ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
cryptocurrencies, Kriptonomismata
Φωτο: Shutterstock

Ethereum: Πώς «χτυπάει» το bitcoin με μείωση κατανάλωσης ενέργειας

Η αναβάθμιση του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας, που είναι ένα από τα αδύνατα σημεία του bitcoin. Γιατί χαρακτηρίζει «καρκίνωμα» το bitcoin ο «γκουρού» Ν. Τάλεμπ.

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε ισχύ η μεγαλύτερη αναβάθμιση για το κρυπτονόμισμα ethereum, με τους ειδικούς του κλάδου να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει πλήρως το «παιχνίδι» της κρυπτογράφησης. 

Όλα δείχνουν ότι το επονομαζόμενο «Merge», το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας του κρυπτονομίσματος κατά περισσότερο από 99%, ήταν επιτυχής, καθώς η πρώτη σειρά συναλλαγών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. 

Η αναμόρφωση του δικτύου του ethereum αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο το blockchain διασφαλίζει το δίκτυό του και επαληθεύει τις συναλλαγές. Τα κρυπτονομίσματα όπως το ethereum και το bitcoin συχνά επικρίνονται για τη διαδικασία εξόρυξης για τη δημιουργία νέων νομισμάτων. Πριν από το Merge, και οι δύο αλυσίδες μπλοκ είχαν το δικό τους τεράστιο δίκτυο «ανθρακωρύχων» σε όλο τον πλανήτη που έτρεχαν με εξαιρετικά εξειδικευμένους υπολογιστές οι οποίοι έκαναν μαθηματικές εξισώσεις προκειμένου να επικυρώσουν τις συναλλαγές. Το Proof-of-Work χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια και αποτελεί έναν από τις κυριότερες αιτίες επίκρισης της συγκεκριμένης αγοράς. 

Όμως με την αναβάθμιση, το ethereum έχει μεταβεί σε ένα σύστημα γνωστό ως proof-of-stake, το οποίο ανταλλάσσει τους «ανθρακωρύχους» με «επικυρωτές». Αντί να λειτουργούν μεγάλες τράπεζες υπολογιστών, οι επικυρωτές αξιοποιούν την υπάρχουσα κρυφή μνήμη cloud ως μέσο επαλήθευσης των συναλλαγών και κοπής νέων tokens. Αυτό απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια από την εξόρυξη και οι ειδικοί λένε ότι θα κάνει το πρωτόκολλο πιο ασφαλές και πιο βιώσιμο.

Εννέα ομάδες και περισσότεροι από 100 προγραμματιστές εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί το Merge για αρκετά χρόνια, ενώ το επόμενο διάστημα , αυτό το αποκεντρωμένο δίκτυο προγραμματιστών που είναι διασκορπισμένο σε όλο τον πλανήτη θα παρακολουθεί την εξάπλωση και, αν χρειαστεί, θα παρεμβαίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο Danny Ryan, ένας βασικός προγραμματιστής με έδρα το Ντένβερ, ο οποίος εργάζεται για το Merge εδώ και πέντε χρόνια, υποστήριξε, μιλώντας στο  CNBC ότι υπάρχει συνεχής παρακολούθηση  για τυχόν παρατυπίες μέσω τόσο αυτοματοποιημένων όσο και χειροκίνητων συστημάτων παρακολούθησης. Αν προκύψουν προβλήματα, η αντίστοιχη ομάδα θα κάνει διορθώσεις και θα κυκλοφορήσει ένα patch στους χρήστες, αλλά ο Ryan λέει ότι είναι αρκετά σίγουροι για την επιτυχία, δεδομένων όλων των επιτυχημένων δοκιμαστικών λειτουργιών τους τελευταίους μήνες.

«Μπορεί να υπάρξει κάποιο είδος μικρής πυρκαγιάς που θα σβήσει πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Ryan. «Αλλά το δίκτυο στο σύνολό του - λόγω του πλεονασμού σε όλο αυτό το διαφορετικό λογισμικό - είναι πολύ πιθανό να είναι σταθερό και να είναι εντάξει».

