ΓΔ: 863.41 0.42% Τζίρος: 64.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Η πολιτική σταθερότητα και ο Κ. Μητσοτάκης

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα είναι πολύ αυξημένο ωστόσο υπάρχει ένα θέμα στο οποίο παραμένουν επιφυλακτικοί: η πολιτική σταθερότητα.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι ασφυκτικά γεμάτο. Μετά από συνάντηση που αναμένεται να έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον κ. Τραμπ, θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός σε εκδήλωση της Goldman Sachs στην οποία θα συμμετέχουν περίπου 30 CEOs κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα είναι αυξημένο, όπως ήταν επίσης και την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο στις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας.

Το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη έχει ενδιαφέρον για τους ξένους που, ναι μεν παρακολουθούν την Ελλάδα (αλλά όχι και τόσο στενά).

Μετά από μικρό χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση, έχει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να τους πει ο κ. Μητσοτάκης. Φορολογικές μειώσεις, αυξημένη εμπιστοσύνη επενδυτών και καταναλωτών, χαμηλό κόστος δανεισμού και άλλα πολλά. Μια σειρά από θετικά αποτελέσματα, όταν στον υπόλοιπο κόσμο ετοιμάζονται για οικονομική επιβράδυνση ή ακόμα και για ύφεση.

Όμως, ένα είναι το θέμα στο οποίο παραμένουν επιφυλακτικοί οι ξένοι επενδυτές και δημοσιογράφοι: η πολιτική σταθερότητα. Δηλαδή, στο πόσο θα «αντέξει» ο κ. Μητσοτάκης,και στο αν θα μπορεί να κάνει "καλά" την δουλειά του.

Εδώ,βέβαια, θα εξηγήσει ο πρωθυπουργός, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες σε μια Βουλή των 300 εδρών. Ίσως και να ενημερώσει, ότι σε μεγάλο βαθμό η μεσαία τάξη γύρισε την πλάτη της στον κ. Τσίπρα και ότι το κόμμα του πιστώθηκε με ένα «εύλογο» χρονικό διάστημα στην εξουσία. Επίσης, η σημερινή κυβέρνηση καρπώνεται και την πολιτική σταθερότητα που δημιούργησε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, οπότε και ελαχιστοποιήθηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις.

Εχθές Τρίτη, ωστόσο, άλλαξε αυτό το σκηνικό.

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ υπό την παρούσα κυβέρνηση, με αφορμή τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Και θα συνεχιστούν οι αγώνες, τονίζει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση της.

Σε αντίθεση με άλλα θέματα, εδώ δεν αποφασίζει ο κ. Μητσοτάκης. Τουναντίον, τα εργασιακά σωματεία είναι κοντά σε μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να έχει κανέναν έλεγχο επί των απεργιών, των ίδιων εκείνων απεργιών που είχαν λειτουργήσει ανασταλτικά για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, το 2012-2014.

Κάτι που »απασχολεί» έντονα τους ξένους επενδυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κρίσιμη η προστασία των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην υγεία

Τον Ιανουάριο του 2020 γνωρίζαμε ελάχιστα για την COVID-19, σήμερα υπάρχουν ήδη 10 εμβόλια. Αυτός ο θρίαμβος της καινοτομίας έγινε εφικτός λόγω της προστασίας των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Γράφει ο Αγ. Τσακανίκας.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σε ποιες αγορές πρέπει να απευθύνονται οι εταιρείες για να πετύχουν

Η επιτυχία μιας εταιρείας είναι ένας συνδυασμός καλού marketing των προϊόντων της ή και των υπηρεσιών της, καλού marketing στην αγορά εργασίας αλλά και καλού marketing στην αγορά χρήματος. Γράφει ο Γεώργιος Καραδήμας.