ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
cryptocurrencies, Kriptonomismata
Φωτο: Shutterstock

«Μαύρη» χρονιά για τα κρυπτονομίσματα, αυξάνονται οι πιέσεις για εποπτεία

Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στα κρυπτονομίσματα όχι μόνο για το καλό των επενδυτών αλλά και για το καλό της κοινωνίας. 

Το 2022 ήταν ένα έτος που ο τομέας των κρυπτονομισμάτων θα ήθελε να ξεχάσει, καθώς ό,τι μπορούσε να πάει στραβά, τελικά πήγε.  Καταρρεύσεις στις τιμές αλλά και σε εταιρίες, το σκάνδαλο της FTX.com, συνεχείς επιθέσεις χάκερς, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του προηγούμενου έτους, που έθεσαν σε αμφιβολία ακόμη και την επιβίωση της συγκεκριμένης αγοράς. 

Ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων το bitcoin είδε την τιμή του να υποχωρεί άνω του 70% σε σύγκριση με το υψηλό επίπεδο των 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, ενώ η συνολική αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των τριών τρισ. δολαρίων που είχε επιτύχει τον ίδιο μήνα του 2021, με αρκετά εξ αυτών να βρίσκονται σε… κώμα. 

Πρόκειται για μία εξέλιξη που κανείς δεν περίμενε, καθώς το 2022 ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, ενώ το 2023 μοιάζει να είναι ένα έτος όπου η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα έρθει αντιμέτωπη με αρκετές σκληρές συνθήκες και θα πρέπει να βρει τρόπους να τις ξεπεράσει αλλά να ανακτήσει και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές από κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς αλλά και από ΕΚΤ και από την αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς προκειμένου τα κρυπτονομίσματα να σταματήσουν να είναι μία αγορά εκτός ρυθμιστικού ελέγχου. Μάλιστα σε πρόσφατο άρθρο του στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στα κρυπτονομίσματα όχι μόνο για το καλό των επενδυτών αλλά και για το καλό της κοινωνίας. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αναγνωρίσουν την υψηλή κερδοσκοπία που υπάρχει στα κρυπτονομίσματα και να κατανοήσουν ότι είναι ανάλογη με αυτή που καταγράφεται στα τυχερά παιχνίδια. Οι ευάλωτοι καταναλωτές θα πρέπει να προστατεύονται μέσω αρχών παρόμοιων με εκείνες που συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια. Θα πρέπει να φορολογούνται σύμφωνα με το κόστος που προκαλούν στην κοινωνία. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνουν πίσω οι κανονιστικές ρυθμίσεις λόγω του χρόνου που απαιτείται για τις νομοθετικές διαδικασίες, οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές πρέπει να εξουσιοδοτηθούν να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις στον τομέα της κρυπτογράφησης». 

Τι επιφυλάσσει, όμως, το 2023 για τα κρυπτονομίσματα. Οι περισσότεροι αναλυτές αποφεύγουν να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις, αλλά ο Τζέιμς Μάλκολμ της UBS δεν συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών και επισημαίνει σε σχόλιό του την αυξανόμενη συσχέτιση μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και των αμερικανικών μετοχών μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης ως απόδειξη του τρόπου με τον οποίο το bitcoin και άλλα tokens θα μπορούσαν να επιβιώσουν στο περιθώριο, ως εξειδικευμένο, διαφοροποιημένο περιουσιακό στοιχείο στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

«Είναι λάθος να πούμε ότι αυτό η αγορά πρόκειται να μαζευτεί και να πεθάνει εντελώς, επειδή υπάρχουν στοιχεία του που μπορούν να είναι χρήσιμα σε άλλους τομείς, και υπάρχει πιθανώς μια μέτρια αγορά κρυπτονομισμάτων που θα συνεχίσει να ευδοκιμεί στο περιθώριο των χρηματοπιστωτικών αγορών», εκτιμά ο αναλυτής. 

Ωστόσο, το είδος της ρύθμισης που χρειάζονται οι επενδυτές για να αισθάνονται ασφαλείς στις συναλλαγές τους με traders και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, είτε πρόκειται για διαφάνεια είτε για κεφαλαιακή επάρκεια, θα μπορούσε να πάρει μήνες, αν όχι χρόνια για να εφαρμοστεί.

«Ορισμένοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων το βλέπουν ως ένα ταξίδι 10-15 ετών μέχρι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία να γίνουν πλήρως mainstream», αναφέρει η Morgan Stanley σε σημείωμά της που συνοψίζει τις συζητήσεις της τράπεζας με τη βιομηχανία κρυπτογράφησης.

Το 2023 θα μπορούσε να είναι το έτος κατά το οποίο ο παραδοσιακός χρηματοπιστωτικός κόσμος θα χρησιμοποιήσει την κακοδαιμονία της κρυπτογράφησης για να αναβαθμίσει το παιχνίδι του: να εξαγοράσει πλατφόρμες και περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο του blockchain, να εκδώσει ομόλογα βασισμένα σε tokens και μετοχές ή ίσως ακόμη και να αναπτύξει περισσότερα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών. Όπως λέει ο Μάλκολμ της UBS, ίσως αυτό να αποδεικνύει ότι η κρυπτογράφηση προοριζόταν να είναι περισσότερο «μια εξελικτική παρά μια επαναστατική διαδικασία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

FTX, BITCOIN, CRYPTO
ΑΓΟΡΕΣ

Ο δισεκατομμυριούχος των crypto που έχασε τα πάντα σε λίγα 24ωρα

Η θεαματική άνοδος και η συντριπτική πτώση του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ: Το παιδί - θαύμα των κρυπτονομισμάτων, τα ασύλληπτα κέρδη από την πλατφόρμα συναλλαγών FTX και η πτώχευση που μετέτρεψε το όνειρο σε εφιάλτη.
FTX, BITCOIN, CRYPTO
ΑΓΟΡΕΣ

Κραχ στα κρυπτονομίσματα προκαλεί η απειλούμενη χρεοκοπία της FTX

Αποσύρθηκε από τη διάσωση του ανταλλακτηρίου η Binance και χρειάζονται τουλάχιστον 4 δισ. για να αποφύγει την πτώχευση. Κατάρρευση έως και 75% από το ρεκόρ του για το bitcoin. Πώς καταρρέουν όλα τα επιχειρήματα των υποστηρικτών του.
Bitcoin, cryptocurrencies, kriptonomismata, kryptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Σε δίνη πιέσεων τα κρυπτονομίσματα, ακολουθούν τη «βουτιά» των μετοχών

Δεν δικαιώνει το bitcoin όσους υποστήριζαν ότι θα αποτελούσε ένα καταφύγιο σε δύσκολες εποχές, καθώς βυθίζεται μαζί με τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ισχυρό πλήγμα στα κρυπτονομίσματα από την κατάρρευση του Terra USD.
bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

Ο μεγάλος «διχασμός» των αναλυτών για τις προοπτικές του bitcoin

Ορισμένοι αναλυτές δεν διστάζουν να προβλέψουν ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να φθάσει έως και τα 100.000 δολάρια στο τέλος του α' εξαμήνου, με άλλους να υποστηρίζουν ότι θα αποδειχθεί μία «μεγάλη αποτυχία».
bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

Προειδοποίηση κινδύνου για το bitcoin: Έρχεται μεγάλη «βουτιά» το 2022

Τα δύο τρίτα των διαχειριστών κεφαλαίων που «ψήφισαν» στην ετήσια έρευνα της Natixis προβλέπουν sell off στα κρυπτονομίσματα τον επόμενο χρόνο και προειδοποιούν τους επενδυτές λιανικής να τα αποφύγουν.