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές

Η κατανάλωση ενέργειας έχει γίνει μια από τις κυριότερες πηγές επικρίσεων για τα κρυπτονομίσματα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια έκθεση που προειδοποιούσε ότι οι επιχειρήσεις εξόρυξης θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά περίπου 99,95% όχι μόνο θα καθιερώσει μεγαλύτερη βιωσιμότητα για το δίκτυο, αλλά θα συμβάλει επίσης σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του φραγμού εισόδου για τους θεσμικούς επενδυτές
.
Η Bank of America ανέφερε σε report της στις 9 Σεπτεμβρίου ότι η σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μετά το Merge «μπορεί να επιτρέψει σε ορισμένους θεσμικούς επενδυτές να αγοράσουν το token». 

Οι αναλυτές έχουν πει ότι η είσοδος θεσμικών χρημάτων στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων αποτελεί σημείο – κλειδί για την πρόοδο αλλά και το ίδιο το μέλλον της αγοράς. 

Μετά το Merge το ethereum αποκτά  ορισμένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα παραδοσιακό χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, όπως ένα πιστοποιητικό κατάθεσης, το οποίο πληρώνει τόκο στους κατόχους του. «Είναι ίσως η απόδοση με το χαμηλότερο ρίσκο μέσα στο οικοσύστημα του ethereum», εξήγησε ο Ryan, ο οποίος πρόσθεσε ότι η απόδοση σε άλλες γωνιές της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης ή DeFi, περιλαμβάνει την ανάληψη κινδύνων έξυπνων συμβολαίων και άλλων τύπων κινδύνου αντισυμβαλλομένου.

Η αναβάθμιση θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της προσφοράς των μάρκων ether που κυκλοφορούν, γεγονός που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να γίνει το ether ένα αποπληθωριστικό νόμισμα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ορισμένοι επενδυτές λένε ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην αύξηση της τιμής του token.

Αυτή η μειωμένη προσφορά είναι αποτέλεσμα του νέου μοντέλου επαλήθευσης που αντικαθιστά τους ανθρακωρύχους με "επικυρωτές". Οι ανταμοιβές για τους επικυρωτές είναι πολύ μικρότερες από αυτές που πήγαιναν στους ανθρακωρύχους proof-of-work, πράγμα που σημαίνει ότι θα κοπεί λιγότερος αιθέρας ως αποτέλεσμα αυτής της αναβάθμισης. Οι επικυρωτές υποχρεούνται επίσης να κλειδώνουν τα token τους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αποσύροντας τον αιθέρα από την κυκλοφορία.

Επιπλέον, στο πλαίσιο μιας αναβάθμισης που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2021, το δίκτυο ήδη "καίει" ή καταστρέφει μόνιμα ένα μέρος του ψηφιακού νομίσματος που διαφορετικά θα ανακυκλωνόταν πίσω στην κυκλοφορία.

Οι προγραμματιστές λένε ότι η ενισχυμένη ασφάλεια του δικτύου είναι ένα άλλο κρίσιμο χαρακτηριστικό της αναβάθμισης. «Υπάρχουν αλλαγές στις εγγυήσεις ασφαλείας της αλυσίδας», δήλωσε ο Sean Anderson της Sigma Prime και αυξάνει την ανθεκτικότητα του κρυπτονομίσματος σε επιθέσεις από χάκερς. 

Νέα επίθεση στο Bitcoin

Και ενώ όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στο ether, το bitcoin δέχθηκε μία ακόμη επίθεση, αυτή τη φορά, από τον Νασίμ Τάλεμπ συγγραφέα του βιβλίου «Μαύρος Κύκνος» και μέχρι πριν μερικά χρόνια θαυμαστή των κρυπτονομισμάτων. 

