει έως και τα 100.000 δολάρια στο τέλος του α' εξαμήνου, με άλλους να υποστηρίζουν ότι θα αποδειχθεί μία «μεγάλη αποτυχία».
Bitcoin, Gold, Xrisos, Xrysos
ΑΓΟΡΕΣ

Φεύγουν δισεκατομμύρια από τον χρυσό και επενδύονται στο Bitcoin

Επενδυτές πιστεύουν ότι το κρυπτονόμισμα προστατεύει καλύτερα από τον πληθωρισμό. Σε 12μηνη βάση, ο χρυσός υποχωρεί 8,4%, ενώ η τιμή του bitcoin έχει εκτιναχθεί κατά 390% και πολλοί «βλέπουν» τα 100.000 δολ.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβει ο πόλεμος που κήρυξε η Κίνα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων

Η γενική απαγόρευση συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και το «πνίξιμο» της εξόρυξης εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας του Πεκίνου για τον πλήρη έλεγχο της οικονομίας, με παράλληλη προώθηση του ψηφιακού γιουάν.
cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Κρυπτονομίσματα: Η δύναμη του Bitcoin και η ανάδυση του Ether

Τα Bitcoin και Ether συνεχίζουν να αποτελούν τις δύο βασικές επιλογές όσων θέλουν να ρισκάρουν και επιθυμούν όσο το δυνατόν υψηλότερες αποδόσεις. Από την αρχή του 2021 η αξία του Bitcoin έχει διπλασιαστεί, του Ether έχει τετραπλασιαστεί.