ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Με την απαλλαγή του αναμένεται να τερματιστεί η δίκη Τραμπ την Τετάρτη

Με δεδομένο ότι χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφων) για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ και να καθαιρεθεί από το αξίωμα, η αθώωσή του θεωρείται δεδομένη σε αυτή την ιστορική διαδικασία.

Η Γερουσία των ΗΠΑ θα διεξαγάγει την ψηφοφορία στην οποία αναμένεται να απαλλαχθεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τις δύο κατηγορίες (κατάχρηση εξουσίας, παρακώλυση έρευνας του Κογκρέσου) που αντιμετωπίζει στη δίκη του την Τετάρτη, βάσει ψηφίσματος που ενέκρινε το σώμα επί της διαδικασίας. Όπως ορίζει το ψήφισμα, θα γίνει μια ακόμη τετράωρη συνεδρίαση μεθαύριο Δευτέρα από τις 11:00 (τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας). Κατόπιν το σώμα θα διακόψει τις εργασίες του ως την Τετάρτη στις 16:00 (23:00), όταν θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί των δύο κατηγοριών («articles of impeachment») σε βάρος του προέδρου.

Με δεδομένο ότι χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφων) για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ και να καθαιρεθεί από το αξίωμα, η αθώωσή του - που ο ίδιος είναι σίγουρο ότι θα προβάλλει ως περιφανή νίκη του, καθώς οι ΗΠΑ έχουν μπει σε χρονιά εκλογών - θεωρείται δεδομένη σε αυτή την - σε κάθε περίπτωση ιστορική - διαδικασία.

Η εξέλιξη ακολούθησε την απόρριψη από το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους σώμα του Κογκρέσου της πρότασης να κληθούν να καταθέσουν νέοι μάρτυρες, όπως ζητούσαν οι Δημοκρατικοί. Με 51 ψήφους έναντι 49, οι γερουσιαστές απέκλεισαν την κλήση νέων μαρτύρων και την παρουσίαση νέων αποδεικτικών στοιχείων.

Ο επικεφαλής της μειοψηφικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ είδε σε αυτή την έκβαση μια «μεγάλη τραγωδία».

Αντίθετα, για τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τεντ Κρουζ ακούστηκαν «περισσότερα από όσα χρειάζονταν» στη διαδικασία και είναι «καιρός να αθωώσουμε» τον πρόεδρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Τραμπ αλλάζει στρατηγική στα ανθρώπινα δικαιώματα με νέες οδηγίες

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί νέα γραμμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιορίζοντας την έμφαση σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα και DEI, ενώ ζητά από τις πρεσβείες να επικεντρώνονται στα “φυσικά δικαιώματα” και στις συστημικές διακρίσεις.
Εμβόλιο κατά κορωνοϊού
ΔΙΕΘΝΗ

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ διαδίδει ψευδείς θεωρίες για εμβόλια

Τα CDC άλλαξαν τη θέση τους για τη σχέση εμβολίων και αυτισμού, δημιουργώντας ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, παρ’ ότι η σύνδεση αυτή έχει επανειλημμένα διαψευστεί από τον ΠΟΥ και άλλους φορείς υγείας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί δημοκρατικούς που κάλεσαν στρατιωτικούς σε ανυπακοή

Η γερουσιάστρια Ελίσα Σλότκιν κατήγγειλε τις απειλές του Τραμπ για συλλήψεις και εκτελέσεις μετά από βίντεο που καλούσε στρατιωτικούς να μην υπακούν σε παράνομες διαταγές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στρέφει στρατό κατά πολιτών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης: Έτοιμος για συνάντηση με Τραμπ

Ο νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάμι, δήλωσε έτοιμος για τη συνάντησή του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας πως θα θέσει το ζήτημα του κόστους διαβίωσης και τα συμφέροντα της πόλης έναντι προσωπικών σχέσεων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για την απειλή Τραμπ περί θανατικής ποινής σε Δημοκρατικούς

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδίκασε ως «σιχαμερή» την απειλή Τραμπ για θανατική ποινή σε Δημοκρατικούς βουλευτές. Κατηγόρησε επίσης τη «βίαιη και εμπρηστική ρητορική» του προέδρου με ανάρτηση στο X και ανακοίνωση.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι παρέλαβε το ειρηνευτικό σχέδιο ΗΠΑ, συνομιλεί σύντομα με Τραμπ

Ο Ζελένσκι παρέλαβε το αμερικανικό προσχέδιο για αναβίωση της διπλωματικής προσπάθειας για ειρήνη και σύντομα θα συζητήσει τα βασικά σημεία με τον Τραμπ, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.