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Squawk Box του CNBC υποστήριξε ότι όσοι είναι κάτω των 40 ετών -οι Millennials και η GenZ- δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί η οικονομία επειδή μεγάλωσαν σε μια εποχή πρωτοφανώς χαμηλών επιτοκίων.

«Νομίζω ότι ζούσαμε για σχεδόν 15 χρόνια σε μία Ντίσνεϊλαντ που ουσιαστικά κατέστρεψε την οικονομική δομή» υποστήριξε και προσέθεσε ότι «σκεφτείτε το. Είχαμε μηδενικά επιτόκια. Έτσι, όποιος είναι ας πούμε 40 ετών [...] δεν έχει καμία εμπειρία στις αγορές. Μηδέν. Δεν ξέρουν ποια είναι η διαχρονική αξία του χρήματος».

Το best seller του Τάλεμπ, «Ο Μαύρος Κύκνος», διερευνά την τύχη, τον κίνδυνο, την αβεβαιότητα και τις πιθανότητες. Βασίζεται στην έννοια του "γεγονότος μαύρου κύκνου", το οποίο είναι απρόβλεπτο, έχει τεράστιο αντίκτυπο και εκλογικεύεται εκ των υστέρων ώστε να είναι λιγότερο τυχαίο και περισσότερο προβλέψιμο.

Στη συνέντευξή του ο Τάλεμπ υποστήριξε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ μείωσε υπερβολικά τα επιτόκια και τελικά η κοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. «Με μηδενικό επιτόκιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, βλάπτετε την οικονομία, δημιουργείτε φούσκες, δημιουργείτε "καρκίνους" όπως το Bitcoin», δήλωσε ο Τάλεμπ.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, ο Τάλεμπ ασχολήθηκε με τα κρυπτονομίσματα και κατείχε και ο ίδιος μερικά. Τον Απρίλιο του 2020, είπε στους Λιβανέζους να «χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα!» για να παρακάμψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Όμως μερικούς μήνες αργότερα μετατράπηκε σε πολέμιό τους και έκλεισε τον λογαριασμό του στην Coinbase. 

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Taleb δήλωσε ότι το Bitcoin είναι "αποτυχημένο" λόγω της αστάθειάς του και δήλωσε ότι ρευστοποιεί τα κρυπτονομίσματα που είχε στην κατοχή του. Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, έσπευσε να υποστηρίξει ότι το bitcoin «έχει χαρακτηριστικά ενός σχήματος πυραμίδας (Ponzi)». 

Ενώ ο Τάλεμπ προτρέπει τώρα την κοινωνία να «επιστρέψει στην κανονική οικονομική ζωή», υποστήριξε επίσης ότι «είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους στρεσογόνους παράγοντες. Το Bitcoin εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, εξακολουθεί να βρίσκεται στα 20.000 δολάρια. Δεν είναι στα 1.000 δολάρια ή στο μηδέν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

«Μαύρη» χρονιά για τα κρυπτονομίσματα, αυξάνονται οι πιέσεις για εποπτεία

Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στα κρυπτονομίσματα όχι μόνο για το καλό των επενδυτών αλλά και για το καλό της κοινωνίας. 
cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Τα crypto δεν πέθαναν, αλλά είναι ώρα για αυστηρούς κανόνες ρύθμισης

Ο Economist τονίζει ότι η τεχνολογία blockchain μπορεί να έχει χρήσιμες εφαρμογές, αλλά πρέπει να τεθούν κανόνες για να αποτρέπονται οι απάτες εις βάρος επενδυτών και να προστατεύεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
FTX, BITCOIN, CRYPTO
ΑΓΟΡΕΣ

Ο δισεκατομμυριούχος των crypto που έχασε τα πάντα σε λίγα 24ωρα

Η θεαματική άνοδος και η συντριπτική πτώση του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ: Το παιδί - θαύμα των κρυπτονομισμάτων, τα ασύλληπτα κέρδη από την πλατφόρμα συναλλαγών FTX και η πτώχευση που μετέτρεψε το όνειρο σε εφιάλτη.