ΓΔ: 1413.44 0.01% Τζίρος: 45.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:11:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα 10 βήματα για να πετύχετε φέτος τους στόχους για τη νέα χρονιά

Πώς θα καταφέρετε φέτος να μη μείνουν... στα χαρτιά οι στόχοι σας για τη νέα χρονιά. Πώς θα ξεπεράσετε τη φυσική αντίσταση του ανθρώπινου εγκεφάλου στις αλλαγές.

Στόχος χωρίς πλάνο είναι απλά ένα όνειρο ή μία επιθυμία. Οι περισσότεροι άνθρωποι σπεύδουν κυρίως την πρωτοχρονιά να δημιουργούν στο μυαλό τους μία λίστα με στόχους των οποίων συνήθως η διάρκεια ζωής συμπίπτει με το τελευταίο «ξεσκόνισμα» από τους εναπομείναντες κόκκους μας ζάχαρης άχνης στους κουραμπιέδες των Χριστουγέννων και  χρονικά τοποθετείται κάπου στο τέλος του Ιανουαρίου.  Αν φέτος θέλετε να βάλετε στόχους που θα διαρκέσουν και θα έχουν θετική έκβαση, δηλαδή να τους επιτύχετε, τότε θα πρέπει να αλλάξετε τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. 

Πώς όμως θα πετύχετε τους στόχους για το 2024; Την απάντηση δίνει η Πέγκυ Μουζάκη, Nlp Coach, Nlp Trainer, ενεργειακή θεραπεύτρια και συγγραφέας, το όραμα της οποίας είναι να βοηθά τους ανθρώπους να βρίσκουν τον δικό τους δρόμο, να χαίρονται την προσωπική  τους διαδρομή και να γίνονται κάθε μέρα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Στατιστικές μελέτες αναφέρουν ότι ένας στους τρεις ανθρώπους έχουν την τάση να εγκαταλείπουν τους στόχους τους. Μελέτες που έγιναν στη Αμερική έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 40%) θέτει νέους στόχους κάθε Πρωτοχρονιά, αλλά μόνο το 8% καταφέρνει να τους πραγματοποιήσει στην πορεία. Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Clinical Psychology» αναφέρει ότι  μόνο το 46% των ανθρώπων που έλαβαν πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις ήταν επιτυχείς. 

Η νευροεπιστήμη μας λέει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιστέκεται στις αλλαγές και στην επαφή με μη γνώριμα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι με οποιαδήποτε απόφαση που μας ταρακουνάει από την ζώνη ασφαλείας μας ενεργοποιείται η αμυγδαλή η οποία προβάλει αντιστάσεις που χρειάζεται να παρακάμψουμε.

Τα βήματα για να πετύχετε τους στόχους σας

 1. Καταγράψτε τους στόχους σας σε χαρτί, με στυλό ή μολύβι,  και μην αρκεστείτε στη νοητική σας λίστα. Μελέτη του 2015 από τον ψυχολόγο Gail Matthews έδειξε ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι έγραψαν τους στόχους τους, ήταν κατά 33% πιο επιτυχημένοι στην επίτευξή τους από εκείνους που απλώς τους διατύπωσαν νοερά.
 2. Διατυπώστε τους σε ενεστώτα χρόνο, θετικά, όσο πιο συγκεκριμένα μπορείτε και ορίστε το χρονοδιάγραμμα σας. Π.χ. δεν γράφουμε «θέλω να χάσω 10 κιλά…» αλλά «είμαι 50 κιλά στο τέλος του Μαρτίου του 2024». Σε κανέναν δεν αρέσει να «χάνει» και μπορεί να χάσει όμως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να τα «ξανακερδίσει».
 3. «Κόψτε» τον στόχο σε μικρά κομματάκια. Π.χ. «έχω φτιάξει καθημερινό μενού με τα τρόφιμα που επιλέγω να καταναλώνω ώστε κάθε εβδομάδα να επιτυγχάνω τον στόχο της εβδομάδας».
 4. Εξετάστε τι μπορεί να πάει στραβά στην πορεία και καταγράψτε το ώστε να μπορέσετε όταν έρθει η ώρα να το διαχειριστείτε. Μπορεί κάποιες ημέρες που είστε ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι να στραφείτε στη γνώριμη συμπεριφορά ακατάστατου φαγητού. Σκεπτόμενοι πόσο πίσω θα σας πάει αυτό στην εξέλιξή σας και ασκώντας την αυτοπειθαρχία σας σταματήστε.
 5. Καταγράψτε τι έχετε να χάσετε και τι να κερδίσετε  όταν φτάσετε στον τελικό προορισμό σας. Π.χ. Κερδίζω την ηρεμία μου και την αυτοπεποίθησή μου και χάνω ενδεχομένως κάποιες συνευρέσεις με ανθρώπους.
 6. Σκεφτείτε τι θα αλλάξει για εσάς η επίτευξη του στόχου σας και πώς θα επηρεάσει θετικά τη ζωή σας. Π.χ. «φορώ το αγαπημένο μου παντελόνι και νιώθω ελκυστική/ος».
 7. Αποδεχτείτε ότι θα υπάρξουν ημέρες που ενδεχομένως να μην είστε τόσο πειθαρχημένοι. Δεν τα παρατάτε
 8. Δημιουργείστε υποστηρικτική ομάδα που συμβάλει στην υλοποίησή του στόχου σας. Π.χ. Φροντίζω  το περιβάλλον μου να μην παραγγέλνει burger κάθε βράδυ.
 9. Καταγράψτε ποιες δεξιότητες χρειάζεται να αναπτύξετε ή να εξασκήσετε ώστε να φέρετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. 
 10. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάθε επιτυχημένο μικρό βήμα. Π.χ. επιτρέπω στον εαυτό μου να τραφεί με κάτι διαφορετικό κάθε Κυριακή σαν επιβράβευση της εβδομαδιαίας πειθαρχημένης μου πορείας.

