ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πληθωριστικός «τυφώνας» Τέιλορ Σουίφτ χτυπά τον τομέα υπηρεσιών στην Ευρώπη

Γιατί η περιοδεία της σουπερ σταρ Αμερικανίδας τραγουδίστριας βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πώς συνδέονται οι εμφανίσεις της με αυξήσεις τιμών.

Ο «τυφώνας» Τέιλορ Σουίφτ καταφθάνει στην Ευρώπη και δεν είναι μόνο οι θαυμαστές της που παρακολουθούν στενά τις ημερομηνίες των συναυλιών -στο πλαίσιο της περιοδείας Eras Tour- αλλά και κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ

Απτή απόδειξη αποτελεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος ρωτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας εάν θεωρεί ότι ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών θα παραμείνει επίμονα ανοδικός με δεδομένη την πραγματοποίηση τόσο του Euro 2024 στη Γερμανία όσο και των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στη Γαλλία. Η απάντησή του, μάλλον, αφοπλιστική: «Πολύ καλή η ερώτησή σας. Κυρίως γιατί καταφέρατε να πείτε τα πάντα χωρίς να πείτε το όνομα της… Τέιλορ Σουίφτ».

Η Σουίφτ περιοδεύει στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, με τους φανατικούς θαυμαστές της να ξοδεύουν για αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, εστιατόρια και αναμνηστικά. Την Παρασκευή έδωσε την πρώτη από τις οκτώ συναυλίες της στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου και οι αναλυτές σπεύδουν να δουν το οικονομικό αποτύπωμα της ευρωπαϊκής περιοδείας. 

Άλλωστε το ίδιο πράττουν και οι οικονομολόγοι στις ΗΠΑ που θεωρούν κομβικό σημείο τη σειρά περιοδειών της διάσημης μουσικού, καθώς οι καταναλωτές ξοδεύουν χρήματα σε συναυλίες, γεύματα, διακοπές και άλλες ψυχαγωγικές εμπειρίες που έχασαν κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών από την πανδημία. Σύμφωνα με μία εκτίμηση οι εμφανίσεις της Σουίφτ θα μπορούσαν να αποφέρουν 4,6 δισ. δολάρια μόνο στη Βόρεια Αμερική από τις δαπάνες για εισιτήρια, εμπορεύματα και ταξίδια.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δικαιολογημένα εξετάζουν τις πιθανές πληθωριστικές επιπτώσεις της άφιξης μίας σούπερ σταρ διεθνούς φήμης: Τον περασμένο Μάιο, όταν η Μπιγιονσέ ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία της «Renaissance World Tour» στη Στοκχόλμη, υπήρξαν οικονομολόγοι που χρέωσαν σε αυτό το γεγονός την απότομη αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα. 

Η ζήτηση που δημιουργεί η περιοδεία Eras Tour για δωμάτια ξενοδοχείων και πτήσεις σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό κάθε χώρας. Οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι ευαίσθητοι ακόμη και σε ελάχιστες αλλαγές στα δεδομένα, καθώς προσπαθούν να διακρίνουν τις εφάπαξ επιδράσεις από τις μόνιμες. Εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός δεν επιβραδύνεται όπως αναμενόταν, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα, δε, με τον Λ. Κρίσαν, αναλυτή της TD Securities, «αυτές οι μικρές ιδιορρυθμίες μπορούν να αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα και μπορούν να θολώσουν την εικόνα για τις κεντρικές τράπεζες».

Άλλωστε σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Πορτογαλίας, ο πληθωρισμό ενισχύθηκε τον Μάιο λόγω άλματος στις τιμές των ξενοδοχείων, το οποίο προήλθε εξαιτίας ενός «σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος». Η πορτογαλική στατιστική υπηρεσία αναφέρονταν – έστω και εάν δεν το είπε ξεκάθαρα- στις εμφανίσεις της Σουίφτ στη Λισαβόνα στις 24 και 25 Μαΐου.

Ο αντίκτυπος που έχουν στον πληθωρισμό γεγονότα όπως η περιοδεία της Σουίφτ μπορεί να μετριαστεί από το πόσο καλά οι οικονομολόγοι μιας χώρας προβλέπουν την επίδραση των συναυλιών της, ώστε οι επενδυτές και άλλοι να μην εκπλαγούν από τα στοιχεία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν δηλώσει ότι η πορεία επιστροφής στον πληθωρισμό του 2% θα είναι «ανώμαλη» και ότι μια σχετικά ισχυρή τουριστική περίοδος έχει ήδη ενσωματωθεί στις προβλέψεις τους.

