ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Crypto: Είναι το χρήμα του μέλλοντος ή μια μεγάλη, καλοστημένη απάτη;

Ο Στίβεν Ντιλ, ένας από τους γνωστότερους επικριτές των κρυπτονομισμάτων, τονίζει ότι πλέον έχει αποδειχτεί πως αποτελούν «όχημα για καθαρή, γυμνή κερδοσκοπία αποκομμένη από οτιδήποτε στην οικονομία».

Καλοστημένη και περίπλοκη απάτη ή ένα μέσο το οποίο θα επικρατήσει στο μέλλον για κάθε μορφή χρηματοδότησης και επενδύσεων είναι τελικά τα κρυπτονομίσματα; 

Εάν κάποιος ρωτήσει τον Στίβεν Ντιλ, έναν από τους πιο γνωστούς πολέμιους των κρυπτονομισμάτων, θα λάβει την απάντηση ότι «τα κρυπτονομίσματα είναι μία τεράστια αλλά και ιδιαίτερα πολύπλοκη απάτη». Ο Nτιλ θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως ο «ηγέτης των πολέμιων» για την αγορά κρυπτονομισμάτων, έχοντας πρωτοστατήσει σε κινήσεις άσκησης πίεσης στο Κογκρέσο για επιβολή ρύθμισης στον τομέα.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το βιβλίο "Popping the crypto bubble" («Σπάζοντας τη φούσκα των crypto»), όπου ο Ντιλ ήταν ένας από τους τρεις συγγραφείς και το οποίο συγκέντρωσε όλη την επιχειρηματολογία των επικριτών των κρυπτονομισμάτων σε μια έκδοση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις.

Σε συνέντευξή του στους «Financial Times», ο Ντιλ παραθέτει μία σειρά από επιχειρήματα, τα οποία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα προερχόμενα από κάποιον που θεωρείται ως ειδικός στην υψηλή τεχνολογία, όντας ένας από τους πλέον διάσημους «καλούς χάκερ» αλλά και συγγραφέας βιβλίου ενάντια στην αγορά κρυπτονομισμάτων. 

Η πρόσφατη κατάρρευση της FTX.com, αλλά και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε αρκετές ακόμη εταιρείες του κλάδου, αλλά και οι συχνές επιθέσεις από χάκερς σε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, με αποτέλεσμα κλοπές αξίας πολλών εκατ. δολαρίων, επαναφέρουν μία σειρά από ερωτηματικά και για την ασφάλεια όσων επενδύουν σε αυτά, τα οποία, πάντως, αποδεδειγμένα αποτελούν μία κερδοσκοπική τοποθέτηση, που μπορεί να αποφέρει υψηλές αποδόσεις ή απόλυτη καταστροφή. 

Ο Ντιλ υποστηρίζει ότι η κρυπτογράφηση είναι αργή και αναξιόπιστη. Δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα μια σπουδαία επένδυση, η οποία ανεβαίνει συνεχώς και ένα βιώσιμο νόμισμα για πληρωμή συναλλαγών, το οποίο προσφέρει σταθερή αξία. Υποστηρίζει ότι η τιμή των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πεποίθηση των επενδυτών ότι θα βρεθεί ένας μεγαλύτερος ανόητος για να αγοράσει ακριβότερα και οι ίδιοι να κερδίσουν.

«Μετά από 14 χρόνια, δεν είναι η οικοδόμηση ενός νέου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν είναι η δημιουργία ενός νέου διαδικτύου. Δεν είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν συσχετίζεται με την αγορά. Δεν είναι αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού. Είναι ένα όχημα για καθαρή, γυμνή κερδοσκοπία αποκομμένη από οτιδήποτε στην οικονομία. Είναι ένα καζίνο που είναι τυλιγμένο σε όλα αυτά τα ψέματα. Όταν ξεριζώνεις αυτά τα ψέματα, αυτό που μένει μοιάζει με καθαρό αρνητικό αποτέλεσμα για τον κόσμο», υπογραμμίζει. 

Ο 34χρονος Ντιλ μεγάλωσε στη Μασαχουσέτη. Σπούδασε φυσική και ήταν ένας από τους πρώτους υπαλλήλους της Quantopian, ενός hedge fund που έχει κλείσει πλέον και το οποίο παρείχε επενδυτικούς αλγορίθμους μέσω crowdsourcing. Αργότερα, μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο με την Adjoint, μια εταιρεία λογισμικού που εφαρμόζει την τεχνολογία blockchain.

