ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds

«Πάρτι» στα ομόλογα, σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Εν αναμονή των αποφάσεων της Fed για νέα μείωση επιτοκίου, οι επενδυτές στρέφονται στους τίτλους της περιφέρειας της ευρωζώνης. Σχέδια του ΟΔΔΗΧ για νέα έκδοση 10ετών τον Οκτώβριο.

Σε εξαιρετικά ευνοϊκό κλίμα γίνεται και σήμερα η διαπραγμάτευση των ομολόγων της Ελλάδας και, ευρύτερα, της περιφέρειας της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει νωρίτερα σήμερα η απόδοση του 10ετούς σε νέο ιστορικό χαμηλό, 1,422%, ενώ πριν από λίγο είχε ανεβεί στο 1,448%.

Εντυπωσιακές είναι οι μειώσεις στις κοντινές περιόδους της καμπύλης επιτοκίων, καθώς στον μήνα καταγράφεται σημαντική υποχώρηση, που φέρνει την απόδοση ελάχιστα πάνω από 1%. Στην πενταετία, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει ήδη πολύ κάτω από το 1%, στο 0,755%.

grc_bonds

Οι ειδήσεις που έρχονται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού δημιουργούν θετικό περιβάλλον για τους τίτλους της περιφέρειας της ευρωζώνης. Η Fed έγινε γνωστό ότι αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα και με «ενέσεις» πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ένα πρόβλημα ρευστότητας που εμφανίσθηκε στη διατραπεζική αγορά, παρεμβαίνοντας με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά από την εποχή της κρίσης του 2008. Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα τη δεύτερη, κατά σειρά, μείωση του βασικού της επιτοκίου και να δώσει στην αγορά κατεύθυνση για τις επόμενες κινήσεις της.

Μετά τον ΟΤΕ, που έχοντας πιστοληπτική αξιολόγηση καλύτερη από το Δημόσιο (ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα) κατάφερε να εκδώσει χθες επταετές ομόλογο με απόδοση οριακά χαμηλότερη του 1%, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται επίσης να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία, εξετάζοντας μια νέα έκδοση 10ετών ομολόγων στις αρχές του επόμενου μήνα.

Οι κινήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στην πρωτογενή αγορά αναμένεται να κεφαλαιοποιήσουν το θετικό κλίμα για να διατεθούν τα ομόλογα με ιστορικά χαμηλή απόδοση, γύρω στο 1,50% με 1,60%. Ο ΟΔΔΗΧ βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές που κατέχουν τίτλους της «λωρίδας» του PSI, δηλαδή ομόλογα που είχαν εκδοθεί με την αναδιάρθρωση χρέους του 2012, ώστε να προχωρήσει στην επαναγορά τους με τα έσοδα από τη σχεδιαζόμενη έκδοση 10ετών τίτλων.

Στόχος της κυβέρνησης, για τον οποίο προσλαμβάνεται ως σύμβουλος για το χρέος ο οίκος Lazard, είναι να επισπευσθεί η αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε αφενός να συμπιεσθούν τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδο χαμηλότερο του 1% και, αφετέρου, να καταστούν τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του νέου QE.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ουρές... επενδυτών: Ζητούν νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων

Εισηγήσεις από τράπεζες για νέα έκδοση τίτλων μακροχρόνιας διάρκειας, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους, δέχεται ο ΟΔΔΗΧ, για να αξιοποιηθούν οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις με επαναγορά τίτλων του PSI.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η μεγάλη εκλογική ανατροπή, το σπρεντ και το μετέωρο βήμα της Γαλλίας

Αμήχανη η πρώτη αντίδραση των αγορών στην ανατροπή, που έφερε τη Λεπέν τρίτη και τον Μελανσόν πρώτο. Βαρόμετρο το σπρεντ των γαλλικών ομολόγων. Προσδοκίες για μετριοπαθές κυβερνητικό σχήμα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης «νίκησε» τον Stoxx 600, η Γαλλία θα καθορίσει την τάση

Με άνοδο 2,58% έναντι 1% για τον Stoxx 600, ο Γενικός Δείκτης υπεραπέδωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά με καθίζηση των συναλλαγών. Κρίσιμος ο β' γύρος των εκλογών στη Γαλλία, ποια είναι τα σενάρια σύμφωνα με την ING.
ΑΓΟΡΕΣ

Άντεξαν τα ομόλογα στη νέα θύελλα: Πού στοιχηματίζουν οι επενδυτές

Γύρω στο 3,6% έχει σταθεροποιηθεί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, παρά την αναταραχή στην ευρωζώνη. Μακροπρόθεσμο στοίχημα η σύγκλιση με την Πορτογαλία. Υψηλή συνολική απόδοση σε βάθος πενταετίας.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το «γαλλικό σύνδρομο» στις αγορές και η αναζήτηση γραμμών άμυνας στο ΧΑ

Ζητούμενο η σταθεροποίηση για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις πιέσεις που εξανέμισαν 210 δισ. από τις γαλλικές μετοχές και έφεραν το spread στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011. Αντίδραση στις 1.400 μονάδες ψάχνει το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

ΤτΕ: Τι κέρδισαν τα ομόλογα και οι μετοχές από την επενδυτική βαθμίδα

Ραγδαία υποχώρηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και μείωση του spread από τα γερμανικά ομόλογα κοντά στις 100 μονάδες βάσης, ρεκόρ 10ετίας στο χρηματιστήριο και φθηνότερη χρηματοδότηση για τις τράπεζες καταγράφει η Τρ. Ελλάδος.