ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Bitcoin, Kriptonomismata
Φωτό: Unsplash

«Βουτιά» σε χαμηλό 16 μηνών για το Bitcoin, κάτω από τα 27.000 δολ.

Έως τα 26.595 δολάρια διολίσθησε το bitcoin, ενώ σε πτωτική πορεία κινείται και το Ether. Ανησυχία στην αγορά από την κατάρρευση της αξίας της πλατφόρμας, stablecoin, TerraUSD.

Χαμηλότερα από το επίπεδο των 27.000 δολαρίων διολίσθησε το bitcoin, για πρώτη φορά σε διάστημα 16 μηνών, καθώς οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στις ριψοκίνδυνες επενδύσεις και στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων και του δολαρόιυ. 

Παράλληλα η κατάρρευση του πρωτοκόλλου stablecoin, Terra, δημιουργεί περαιτέρω ανησυχία στην αγορά κρυπτονομισμάτων, με την τιμή του bitcoin να φθάνει έως και τα 26.595,52 δολάρια σύμφωνα με στοιχεία της Bitstamp, για πρώτη φορά από τις 30 Δεκεμβρίου του 2020. Ανάλογη πορεία ακολουθεί και το Ether που υποχώρησε στα 1.799 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021. 

Οι επενδυτές αποχωρούν από τα κρυπτονομίσματα σε μια εποχή που τα χρηματιστήρια έχουν υποχωρήσει σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα που είχαν φθάσει μετά την πανδημία, λόγω του φόβου για περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού και πιο επιθετική πολιτική εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών. 

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν άλμα 8,3% τον Απρίλιο, υψηλότερο από το αναμενόμενο από τους αναλυτές και κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Αναφορικά με την πλατφόρμα TerraUSD ή UST υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζει την αξία του δολαρίου, αλλά χαμηλότερα από τα  30 σεντς την Τετάρτη, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον λεγόμενο αποκεντρωμένο χρηματοοικονομικό χώρο. Τα stablecoins είναι σαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ελάχιστα ρυθμιζόμενου κόσμου των κρυπτονομισμάτων. Οι επενδυτές ψηφιακών νομισμάτων στρέφονται συχνά σε αυτά για ασφάλεια σε περιόδους αστάθειας στις αγορές. Αλλά το UST, ένα «αλγοριθμικό» stablecoin που υποστηρίζεται από κώδικα και όχι από μετρητά που διατηρούνται σε αποθεματικό, έχει δυσκολευτεί να διατηρήσει μια σταθερή αξία, καθώς οι κάτοχοι έχουν φύγει μαζικά για την έξοδο.

Σήμερα το πρωί , το UST διαπραγματευόταν σε περίπου 62 σεντς, ακόμα πολύ κάτω από το προβλεπόμενο όριο του 1 δολαρίου. Το Luna, ένα άλλο κουπόνι Terra που έχει κυμαινόμενη τιμή και προορίζεται να απορροφήσει τους κραδασμούς των τιμών του UST, διέγραψε το 97% της αξίας του μέσα σε 24 ώρες και υποχωρεί στα 30 σεντς

Το Luna Foundation Guard - ένα ταμείο που δημιουργήθηκε από τον δημιουργό του Terra, Do Kwon - είχε συγκεντρώσει ένα bitcoin αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην υποστήριξη του UST σε περιόδους κρίσης. Ο φόβος είναι ότι το Luna Foundation Guard θα πουλήσει ένα μεγάλο μέρος των μετοχών του σε bitcoin για να στηρίξει το προβληματικό stablecoin. Αυτό είναι ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα, όχι μόνο επειδή το ίδιο το bitcoin είναι ένα απίστευτα ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο.

Τους φόβους των επενδυτών ενίσχυσε την Πέμπτη η πτώση της αξίας του tether, του μεγαλύτερου stablecoin στον κόσμο, το οποίο υποχώρησε έως και τα 99 σεντς. Οι οικονομολόγοι φοβούνται εδώ και καιρό ότι το tether μπορεί να μην έχει το απαιτούμενο ποσό αποθεμάτων για να ενισχύσει τη σύνδεση του με το δολάριο σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