bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Ανακτούν απώλεις το ΧΑ και η Ευρώπη, «βαρίδι» η Coca Cola HBC

Σε 0,65% περιορίζονται οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, οριακή άνοδος για τον Stoxx 600 μετά την πρωινή αναταραχή. Ισχυρή πίεση στη μετοχή της Coca Cola HBC λόγω της έκθεσης στην αγορά της Ρωσίας.

Στροφή σε μία πολύ πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση του ενδεχόμενου ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία καταγράφεται τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και στις διεθνείς αγορές, μετά τη μεγάλη πτώση στο ξεκίνημα των συνεδριάσεων και εν αναμονή των ανακοινώσεων για κυρώσεις ενάντια στη Μόσχα τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ. 

Στις 13:13 ο Γενικός Δείκτης περιορίζει τις απώλειές του στο 0,65% και τις 943,13 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και το χαμηλό των 929,08 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 37,10 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται η επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 76 έναντι 18 που κινούνται με κέρδη. Στο -0,58% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,79%. 

Σε διαγραφή σχεδόν του συνόλου των απωλειών του προχωρά ο τραπεζικός δείκτης καθώς υποχωρεί 0,18%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε απώλειες που ξεπερνούσαν σημαντικά το 1%. Κέρδη 0,33% για τη μετοχή της Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει απώλειες 0,57%, την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο -0,19%, ενώ 1,34% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Οι πτωτικές μετοχές συνεχίζουν να επικρατούν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αλλά υπάρχουν, πλέον, ορισμένοι τίτλοι που εμφανίζουν κέρδη, όπως αυτοί των Jumbo (+0,7%), ΕΛΠΕ (+1,06%), ενώ το +0,74% για τον τίτλο του ΟΤΕ αποτελεί παράγοντα στήριξης για τον Γενικό Δείκτη.

Στον αντίποδα, γεγονός που επηρεάζει και τη γενικότερη εικόνα της αγοράς, σημαντικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στη μετοχή της Coca-Cola HBC με απώλειες 3,36%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε πολύ καλά οικονομικά στοχεία για το 2021 με ταυτόχρονη αύξηση του μερίσματος.

Όμως, υπάρχουν αρκετές ανησυχίες λόγω και της έκθεσης της εταιρείας στη ρωσική αγορά και τις πιθανές συνέπειες που θα έχουν για την πορεία της σε αυτή οι κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ. Σύμφωνα, πάντως, με δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρείας, Zoran Bogdanovic, υπάρχουν, ήδη, εναλλακτικά πλάνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το όποιο πρόβλημα δημιουργηθεί. 

Απώλειες άνω του 1% συνεχίζουν να εμφανίζουν οι μετοχές των Lamda Development, Qeust Συμμετοχών, Sarantis, Ελλάκτωρ, Mytilineos, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο, αφού όμως έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο επτά μηνών, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,20%. Κέρδη 0,05% για τον γερμανικό DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,04%, ενώ στο +0,45% βρίσκεται ο γαλλικός CAC 40. Παραμένουν οι πιέσεις για τη ρωσική αγορά με τον δείκτη MICEX να υποχωρεί 3,70%. 

Σημαντικός περιορισμός των απωλειών και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει απώλειες 0,24%, τον S&P 500 να υποχωρεί 0,22%, ενώ 0,57% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Σταθερά σε ανοδική πορεία παραμένουν οι τιμές ενέργειας, με το brent να ενισχύεται 2,23% στα 95,08 δολάρια, ενώ κέρδη 3,77% σημειώνει το αμερικανικό αργό στα 93,64 δολάρια. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