ΓΔ: 1273.48 0.25% Τζίρος: 70.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Success-Epityxia
Φωτο: Shutterstock

Πώς να μετατρέψεις τον ενθουσιασμό σε επιχειρηματική επιτυχία

Τα 10 + 5 μυστικά για να ανακαλύψετε αυτό που πραγματικά σας ενδιαφέρει, να το μετατρέψετε σε επιτυχημένη επιχείρηση και να αποφύγετε... κακοτοπιές από τον ειδικό σύμβουλο, Νίκο Αυγερινό.

Πώς μπορείτε να βρείτε ευτυχία στην εργασία σας; Πόσο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι νιώθετε με την επαγγελματική σας απασχόληση; Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες, όχι ωστόσο και ακατόρθωτες. Αν μάλιστα, λάβουμε υπόψιν ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες θα προτιμούσε να παραιτηθεί εάν η εργασία του εμπόδιζε την προσωπική του ευτυχία, τότε η αναζήτηση της εργασιακής ευτυχίας κρίνεται απαραίτητη. 

Μια λύση είναι να μετατρέψετε τον ενθουσιασμό σας σε επιχειρηματική επιτυχία, η οποία μπορεί να οδηγήσει και στην ευτυχία. Ποιος είναι όμως, ο τρόπος να μετατρέψετε το πάθος σας σε εργασία και μάλιστα επιτυχημένη; Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε και ποια σημεία χρήζουν προσοχής; Απαντήσεις δίνει ο κ. Νίκος Αυγερινός, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης & ολιστικού επιχειρείν, ο οποίος  μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει το εργαστήριο «Άκου το Πάθος σου και Κάνε την Επιχείρηση των Ονείρων σου!». Το μότο του είναι: «Η ζωή μας δεν κρίνεται από τις προθέσεις μας, αλλά τις δράσεις μας. Οπότε, διαβάστε και δράστε»

Το να μετατρέψετε τον ενθουσιασμό σας σε μια υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία και μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική ανάλογα με τον άνθρωπο και το πεδίο ενδιαφέροντος.

Αρχικά πρέπει να καταλάβετε ακριβώς τι σας ενθουσιάζει και γιατί. Είναι κάτι που σας αγγίζει βαθιά μέσα σας; Ή κάτι που ακούσατε ή είδατε και σκέφτεστε να το δοκιμάσετε και εσείς;

Η διαδικασία της αυτοανακάλυψης και της αναζήτησης του τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας μπορεί να είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο και δύσκολη. Μπορείτε να κάνετε κάποιες λίστες με τα ενδιαφέροντά σας, τις δεξιότητές σας, τα ταλέντα σας και τα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενοι. Αφού δείτε ποια νομίζετε ότι σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενοι, μπορείτε να πειραματιστείτε με αυτά και να δείτε αν όντως σας κάνουν να νιώθετε καλά.

Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε κοντινούς σας ανθρώπους τι ταλέντα θεωρούν αυτοί πιστεύουν ότι έχετε. Οι απαντήσεις τους μπορεί να σας εκπλήξουν και να σας δώσουν τροφή για σκέψη. Όταν καταλήξετε στο τι σας ενθουσιάζει, τι θέλετε να κάνετε, τότε σκεφθείτε πως μπορείτε να μετατρέψετε αυτό το πάθος σε κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως μια επιχείρηση.

Το σημαντικό είναι να μην φοβάστε να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Η ζωή είναι δυναμική και είναι καλό να είσαστε ανοιχτοί σε προκλήσεις και αλλαγές.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί κάποιος να βρει πιο εύκολα τι πραγματικά θέλει να κάνει και πως να το κάνει μέρος της ζωής του.

