ΓΔ: 2013.59 -0.50% Τζίρος: 201.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
Η σημαία της Σαουδικής Αραβίας κυματίζει με φόντο το ηλιοβασίλεμα και τα βουνά.

Το 2023 εκτελέστηκαν 170 κατάδικοι στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας

Οι σαουδαραβικές αρχές δεν παύουν να χαρακτηρίζουν τις εκτελέσεις «συμβατές με τη Σαρία» και απαραίτητες για τη «διατήρηση της δημόσιας τάξης».

Οι σαουδαραβικές αρχές εκτέλεσαν 170 θανατοποινίτες το 2023, αριθμός μεγαλύτερος συγκριτικά με το 2022, σύμφωνα με απολογισμό που καταρτίστηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο και βασίστηκε στις ανακοινώσεις των σαουδαραβικών αρχών. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, 170 άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο εκτελέστηκαν στο σουνιτικό βασίλειο σε σύγκριση με 147 ολόκληρο το 2022. Το 2019 είχε καταγραφεί ρεκόρ 187 εκτελέσεων. Οι τελευταίες εκτελέσεις έγιναν χθες Κυριακή. Πρόκειται για Σαουδάραβες που είχαν καταδικαστεί για φόνο.

Τριάντα τρία άτομα «που εμπλέκονταν σε υποθέσεις τρομοκρατίας» και δύο στρατιώτες που καταδικάστηκαν για εσχάτη προδοσία είναι μεταξύ των 170 που εκτελέστηκαν μέσα στο 2023. Το 2022, η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 147 κατάδικους, 81 από τους οποίους σε μία μόνο μέρα, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων από όλο τον κόσμο. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τις εκτελέσεις αυτές, που τις περισσότερες φορές γίνονται με αποκεφαλισμό, αλλά οι σαουδαραβικές αρχές θεωρούν τις εκτελέσεις «συμβατές με τη Σαρία» και απαραίτητες για τη «διατήρηση της δημόσιας τάξης».

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των κρατών που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, πίσω μόνο από την Κίνα και το Ιράν,σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτέλεση για τρομοκρατία ανεβάζει τις εκτελέσεις στη Σ. Αραβία σε 300

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε άνδρα για «τρομοκρατία», αγνοώντας εκκλήσεις ΜΚΟ που επικαλούνταν εγκλήματα ανηλικότητας. Από το 2025 έχουν εκτελεστεί 300 άτομα, με φετινές εκτελέσεις να ξεπερνούν το περσινό ρεκόρ.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθεροι μετά από 3,5 χρόνια δύο Γάλλοι για υπόθεση κατασκοπείας

Η Σεσίλ Κολέρ και ο Ζακ Παρί, μετά από 3,5 χρόνια κράτησης στο Ιράν, αποφυλακίστηκαν και βρίσκονται στη γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Ο Μακρόν ανακοίνωσε προσπάθειες για την άμεση επιστροφή τους στη Γαλλία.
Εφαρμογή TikTok κινητό
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα στη Γαλλία για τον αλγόριθμο TikTok που βλάπτει ανηλίκους

Η γαλλική δικαιοσύνη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το TikTok, μετά από αναφορά του βουλευτή Ντελαπόρτ για εύκολη πρόσβαση ανηλίκων και κίνδυνο αυτοκτονίας. Την υπόθεση εξετάζει η Μονάδα κατά της Κυβερνοεγκληματικότητας.