Όμως ο Κρίσαν εκτιμά ότι είναι πιθανό οι συναυλίες της Σουίφτ τον Αύγουστο, όταν η περιοδεία της θα περάσει ξανά από το Λονδίνο, να αυξήσουν τον πληθωρισμό των υπηρεσιών στη Βρετανία, ιδίως επειδή μία από τις ημερομηνίες της περιοδείας της μπορεί να συμπέσει με την ημέρα που η στατιστική υπηρεσία της χώρας καταγράφει τα στοιχεία των τιμών. Εάν οι τιμές των ξενοδοχείων ακολουθήσουν το μοτίβο που διαμορφώθηκε όταν εμφανίστηκε στο Λίβερπουλ αυτόν τον μήνα, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Τα υψηλότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους αξιωματούχους της Τράπεζας της Αγγλίας να αναβάλουν τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Άλλοι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς την ικανότητα της Σουίφτ να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο που να φαίνεται και στις μετρήσεις των στατιστικών υπηρεσιών. «Η Τέιλορ Σουίφτ είναι απίθανο να επηρεάσει την πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Είναι απίθανο να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική», εκτιμά ο Τζ. Μόραν της Nomura, προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω ότι είναι βιώσιμη επιλογή για την ανάπτυξη μιας χώρας να βασίζεται στο εάν υπάρχουν ή όχι συναυλίες μίας σούπερ σταρ».

Η Barclays προέβλεψε ότι η περιοδεία της Σουίφτ θα προσθέσει σχεδόν 1 δισ. στερλίνες (1,3 δισ. δολάρια) στη βρετανική οικονομία, αλλά αυτές οι προτάσεις είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν.

Ο Μόραν, πάντως, επιμένει ότι  για μεμονωμένες πόλεις και ορισμένους τομείς, η περιοδεία θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Όταν τα εισιτήρια άρχισαν να πωλούνται το περασμένο καλοκαίρι, οι αναζητήσεις της Airbnb στις πόλεις υποδοχής αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περισσότερο από 300%, δήλωσε η εταιρεία. Ακόμη εκτιμάται ότι οι οκτώ συναυλίες της Σουίφτ στο Λονδίνο θα αποφέρουν 300 εκατομμύρια λίρες για την οικονομία. «Ο αντίκτυπος θα είναι περισσότερο τοπικός παρά μακροσκοπικός. Η Τέιλορ Σουίφτ είναι προφανώς ένα τεράστιο φαινόμενο και οι περιοχές που επισκέπτεται προκαλούν μεγάλο θόρυβο στον τομέα της φιλοξενίας», καταλήγει ο αναλυτής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BUSINESS LIFE

Πώς πήραν πάλι ζωή οι θρυλικοί Beatles χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Το τελευταίο τραγούδι των Beatles με συμμετοχή και των τεσσάρων μελών του συγκροτήματος, το single "Now and then", κυκλοφορεί 53 χρόνια μετά τη διάλυσή του. «Αναστήθηκε» κασέτα του Λένον με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Είμαστε ανεξάρτητοι από τη Fed, ορισμένοι ήθελαν μείωση σήμερα

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι λαμβάνονται αποφάσεις μόνο με βάση την εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και αποκάλυψε ότι ορισμένα μέλη του συμβουλίου πρότειναν μείωση επιτοκίων σήμερα.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
BUSINESS LIFE

Γιατί ακόμη και οι σταρ του Χόλιγουντ φοβούνται την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ηθοποιοί όπως η Σκάρλετ Γιόχανσον και συγγραφείς όπως ο Τζον Γκρίσαμ μηνύουν εταιρείες τεχνολογίας για τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση της εικόνας και των λέξεών τους, όπως σημειώνει ο Economist.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εκτίναξη 25% για το πετρέλαιο φέρνει νέο «πονοκέφαλο» για την ΕΚΤ

Όπως εκτιμά η ING, το νέο ράλι του «μαύρου χρυσού» θα φέρει την τιμή του ακόμη και πάνω από το 100 δολ. το βαρέλι και θα ασκήσει πίεση στην κεντρική τράπεζα για ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.