ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds

«Πάρτι» στα ομόλογα, σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Εν αναμονή των αποφάσεων της Fed για νέα μείωση επιτοκίου, οι επενδυτές στρέφονται στους τίτλους της περιφέρειας της ευρωζώνης. Σχέδια του ΟΔΔΗΧ για νέα έκδοση 10ετών τον Οκτώβριο.

Σε εξαιρετικά ευνοϊκό κλίμα γίνεται και σήμερα η διαπραγμάτευση των ομολόγων της Ελλάδας και, ευρύτερα, της περιφέρειας της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει νωρίτερα σήμερα η απόδοση του 10ετούς σε νέο ιστορικό χαμηλό, 1,422%, ενώ πριν από λίγο είχε ανεβεί στο 1,448%.

Εντυπωσιακές είναι οι μειώσεις στις κοντινές περιόδους της καμπύλης επιτοκίων, καθώς στον μήνα καταγράφεται σημαντική υποχώρηση, που φέρνει την απόδοση ελάχιστα πάνω από 1%. Στην πενταετία, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει ήδη πολύ κάτω από το 1%, στο 0,755%.

grc_bonds

Οι ειδήσεις που έρχονται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού δημιουργούν θετικό περιβάλλον για τους τίτλους της περιφέρειας της ευρωζώνης. Η Fed έγινε γνωστό ότι αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα και με «ενέσεις» πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ένα πρόβλημα ρευστότητας που εμφανίσθηκε στη διατραπεζική αγορά, παρεμβαίνοντας με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά από την εποχή της κρίσης του 2008. Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα τη δεύτερη, κατά σειρά, μείωση του βασικού της επιτοκίου και να δώσει στην αγορά κατεύθυνση για τις επόμενες κινήσεις της.

Μετά τον ΟΤΕ, που έχοντας πιστοληπτική αξιολόγηση καλύτερη από το Δημόσιο (ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα) κατάφερε να εκδώσει χθες επταετές ομόλογο με απόδοση οριακά χαμηλότερη του 1%, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται επίσης να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία, εξετάζοντας μια νέα έκδοση 10ετών ομολόγων στις αρχές του επόμενου μήνα.

Οι κινήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στην πρωτογενή αγορά αναμένεται να κεφαλαιοποιήσουν το θετικό κλίμα για να διατεθούν τα ομόλογα με ιστορικά χαμηλή απόδοση, γύρω στο 1,50% με 1,60%. Ο ΟΔΔΗΧ βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές που κατέχουν τίτλους της «λωρίδας» του PSI, δηλαδή ομόλογα που είχαν εκδοθεί με την αναδιάρθρωση χρέους του 2012, ώστε να προχωρήσει στην επαναγορά τους με τα έσοδα από τη σχεδιαζόμενη έκδοση 10ετών τίτλων.

Στόχος της κυβέρνησης, για τον οποίο προσλαμβάνεται ως σύμβουλος για το χρέος ο οίκος Lazard, είναι να επισπευσθεί η αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε αφενός να συμπιεσθούν τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδο χαμηλότερο του 1% και, αφετέρου, να καταστούν τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του νέου QE.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ουρές... επενδυτών: Ζητούν νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων

Εισηγήσεις από τράπεζες για νέα έκδοση τίτλων μακροχρόνιας διάρκειας, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους, δέχεται ο ΟΔΔΗΧ, για να αξιοποιηθούν οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις με επαναγορά τίτλων του PSI.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» αποδόσεων στα ομόλογα μετά την ισχυρή στήριξη από την ΕΚΤ

Απότομη υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από το 3,30%, ενώ χθες είχε ξεφύγει πάνω και από 3,60%. Μικρότερη η θετική επίδραση στα ιταλικά ομόλογα λόγω πολιτικού ρίσκου. Πώς θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

«Σβήνει η φωτιά» στα ελληνικά ομόλογα, πώς θα τα υποστηρίζει η ΕΚΤ

Παρεμβάσεις σε δύο στάδια από την ΕΚΤ, αρχικά με αγορές τίτλων με έσοδα από το έκτακτο πρόγραμμα και, ακολούθως, με το νέο εργαλείο στήριξης για τις ασθενέστερες οικονομίες. Πέφτει στο 3,5% η απόδοση του 10ετούς.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυροί κλυδωνισμοί στις διεθνείς αγορές, βαρύτατες πιέσεις στη Ρωσία

Ενεργοποιήθηκαν οι διεθνείς κυρώσεις, καταρρέει το ρούβλι με απώλειες σχεδόν 30%, υπό πτώχευση ευρωπαϊκή θυγατρική μεγάλης ρωσικής τράπεζας. Άλμα τιμής του αργού πετρελαίου, πτώση στα futures, ελεγχόμενες απώλειες στην Ασία.
ΑΓΟΡΕΣ

Μπαίνουν στον... πάγο τα εταιρικά ομόλογα, ξέφυγε πάνω από 3% η απόδοση

Μετά το ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων 1,4 δισ. το 2021, η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέρνει αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των εταιρειών και φρενάρει τα σχέδια για νέες εκδόσεις.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τις πιο βαριές πιέσεις στην Ευρώπη δέχονται τα ελληνικά ομόλογα

Κοντά στο 2,5% εκτινάχθηκε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, ενώ σε βάση 12μήνου είναι αυξημένη κατά 1,74%. Σε κλοιό πιέσεων η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, ενόψει της αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ.