bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Πώς... εξαϋλώθηκαν 2 τρισ. δολάρια από τις μετοχές της τεχνολογίας

Πληθωρισμός και αύξηση επιτοκίων θέτουν σε αμφισβήτηση τις αποτιμήσεις των τεχνολογικών γιγάντων στις ΗΠΑ. Απότομη κατάρρευση και για τις πολλά υποσχόμενες κινεζικές μετοχές τεχνολογίας που έχουν εισαχθεί στο Nasdaq.

Τα τελευταία χρόνια, οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple ή η Microsoft και η Amazon είχαν καταλάβει τις περισσότερες από τις κορυφαίες θέσεις των εταιρειών με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία. Η εικόνα αυτή δείχνει να αλλάζει καθώς από την αρχή του έτους, οι τεχνολογικές μετοχές έχουν χάσει περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Οι ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις που θα ενταθούν το 2022, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων έχουν οδηγήσει το Nasdaq να χάσει περίπου το 1/5 από την αρχή της χρονιάς, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα για τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Σημαντική υποχώρηση των τεχνολογικών κολοσσών

 Τιμή μετοχής 1/3/2022Τιμή μετοχής 17/3/2022Ποσοστιαία μεταβολή
Apple181,66 160,62 -11,58
Amazon 3.401,27 3.144,08-7,56
Alphabet334,38 295,22-11,71
Meta337,62207,84-38,44
Microsoft334,66295,22-11,79
Netflix596,6371,4-37,75

Είναι χαρακτηριστικό πως το sell off των τελευταίων τριών μηνών στον Nasdaq έχει φέρει τις τιμές των μετοχών των τεχνολογικών κολοσσών στα προ πανδημίας επίπεδα και σύμφωνα με τους αναλυτές της Wall Street ένα νέο ανοδικό ράλι θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να συμβεί, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη που θα έχουν οι εταιρείες φέτος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Στα προ πανδημίας επίπεδα ο Nasdaq

 

Η Fed προχώρησε αυτή την εβδομάδα στην πρώτη αύξηση επιτοκίου από το 2018 και προγραμματίζει άλλες έξι μέσα στο τρέχον έτος. Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δεν βοηθά την ανάκαμψη των τεχνολογικών μετοχών, οι αποτιμήσεις των οποίων στηρίζονται σε κέρδη του μέλλοντος, η παρούσα αξία των οποίων μειώνεται με την άνοδο των επιτοκίων. Η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου έφτασε στο 2,2% που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 2019.

Η αποσύνδεση μεταξύ της πτώσης των τιμών των μετοχών και των αυξανόμενων προσδοκιών για τα κέρδη αντανακλά το επίπεδο ανησυχίας για τις επιπτώσεις των αναμενόμενων αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed σε συνδυασμό με τους κινδύνους που εγκυμονεί η δυναμική αύξηση του πληθωρισμού, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πλέον οι μετοχές τεχνολογίας μπορεί να μην είναι αρκετά φθηνές, εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές προοπτικές.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, με πρώτη τη Meta (Facebook) βλέπουν τους επενδυτές να τις εγκαταλείπουν, καθώς φαίνεται ότι έπιασαν το peak τους και επιστρέφουν σε πιο… φυσιολογικά επίπεδα, σε ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα το σπάσιμο της dotcom «φούσκας» στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο top10 των κορυφαίων εταιρειών της Wall Street

 

Ήδη η κυριαρχία της Apple στην κορυφή απειλείται από τις τιμές πετρελαίου που έχουν εκτοξευτεί σε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, με τη Saudi Aramco να την πλησιάζει επικίνδυνα. Την ίδια στιγμή και η Tesla εγκατέλειψε το οχυρό του 1 τρισ. κεφαλαιοποίησης, ενώ η Meta βρίσκεται πλέον στα όρια βγει εκτός της κορυφαίας 10αδας και η Nvidia είναι υποψηφία προς αποχώρηση από το top 10. Ταυτόχρονα και οι κινεζικές μετοχές τεχνολογίας έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα με την Alibaba να έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την προσπάθεια ελέγχου του τεχνολογικού τομέα από το Πεκίνο. Τη θέση τους ετοιμάζονται να πάρουν εταιρείες Υγείας, όπως η Johnson & Johnson ή η United Health Group που βρίσκονται πίσω από Nvidia και Meta σε απόσταση περίπου 60 δισ. δολ.