Τα 10 βήματα για να γίνει ο ενθουσιασμός επαγγελματική επιτυχία 

 1. Καταρχήν να γνωρίσετε τον εαυτό σας. Τι είναι αυτό που σας δονεί; Τι είναι αυτό που θα σας σηκώνει με χαρά κάθε πρωί από το κρεβάτι σας; Τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε;    
 2. Αφού βεβαιωθείτε ότι ναι, είναι κάτι παραπάνω από ένας περιστασιακός ενθουσιασμός, χρειάζεται να καταρτίσετε ένα καλό και ρεαλιστικό επιχειρηματικό σχέδιο για αυτό το project πλέον.
 3. Να κάνετε μια έρευνα αγοράς να δείτε αν υπάρχει ζήτηση  ή κενό στην αγορά γι’ αυτό το προϊόν ή την υπηρεσία.
 4. Να σχεδιάσετε τι υπηρεσίες ή προϊόντα θα προσφέρετε και να δημιουργήσετε μια εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών, μιας και από αυτούς έρχονται τα χρήματα στην επιχείρηση. 
 5. Να σχεδιάσετε και να οργανώσετε πως θα διοικείτε την επιχείρησή σας. Να δημιουργήσετε μια ομάδα με τους κατάλληλους ανθρώπους. Η επιτυχία συχνά εξαρτάται από το ποιοι είναι γύρω σας.
 6. Να προγραμματίσετε τι οικονομικά χρειάζεστε για να ξεκινήσετε και να στηρίξετε την επιχείρησή σας τον πρώτο καιρό, μέχρι να μπει σε κερδοφορία. Να κάνετε έξυπνη και σοφή διαχείριση πόρων (οικονομικών, ανθρώπινων, υλικών).
 7. Να σκεφθείτε πως θα διαφημίζετε τα προϊόντα σας και πως θα προσελκύετε πελάτες.
 8. Να αναλύετε και να αξιολογείτε συνεχώς τα δεδομένα της αγοράς, ώστε αφενός να βελτιώνετε διαρκώς τις στρατηγικές σας και αφετέρου να είστε ευέλικτοι και προσαρμόσιμοι στις αλλαγές που πάντα υπάρχουν.
 9. Να ενημερώνεστε σε συνεχή βάση  για τα νέα του κλάδου σας και της επιχειρηματικότητας.
 10. Και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, να διατηρείτε το πάθος και την επιμονή σας. Οι δυσκολίες είναι αναπόφευκτες, αλλά με τη σωστή νοοτροπία μπορείτε να τις ξεπερνάτε.

Τα 5 σημεία προσοχής

 1. Να αποφύγετε την υπεραισιοδοξία. Ότι είστε ενθουσιασμένοι με κάτι, δεν σημαίνει ότι μοιράζονται και οι υπόλοιποι τον ίδιο ενθουσιασμό με εσάς. Είναι πάμπολλα τα παραδείγματα εταιρειών και ελευθέρων επαγγελματιών που έβγαλαν προϊόν ή υπηρεσία σε λάθος τόπο ή χρόνο (πιο πριν ή πιο μετά) και το πλήρωσαν ακριβά.
 2. Ένα δεύτερο στοιχείο που θέλει προσοχή είναι το οικονομικό ζήτημα ή οι υπολογισμοί που πρέπει να γίνονται με προσήλωση στο Excel ή με χαρτί και μολύβι, για τους πιο παραδοσιακούς. Οι παλιοί έλεγαν «μέτρα πέντε και κόβε μια». Κάτι ήξεραν.
 3. Ένα τρίτο σημείο προσοχής είναι η ευελιξία στη σκέψη και την υλοποίηση, η προσαρμογή. Μπορεί να έχετε σκεφθεί κάτι, αλλά στην αρχή ή για πάντα να χρειάζεται να το τροποποιήσετε κάπως από την αρχική ιδέα.
 4. Το επόμενο σημείο που χρειάζεται να δώσετε βάση είναι το λελογισμένο ρίσκο. Ούτε να υποτιμάτε τυχόν δυσκολίες, ούτε να φοβάστε να πάρετε οποιοδήποτε ρίσκο.
 5. Η υπερανάλυση είναι ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας. Καλός ο σχεδιασμός και η ανάλυση, αλλά θα πρέπει να είσαστε ικανοί να καταλάβουμε πότε να μπούμε σε δράση και ό,τι προκύψει, πάντα κάτι προκύπτει, να το διορθώσετε στην πορεία.

Τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε αν κάνετε το πάθος σας επιχείρηση είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Όταν αγαπάτε αυτό που κάνετε, είναι πολύ πιο εύκολο να δεσμευτείτε και να επενδύσετε χρόνο και προσπάθεια, χωρίς να κουράζεστε. Θα ενδιαφέρεστε να το βελτιώσετε, να μάθετε νέες τεχνικές και να ενημερώνεστε για τις τελευταίες τάσεις. Όταν κάνετε κάτι που αγαπάτε, επιδιώκετε υψηλά πρότυπα και θέλετε να προσφέρετε υψηλή ποιότητα και αυτό θα σας δίνει μια αίσθηση αυθεντικότητας που θα είναι δύσκολο να αντιγραφεί. 

