ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mentoria
Η ομάδα της Mentoria. Ο κ. Λάκης Αργυρού, τέταρτος από δεξιά στη δεύτερη σειρά. Φωτο: Mentoria.

Mentoria: Εκπαιδεύει βιωματικά τα παιδιά για να αναδείξουν τα ταλέντα τους

Η Mentoria είναι μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές επαγγελματικές και εκπαιδευτικές αφετηρίες που πιστεύει ότι η σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον είναι η εκπαίδευση, τονίζει στο BD ο κ. Λάκης Αργυρού.

Συνθήκες έμπνευσης για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους ώστε να ανακαλύψουν τα έμφυτα χαρίσματά τους, να εκφραστούν δημιουργικά και να κατακτήσουν τον σκοπό της ζωής τους προσπαθεί να δημιουργήσει η Mentoria. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που αποτελείται από μια ομάδα καταξιωμένων ανθρώπων στον χώρο τους. Άλλωστε, η εκπαίδευση είναι ζωή η ίδια. 

Ο Λάκης Αργυρού, σύμβουλος επικοινωνίας, προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, ομιλητής και συγγραφέας του βιβλίου «Εσύ για Σένα», καθώς και  μέλος του ΔΣ της Mentoria μιλά στο Businessdaily.gr για αυτή τη μη κερδοσκοπική προσπάθεια, τον σκοπό της, τις δράσεις και το όραμά της. 

  • Τι είναι η Mentoria και ποιος ο σκοπός της;

Είναι μία ομάδα ανθρώπων καταξιωμένων στον χώρο τους, με διαφορετικές επαγγελματικές και εκπαιδευτικές αφετηρίες που πιστεύει πως η σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον είναι η εκπαίδευση. Μία εκπαίδευση βασισμένη σε μαθήματα ζωής που αναδεικνύει τα ταλέντα των νέων και οδηγεί στην αυτογνωσία τους.

  • Ποια είναι η ιστορία της;

Ανεπίσημα ξεκίνησε η προσπάθεια τον Μάρτιο του 2020 και πήρε επίσημη μορφή με την εγγραφή της ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο περί τα τέλη του 2021 οπότε και εκλέχθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο. Αριθμεί γύρω στα 50 μέλη, αλλά οι άνθρωποι που αλληλοεπιδρούν με τη Mentoria είναι σίγουρα πάνω από εκατό. Οι άνθρωποι της  προέρχονται από όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, γιατροί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι.

  • Πώς προέκυψε η ιδέα της Mentoria;

Ήταν μια ιδέα του Δημήτρη Τσέλιου, life&business coach, συγγραφέα και ιδρυτή της Life&Business Strategist, ο οποίος αναγνώρισε τη μεγάλη ανάγκη για την αλλαγή της παιδείας στην Ελλάδα και επίσης αναγνώρισε ότι την ίδια ανησυχία είχαν και έχουν πολλοί άνθρωποι. Με πρωτοβουλία, λοιπόν, του Δημήτρη δημιουργήθηκε ο πρώτος πυρήνας και από εκεί άρχισε να μεγαλώνει η ομάδα.

  • Ποιοι είναι οι άξονες και οι δράσεις του σωματείου;

Οι άξονες πάνω στους οποίους κινείται το σωματείο και οι δράσεις του αφορούν επτά τομείς: Αυτογνωσία – Αυτοβελτίωση, Εθελοντισμό, Περιβάλλον – Φύση, Τεχνολογία & Επικοινωνία, Επαγγελματικό Προσανατολισμό – Επιχειρηματικότητα, Τέχνες – Πολιτισμό και Αθλητισμό – Ευεξία. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρω τις ημερίδες, ομιλίες σε σχολεία, εκπαιδεύσεις γονέων και εκπαιδευτικών με αποκορύφωμα το Mentoria Summer Camp που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2021 και είχαμε την ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε παιδιά σε ένα σχολείο όπως το ονειρευόμαστε.

  • Τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σχέδια;

Για το 2024 αποφασίσαμε να έχουμε μια θεματική δράση κάθε μήνα που να συνδέεται με τους άξονες και τους σκοπούς της ίδρυσης του σωματείου μας. Νιώθουμε ότι αυτή η περίοδος είναι η περίοδος των συνεργασιών και έτσι αρχίσαμε να έχουμε συνεργασίες με φορείς, οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι οποίες θα εντατικοποιηθούν και θα αυξηθούν στο προσεχές μέλλον. Μερικές δράσεις που έγιναν ήδη μέσα στο 2024 ήταν καθαρισμός του δάσους Δαφνίου, χοροθεραπεία, σεμινάριο χρηματοοικονομικής διαχείρισης, κ.ά.

  • Τι ενώνει τα μέλη της ομάδας του σωματείου;

Η σαφήνεια του σκοπού και το κοινό όραμα είναι τα δύο βασικά στοιχεία που ενώνει τα μέλη της ομάδας. Οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον στην παιδεία, στην αγωγή, στο ήθος και στην ολιστική γνώση των παιδιών και εφήβων της χώρας μας.

Η επιτυχία της ομάδας μας πηγάζει από τα ταλέντα, τις δεξιότητες και την αφοσίωση των ανθρώπων της. Πορευόμαστε με κοινό στόχο και όνειρα, σεβόμαστε και εκτιμούμε ο ένας τον άλλον ως άτομα και γνωρίζουμε ότι μόνο μαζί ενωμένοι, μέσα από το συλλογικό μας έργο και τη συνεργασία μας, μπορούμε να αναπτύξουμε το μέγιστο δυναμικό μας. Οι συνθήκες και οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μπορεί να ποικίλλουν,  οι θεμελιώδεις αξίες μας ωστόσο παραμένουν σταθερές στη βάση τους, μας ενώνουν, μας καθοδηγούν και μας ενδυναμώνουν όλους μας. Καθορίζουν το ποιοι είμαστε, τι αντιπροσωπεύουμε και πώς διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας μεμονωμένα και συλλογικά.

Θα έλεγα, επίσης, ότι το ΕΜΕΙΣ είναι πολύ πιο δυνατό από κάθε ΕΓΩ και έτσι μπορούμε να προχωράμε με τους στόχους και τις επιδιώξεις μας, έχοντας αρμονική συνεργασία και συνύπαρξη.

  • Ποια είναι η γνώμη σας για την προσφορά σήμερα στην Ελλάδα;

Δίνει μια αισιόδοξη αίσθηση η ευαισθησία που επιδεικνύει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου προς τους συνανθρώπους μας που έχουν μια μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς. Αυτό φαίνεται σε κάθε περίπτωση που κάποιος μπαίνει μπροστά και ανοίγει τον δρόμο. Συνεπώς η διάθεση για προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη από τη δοσμένη μέχρι σήμερα προσφορά, απλά οι άνθρωποι είτε δεν ξέρουν πως και που να προσφέρουν ή χρειάζονται κάποιον πιο τολμηρό να κάνει το πρώτο βήμα. 

Εκείνο που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε είναι αυτά που συμβαίνουν και δεν γνωρίζουμε και κάποια από τα οποία δεν θα μάθουμε ποτέ. Άνθρωποι που ανοίγουν την καρδιά τους ή/και το πορτοφόλι τους και μοιράζουν απλόχερα σε δυσπραγούντες συνανθρώπους μας, χωρίς να το διατυμπανίζουν. Γενικά θα έλεγα ότι είμαι χαρούμενος με τη διάθεση των ανθρώπων για προσφορά, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-AGROTOURISM
BUSINESS LIFE

Το Περιβόλι στη Βάρη: Γεύσεις από τη φύση με σεβασμό στο περιβάλλον

Η Άννα Μορδεχάι μιλά στο BD για το κτήμα λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα που προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές γεύσεις από βιολογικά προϊόντα και αποτελεί παράδειγμα της αναγεννητικής γεωργίας (περμακουλτούρα).
businessdaily-Cariera-Career
BUSINESS LIFE

Οι 14 στρατηγικές για να σχεδιάσετε ένα πλάνο επιτυχημένης σταδιοδρομίας

Γιατί η επιτυχία στην επαγγελματική ζωή δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη. Ποιες είναι οι στρατηγικές που οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα και προτείνονται από την Ντένι Νέσμπιτ, career coach και συγγραφέα σε θέματα καριέρας.