ΓΔ: 1443.27 -0.37% Τζίρος: 0.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:30:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι κρίσεις απαιτούν περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία όχι εθνική απομόνωση

Ο κ. Γιώργος Μελέας, Εθνικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, γράφει στο Business Daily για την σημασία της πανευρωπαϊκής αντίδρασης στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Όλοι μαζί είμαστε ισχυροί γιατί είμαστε Ευρωπαίοι. Στο δεδομένο πολιτικό-διοικητικό πλαίσιο της ΕΕ, δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των κρίσεων γύρω μόνο από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τούτα ναι μεν βρίσκονται στη θέση του οδηγού για να βρουν απαντήσεις στην αντιμετώπιση διεθνικών, ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προκλήσεων όπως αυτή που τώρα αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μπορούν να το πετύχουν μόνα τους. 

Ταυτόχρονα, οι μονομερείς εθνικές αντιδράσεις δεν είναι κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση εγκάρσιων και δυναμικών απειλών. Για αυτόν τον λόγο, απαιτούνται ευέλικτες προσεγγίσεις που λαμβάνουν υπόψη τους περιορισμούς των κρατών και σέβονται τις εδαφικές οριοθετήσεις και τη συγκεκριμένη κατάσταση σε διαφορετικά μέρη. Τα κράτη όμως καλούνται να συγκεντρώσουν διάφορους παίκτες από διαφορετικές περιοχές, τομείς πολιτικής και άλλες κοινωνικές ομάδες. Τέτοιες προσεγγίσεις δεν θα πρέπει να περιορίζονται στην αντιμετώπιση του ζητήματος που διακυβεύεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ή περιοχή (εσωτερική διάσταση), αλλά πρέπει επίσης να προσεγγίζουν και άλλους παίκτες και μέρη (εξωτερική διάσταση). Αυτό θα επέτρεπε στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να αντανακλούν καλύτερα τις αλληλεξαρτήσεις που υπάρχουν μεταξύ τόπων και περιοχών.

Η πανδημία ανέδειξε το ζήτημα της αλληλεξάρτησης. Ο ιός δεν ήταν ενός κράτους αλλά του συνόλου των κρατών πέραν και των ευρωπαϊκών συνόρων. Στην τρέχουσα κατάσταση, απαιτείται λοιπόν η εξέταση λύσης μέσω της εξωτερικής διάστασης, όπου η συνεργασία έχει σημασία σε όλες τις κλίμακες, όχι μόνο μεταξύ των εθνικών κρατών αλλά και των ίδιων των περιφερειών.

Η εδαφική συνοχή μέσω της συνεργασίας και του συντονισμού σε πολυκεντρικά δίκτυα εντός μιας χώρας σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο ή ακόμη και σε διασυνοριακές περιοχές θα αποτελέσει καταλύτη στην όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο ιός θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμβάθυνση και όχι σε απομόνωση. Η λύση θα πρέπει να είναι περισσότερη Ευρώπη. 

Ο κ. Γιώργος Μελέας είναι Εθνικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σε θέματα φορολογίας και πολιτικής συνοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξενοδοχεία: Ευκαιρίες μέσα από τις προκλήσεις της πανδημίας

Ο Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, γράφει στο Business Daily για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και την μεγάλη ευκαιρία για ριζικές ανακαινήσεις.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κρίσιμο 2023 για την Ευρώπη και το στοίχημα για την ενέργεια

Για να μην φτάσουμε σε μεγάλα αδιέξοδα επιβάλλεται η άμεση ενεργοποίηση των κυβερνήσεων σε τρεις κατευθύνσεις: εξοικονόμηση ενέργειας, επίσπευση επενδύσεων σε ΑΠΕ, συγκράτηση του κόστους ενέργειας. Γράφει ο Μιχάλης Γκλεζάκος*.
Germania, lockdown, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Το lockdown μείωσε κατά 41% την αιθάλη στη NΔ Ευρώπη σύμφωνα με επιστήμονες

Κατά μέσο όρο, η ποσότητα αιθάλης στην κατώτερη τροπόσφαιρα στη Νότια και Δυτική Ευρώπη μειώθηκε κατά 41%. Σε αυτό το αποτέλεσμα κατέληξαν οι επιστήμονες με την βοήθεια δεδομένων κινητικότητας και στοιχείων για την κατανάλωση βενζίνης.