Οκτώ σημεία που χρήζουν προσοχής στη στοχοθεσία 

 1. Ο στόχος χρειάζεται να αφορά και να εξυπηρετεί εσάς. Αν το κίνητρο είναι ισχυρό αρκετά τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να επιτύχετε.
 2. Ποιος είναι ο λόγος σας που θέλετε να πετύχετε τον στόχο;
 3. Αναρωτηθείτε  αν το έχετε προσπαθήσει ξανά στο παρελθόν και τι ήταν αυτό που σας κράτησε πίσω.
 4. Ποιες δεξιότητες χρειάζεται να αναπτύξετε;
 5. Τι εμπόδια μπορεί να αντιμετωπίσετε και πώς θα τα ξεπεράσετε;
 6. Ποιες πεποιθήσεις σας μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά ή ποιες χρειάζεται να αντικαταστήσετε;
 7. Ποιος είναι αυτός που μπορεί να σας βοηθήσει;
 8. Πόσο ρεαλιστικός και επιτεύξιμος είναι ο στόχος σας;

Συχνά οι άνθρωποι θεωρούν υποχρέωση τους στην αρχή του χρόνου να θέσουν στόχους. Σε αυτό συμβάλλει και το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που η πρώτη ερώτηση μετά την αλλαγή του έτους είναι: «Και τι στόχους έχεις για το νέο έτος»;

Αν τον στόχο αναγκαστείτε να τον θέσετε, για να ικανοποιήσετε κάποιον άλλο, δεν είναι σημαντικός για εσάς και δεν γνωρίζετε τον λόγο σας, τότε θα ναυαγήσει.

Το μυαλό σας μπορεί να λειτουργήσει σαν σύμμαχός σας ή σαν σαμποτέρ σας. Γνωρίζοντας πώς λειτουργεί έχετε τα εργαλεία να το κατευθύνετε προς την κατεύθυνση που εσείς επιθυμείτε.

Μία από τις σπουδαιότερες αξίες του Nlp είναι: «Δεν υπάρχει αποτυχία παρά μόνο επαναπληροφόρηση». Αυτό σημαίνει ότι αναζητάτε ποιο είναι το αποτέλεσμα που έχετε όταν δεν έχετε αυτό που θα θέλατε να έχετε. Δεν το ορίζετε λοιπόν ως αποτυχία και ψάχνετε να δείτε τι πήγε στραβά, τι χρειάζεται να επαναπροσδιορίσετε, να σκεφτείτε,  ώστε στην επόμενη προσπάθεια να λάβετε αυτό που επιθυμείτε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BUSINESS LIFE

Β. Αράλη: Η γυναίκα που ίδρυσε κινητή μονάδα υγιεινής για τους άστεγους

Η ιδρύτρια της ΜΚΟ Immortaliting, που προσφέρει την πρώτη κινητή μονάδα, Metamorphosis, για την παροχή σε άστεγους βασικών υπηρεσιών υγιεινής και καθαρών ρούχων εξηγεί στο BD το όραμά της για τον εθελοντισμό.
Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
BUSINESS LIFE

Δέκα συμβουλές για το βιογραφικό που φέρνουν τη δουλειά των ονείρων σας

Ο σύμβουλος καριέρας και συνιδιοκτήτης της εταιρείας συμβουλευτικής καριέρας και εύρεσης προσωπικού LeadCompass, Μάρκος Κορβέσης δίνει συμβουλές για να συντάξετε το βιογραφικό που θα φέρει την επιτυχία.
BUSINESS LIFE

Αντιμετωπίστε το στρες με αρωματοθεραπεία: Τα «μαγικά» αιθέρια έλαια

Η αρωματοθεραπεία ασχολείται με τις εφαρμογές των φυσικών αγνών αιθέριων ελαίων για την επίτευξη ψυχοσωματικής ισορροπίας. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να ανακουφίσουν πολλά από τα συμπτώματα του στρες.