Βουτιά και των κινεζικών μετοχών τεχνολογίας

Παρόμοια η εικόνα και για τις κινεζικές μετοχές στη Wall Street που μέχρι πριν από ένα χρόνο σημείωναν εντυπωσιακή άνοδο. Πλέον έχουν υποστεί «βύθιση» που φτάνει το 70% και βρίσκονται στα επίπεδα απωλειών που είχαν καταγράψει κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, ενώ πλησιάζουν και την πτώση 78% που είχε υποστεί ο Nasdaq όταν έσκασε η «φούσκα dotcom».

Η άτακτη υποχώρηση των κινεζικών κολοσσών

 

Η Alibaba, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες κινεζικές εταιρείες που βρίσκονται στη Wall Street έχει δει την κεφαλαιοποίησή της να έχει μειωθεί κατά 522 δισ. δολάρια από ιστορικό υψηλό της, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία παγκοσμίως.

Παράλληλα η Tencent που την περασμένη χρονιά χτυπούσε την πόρτα του 1 τρισ. δολαρίων κεφαλαιοποίησης, βλέπει την αποτίμηση της να βρίσκεται τώρα στα επίπεδα των 400 δισ. δολαρίων, ενώ η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη και με ένα πρόστιμο «μαμούθ» από τις κινεζικές αρχές, καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας υποστηρίζει ότι το WeChat Pay έχει παραβιάσει τους κανόνες για ξέπλυμα χρήματος.

Οι απώλειες για τις κινεζικές μετοχές έχουν αρχίσει από την περασμένη χρονιά, όταν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ στράφηκε εναντίον των τεχνολογικών εταιρειών. Ωστόσο οι απώλειες για τις κινεζικές μετοχές εντείνονται εν μέσω της ανησυχίας που προκαλεί η συμμαχία της Κίνας με τη Ρωσία,  καθώς το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει ακόμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Ουάσιγκτον απειλεί με κυρώσεις, εάν δοθεί βοήθεια από τις κινεζικές αρχές ή εταιρείες στη Ρωσία για την παράνομη πολεμική της επιχείρηση.

Ωστόσο τα προβλήματα για τις κινεζικές μετοχές δεν σταματούν εδώ, καθώς πολλές κινδυνεύουν να διαγραφούν από τους αμερικανικούς δείκτες, αφότου η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε όσες εταιρείες αρνούνται τον έλεγχο των αρχών στα βιβλία τους. Οι εταιρείες που προσδιορίστηκαν πρόσφατα ως υποψήφιες για κυρώσεις θα μπορούσαν να διαγραφούν από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ εάν δεν συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις ελέγχου για τρία συνεχόμενα έτη.

Ο αυξανόμενος κίνδυνος διαγραφής κινεζικών εταιρειών από τις ΗΠΑ έχει επηρεάσει επίσης αρνητικά τις μετοχές. Η διαδικασία που έχει ξεκινήσει από την Επ. Κεφαλαιαγοράς έχει ανατρέψει μια σειρά από αισιόδοξες προβλέψεις σε όλη τη Wall Street και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα μιας αγοράς που έχει χρηματοδοτήσει μερικές από τις πιο σημαντικές εταιρείες της Κίνας.

Ωστόσο όπως ανέφερε ο Wang Sheng, επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής στην China International Capital, σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε η Economic Daily την περασμένη εβδομάδα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Κίνας διεξάγουν «έντονες» συζητήσεις με στόχο την επίλυση της ελεγκτικής διαφοράς και σύντομα θα πρέπει να είναι σε θέση να συνάψουν συμφωνία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πώς «ξεφούσκωσε» η τεχνολογία το 2022 και έχασαν 7,4 τρισ. οι επενδυτές

Η ανοδική πορεία που κορυφώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας σταμάτησε το 2022 και οι μετοχές τεχνολογίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη είχαν βαριές απώλειες κεφαλαιοποίησης, ενώ προχώρησαν σε χιλιάδες απολύσεις προσωπικού.
ΑΓΟΡΕΣ

Τα χαμένα 3 τρισ. από την τεχνολογία και οι μνήμες της φούσκας dotcom

Η κατάρρευση των μετοχών τεχνολογίας έχει προκαλέσει συγκρίσεις με την τελευταία φούσκα του κλάδου. Σοβαρές απώλειες για τις μετοχές των μεγάλων του τομέα και χιλιάδες απολύσεις, μετά το ράλι της περιόδου της πανδημίας.