Επίσης, ένα επάγγελμα που σας ενθουσιάζει θα είναι πιο βιώσιμο στον χρόνο, γιατί η ενέργεια και η ευχαρίστηση που θα παίρνετε από αυτό θα σας βοηθά να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες. Τέλος όταν είστε το αφεντικό του εαυτού σας, ίσως να έχετε μεγαλύτερη ευελιξία στο πώς διαμορφώνετε τον χρόνο και τους πόρους σας.

Εκτός από τα οφέλη όμως,  θα αντιμετωπίσετε και  δυσκολίες. Όπως σε κάθε επιχειρηματική κίνηση, έτσι και στη δράση να κάνετε το πάθος σας επιχείρηση δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Μερικές από τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε  είναι στα οικονομικά. Συχνά, το πάθος δεν είναι αρκετό για να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση ή μπορεί να προκύψουν έκτακτες οικονομικές ανάγκες στην πορεία. Γι’ αυτό καλό θα είναι να έχετε διερευνήσει και να έχετε βρει λύσεις για  οικονομική ρευστότητα. 

Μια ακόμη δυσκολία αφορά την άγνοια επιχειρηματικών στοιχείων. Μπορεί κάποιοι να είναι ειδικοί στο αντικείμενο του πάθους τους, αλλά η διαχείριση μιας επιχείρησης απαιτεί διαφορετικές δεξιότητες και γι’ αυτό καλό θα είναι να δείτε το επιχειρηματικό σας σχέδιο μαζί με ένα έμπειρο σύμβουλο επιχειρήσεων ή να επενδύσετε στην εκπαίδευσή σας στην κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου. Επίσης, η υπερβολική πίεση μπορεί να είναι μια δυσκολία που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε.  Όταν κυνηγάτε το όνειρό σας, μπορεί η πίεση για επιτυχία  να καταστεί κάποιες φορές αφόρητη. Μια συμβουλή είναι να μάθετε  τεχνικές διαχείρισης του στρες και να έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και τη προσωπική ζωή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Νίκος Αυγερινός ξεκίνησε από μηχανικός, επιχειρηματίας, σύμβουλος επιχειρήσεων και πλέον ασχολείται με το ολιστικό επιχειρείν. 

Ο όρος «Ολιστικό Επιχειρείν» αναφέρεται σε μια προσέγγιση όπου λαμβάνονται υπόψη όλες οι διαστάσεις μιας επιχείρησης – οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, ανθρώπινες και πνευματικές.

Το ολιστικό επιχειρείν απευθύνεται σε ανθρώπους που σέβονται τον εαυτό τους, τους συνανθρώπους τους και το περιβάλλον. Ως σύμβουλος ολιστικού επιχειρείν βοηθάει ανθρώπους να κάνουν το πάθος τους κερδοφόρο επάγγελμα, μέσω του εργαστηρίου «Άκου το Πάθος σου και Κάνε την Επιχείρηση των Ονείρων σου!». Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ολιστικό επιχειρείν μπορείτε να δείτε εδώ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BUSINESS LIFE

Book Garden: Ένα φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο που εμπνέει για προσφορά

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο που βρίσκεται στο Κουκάκι. Όλα τα βιβλία του είναι μεταχειρισμένα από δωρεές και τα έσοδα πηγαίνουν σε οργανισμούς που υποστηρίζουν γυναίκες θύματα κακοποίησης, εκμετάλλευσης ή σωματεμπορίας.
businessdaily-Mouseio-Museum
BUSINESS LIFE

Πώς οι επισκέψεις σε μουσεία μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη

Έρευνες έχουν δείξει ότι η επαφή με τις τέχνες και η επίσκεψη στα μουσεία μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Το μουσείο Γουλανδρή διοργανώνει ένα μουσικό ταξίδι εξερεύνησης και ευζωίας στη συλλογή του.
businessdaily-Paidia-Eytyxia
BUSINESS LIFE

Ο δεκάλογος των ευτυχισμένων ανθρώπων: Πώς να πλησιάσετε την ευτυχία

Ποιες είναι οι δέκα συνήθειες των ευτυχισμένων ανθρώπων, ποιοι είναι οι πέντε πυλώνες όπου θεμελιώνεται η ευτυχία, τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε. Απαντήσεις από την ειδική σύμβουλο Στέλλα Ζουλινάκη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΕΠΑΠ: Η νέα καμπάνια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Αποστολή της ΕΛΕΠΑΠ είναι να παρέχει σε κάθε άνθρωπο με αναπηρία και την οικογένειά του, Δια Βίου Στήριξη, και πρόσβαση στα προγράμματα αποκατάστασης, ανεξάρτητα από το οικονομικό ή κοινωνικό του υπόβαθρο.