Επισημαίνει ότι το blockchain θα μπορούσε να συνδέσει φορείς που δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Αλλά σε έναν κόσμο όπου οι τράπεζες εμπιστεύονται η μία την άλλη, «ένα λεγόμενο δίκτυο χωρίς εμπιστοσύνη είναι περιττό. Αν έχετε τρεις τράπεζες και όλες έχουν δεδομένα που θέλουν να μοιραστούν μεταξύ τους, το να έχετε τρεις βάσεις δεδομένων που διατηρούνται αυτόματα συγχρονισμένες είναι μια πολύ πιο πολύπλοκη αρχιτεκτονική από το να έχετε απλώς μια βάση δεδομένων που μοιράζονται όλες. Δεν θα έλεγα ότι έχουμε 100% απάντηση στο αν η αλυσίδα μπλοκ είναι χρήσιμη, αλλά υποψιάζομαι ότι τελικά δεν είναι». 

Θεωρεί, δε, ότι υπάρχουν και ηθικά κενά στην κρυπτογράφηση. Όπως σημειώνει ένα «κλασικό» νόμισμα όπως για παράδειγμα η στερλίνα, συγκεντρώνεται από τους ανθρώπους για να ζήσουν και να πληρώσουν τους φόρους τους. Αντίθετα στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, η μόνη σημαντική χρησιμότητά τους ως τώρα είναι για την εξόφληση παράνομων συναλλαγών και το ξέπλυμα χρήματος.

Εκτιμά ότι η κατάρρευση της FTX θα μπορούσε να προκαλέσει ό,τι και η κατάρρευση της JPMorgan ή της Citi στο τραπεζικό σύστημα. «Είναι το ισοδύναμο μιας JPMorgan ή μιας Citi που καταρρέει μέσα σε 48 ώρες. Επιπλέον, ήταν ο μεγαλύτερος παίκτης που προωθούσε τη ρυθμιστική ατζέντα της βιομηχανίας κρυπτογράφησης». Εκτιμά, πάντως, ότι δεν θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον μία απόλυτη κατάρρευση της αγοράς, με απόσυρση κεφαλαίων, τουλάχιστον από τους μικροεπενδυτές. Ενώ προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και υποστηρίζει ότι η «κρυπτογράφηση είναι η εμπορευματοποίηση του λαϊκιστικού θυμού, του τζόγου και του εγκλήματος».

Η κρυπτογράφηση προοριζόταν να εκδημοκρατίσει τη χρηματοδότηση. Αντ' αυτού, επειδή τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία είναι ανεξέλεγκτα και «βαθιά χειραγωγούμενα», τα hedge funds και άλλοι μεγάλοι επενδυτές αποδεικνύονται οι μόνοι κερδισμένοι. Κατά τον Ντιλ «αυτό μοιάζει με μια γιγαντιαία μεταφορά πλούτου από πολλούς πραγματικά ανεπαρκείς μικροεπενδυτές σε πολλούς εξελιγμένους επενδυτές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Επίθεση στα crypto άρχισαν οι αμερικανικές εποπτικές αρχές των αγορών

Τι κρύβουν οι παρεμβάσεις της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) και της Πολιτείας Νέας Υόρκης κατά της Kraken και της Paxos. Οι επόπτες ανησυχούν για ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία και ξέπλυμα χρήματος.
cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

«Μαύρη» χρονιά για τα κρυπτονομίσματα, αυξάνονται οι πιέσεις για εποπτεία

Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στα κρυπτονομίσματα όχι μόνο για το καλό των επενδυτών αλλά και για το καλό της κοινωνίας. 
FTX, BITCOIN, CRYPTO
ΑΓΟΡΕΣ

Ο δισεκατομμυριούχος των crypto που έχασε τα πάντα σε λίγα 24ωρα

Η θεαματική άνοδος και η συντριπτική πτώση του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ: Το παιδί - θαύμα των κρυπτονομισμάτων, τα ασύλληπτα κέρδη από την πλατφόρμα συναλλαγών FTX και η πτώχευση που μετέτρεψε το όνειρο σε εφιάλτη.
FTX, BITCOIN, CRYPTO
ΑΓΟΡΕΣ

Κραχ στα κρυπτονομίσματα προκαλεί η απειλούμενη χρεοκοπία της FTX

Αποσύρθηκε από τη διάσωση του ανταλλακτηρίου η Binance και χρειάζονται τουλάχιστον 4 δισ. για να αποφύγει την πτώχευση. Κατάρρευση έως και 75% από το ρεκόρ του για το bitcoin. Πώς καταρρέουν όλα τα επιχειρήματα των υποστηρικτών του.
Bitcoin, cryptocurrencies, kriptonomismata, kryptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Σε δίνη πιέσεων τα κρυπτονομίσματα, ακολουθούν τη «βουτιά» των μετοχών

Δεν δικαιώνει το bitcoin όσους υποστήριζαν ότι θα αποτελούσε ένα καταφύγιο σε δύσκολες εποχές, καθώς βυθίζεται μαζί με τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ισχυρό πλήγμα στα κρυπτονομίσματα από την κατάρρευση του Terra USD.