Φωτο: Shutterstock

Κυβέρνηση συνεργασίας αλά ελληνικά

Για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας το 2018 στη Γερμανία απαιτήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας το 2018 στη Γερμανία απαιτήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συζητούσαν για μήνες για τη δομή της κυβέρνησης, την στελέχωση των υπουργείων, το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Οι εκλογές στη Γερμανία πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017 και η συμφωνία για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ολοκληρώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2018. Η συμφωνία του CDU με το SPD αποκρυσταλλώθηκε σε ένα κείμενο 177 (!) σελίδων στο οποίο αποτυπώνονταν η στρατηγική, οι προτεραιότητες και βασικές πολιτικές των δύο εταίρων για το μέλλον της χώρας κατά την 4ετια της συγκυβέρνησης. Η συμφωνία περιέγραφε τις βασικές κυβερνητικές πολιτικές για το μεταναστευτικό, την ΕΕ, την άμυνα, την ανάπτυξη, την φορολογία, την υγεία κ.α.

Εδώ στην Ελλάδα, με την χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας, το βράδυ των εκλογών του 2015 πανηγυρίσαμε τη νίκη της δημοκρατίας, δώσαμε τα χέρια και ορισμένα υπουργεία και ξεκινήσαμε να αλλάξουμε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη ολάκερη!

Κάπως έτσι βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο όπου για ένα πολύ σημαντικό εθνικό θέμα, που θα δεσμεύσει το μέλλον της χώρας, παρακολουθούμε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να κατηγορούν ο ένας για τον άλλο για αποστασίες, για ύποπτη και αδιανόητη ψήφιση συμφωνίας, για εξαγορές, εκβιασμούς, αποσταθεροποιήσεις και πολλά άλλα.

(Αρχική δημοσίευση Economistas)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελλάδα - Τουρκία: «Δίκαιο», διάλογος, πόλεμος και η σκληρή πραγματικότητα

Το 1980 το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 56,8 δισ. δολάρια έναντι 68,79 δισ. δολαρίων της Τουρκίας, αντιστοιχούσε στο 83% της γειτονικής χώρας. Σήμερα το ελληνικό ΑΕΠ φτάνει τα 218 δισ. δολάρια έναντι 771 δισ. της Τουρκίας και αντιστοιχεί στο 28%.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πανδημία, ο ρόλος του κράτους και η κατάρρευση των μύθων της Αριστεράς

Η διαχείριση της πανδημίας υπενθύμισε ότι το κράτος έχει τεράστιες εξουσίες για να αντιμετωπίσει κρίσεις. Όμως, η αποτελεσματική αξιοποίηση των συντελεστών παραγωγής μπορεί να γίνει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μάχη κατά του κορονοϊού και το κρίσιμο μέτωπο της οικονομίας

Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της επιδημίας βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας. Σε έναν πόλεμο ωστόσο, εξίσου σημαντικά είναι και τα μετόπισθεν, στην προκειμένη περίπτωση, η οικονομία, η οποία δέχεται σοβαρά πλήγματα από την καραντίνα.