ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Με την απαλλαγή του αναμένεται να τερματιστεί η δίκη Τραμπ την Τετάρτη

Με δεδομένο ότι χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφων) για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ και να καθαιρεθεί από το αξίωμα, η αθώωσή του θεωρείται δεδομένη σε αυτή την ιστορική διαδικασία.

Η Γερουσία των ΗΠΑ θα διεξαγάγει την ψηφοφορία στην οποία αναμένεται να απαλλαχθεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τις δύο κατηγορίες (κατάχρηση εξουσίας, παρακώλυση έρευνας του Κογκρέσου) που αντιμετωπίζει στη δίκη του την Τετάρτη, βάσει ψηφίσματος που ενέκρινε το σώμα επί της διαδικασίας. Όπως ορίζει το ψήφισμα, θα γίνει μια ακόμη τετράωρη συνεδρίαση μεθαύριο Δευτέρα από τις 11:00 (τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας). Κατόπιν το σώμα θα διακόψει τις εργασίες του ως την Τετάρτη στις 16:00 (23:00), όταν θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί των δύο κατηγοριών («articles of impeachment») σε βάρος του προέδρου.

Με δεδομένο ότι χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφων) για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ και να καθαιρεθεί από το αξίωμα, η αθώωσή του - που ο ίδιος είναι σίγουρο ότι θα προβάλλει ως περιφανή νίκη του, καθώς οι ΗΠΑ έχουν μπει σε χρονιά εκλογών - θεωρείται δεδομένη σε αυτή την - σε κάθε περίπτωση ιστορική - διαδικασία.

Η εξέλιξη ακολούθησε την απόρριψη από το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους σώμα του Κογκρέσου της πρότασης να κληθούν να καταθέσουν νέοι μάρτυρες, όπως ζητούσαν οι Δημοκρατικοί. Με 51 ψήφους έναντι 49, οι γερουσιαστές απέκλεισαν την κλήση νέων μαρτύρων και την παρουσίαση νέων αποδεικτικών στοιχείων.

Ο επικεφαλής της μειοψηφικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ είδε σε αυτή την έκβαση μια «μεγάλη τραγωδία».

Αντίθετα, για τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τεντ Κρουζ ακούστηκαν «περισσότερα από όσα χρειάζονταν» στη διαδικασία και είναι «καιρός να αθωώσουμε» τον πρόεδρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αγανάκτηση Τραμπ για τη μη απονομή του Νόμπελ Ειρήνης

Ο Τραμπ εξέφρασε ξανά τη δυσαρέσκειά του που δεν του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, επικρίνοντας την επιλογή της Νάβι Πιλάι και χαρακτηρίζοντας το βραβείο «ντροπιασμένο» λόγω αποφάσεων που, όπως είπε, προσβάλλουν τη δημοκρατία.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν σε Τραμπ: Είμαστε έτοιμοι να τροφοδοτήσουμε με πετρέλαιο τις αγορές

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Τραμπ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει πετρέλαιο και ντίζελ στις ΗΠΑ και παγκοσμίως λόγω της κρίσης καυσίμων, ενώ αυξημένες ποσότητες αναμένονται τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Νόβακ.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Επικυρώνει την Κέιτι Ζακαράια ως νέα του εκπρόσωπο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Truth Social ότι επέλεξε την Κέιτι Ζακαράια, δικηγόρο και υποστηρίκτρια του κινήματος MAGA, ως νέα εκπρόσωπό του στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας την αφοσίωση και τη στήριξή της.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έπαινος Πούτιν σε ΗΠΑ για συνεργασία σε ντίζελ και ενέργεια

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, χαιρέτισε τη ρωσοαμερικανική συνεργασία σε ντίζελ και ενέργεια μετά την επικοινωνία Πούτιν-Τραμπ, σημειώνοντας πως πάνω από 300.000 τόνοι ντίζελ θα κατευθυνθούν σε ΗΠΑ και παγκόσμια αγορά.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 3 εκατ. τόνοι ρωσικού ντίζελ θα κυκλοφορήσουν σύντομα στις αγορές

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συμφωνήθηκε η Ρωσία να προμηθεύσει άμεσα τις αγορές με ρωσικό ντίζελ, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει προσωρινή άδεια εισαγωγής.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν σχολίασε το σχέδιο εκτέλεσης σε ζωντανή μετάδοση

Ο Τραμπ δεν σχολίασε δημόσια το πρωτοφανές σχέδιο ζωντανής μετάδοσης της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν, που σκότωσε 13 άτομα στο Φορτ Χουντ. Εγκρίνοντας την εκτέλεση, είπε πως «θα αποδώσουμε τελική δικαιοσύνη».