bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

H Σομαλία αντιδρά στη συμφωνία Σομαλιλάνδης - Αιθιοπίας για την Ερυθρά Θάλασσα

Η Σομαλιλάνδη αποτελεί πρώην βρετανικό προτεκτοράτο που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σομαλία το 1991, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Πρόσφατα συμφώνησε σε «ενοικίαση» των ακτών της στην Αιθιοπία.

Νόμο που «ακυρώνει» στη συμφωνία μεταξύ Αιθιοπίας και της αποσχισθείσας περιοχής της Σομαλιλάνδης υπέγραψε χθες, ο πρόεδρος της Σομαλίας Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ υπέγραψε χθες Σάββατο. Με αυτό το «πρωτόκολλο συμφωνίας» που υπεγράφη την 1η Ιανουαρίου η Σομαλιλάνδη – πρώην βρετανικό προτεκτοράτο που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σομαλία το 1991, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα—σκοπεύει να προσφέρει στην Αιθιοπία πρόσβαση σε 20 χιλιόμετρα των ακτών της για διάρκεια 50 ετών μέσω «λίζινγκ».

Ο Σομαλός πρόεδρος δήλωσε ότι ο νόμος που υπέγραψε ακυρώνει την «παράνομη», όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία που προσφέρει στην Αιθιοπία πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, την οποία η χώρα απώλεσε μετά την ανεξαρτησία της Ερυθραίας το 1993. «Καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να διαφυλάξουμε την ενότητά μας, την κυριαρχία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα με βάση το διεθνές δίκαιο», έγραψε ο Σομαλός πρόεδρος στο Χ. Η κυβέρνηση της Σομαλίας έχει δεσμευθεί να αντιταχθεί έντονα, με κάθε νόμιμο μέσο, σε αυτή τη συμφωνία.

Το Μογκαντίσου κατήγγειλε «μια επίθεση» και «μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του», ενώ υποσχέθηκε να πολεμήσει ενάντια σε αυτό το «παράνομο» κείμενο «με κάθε νομικό μέσο». Η Σομαλία είναι αντίθετη στην ανεξαρτησία της Σομαλιλάνδης, που διαθέτει δικούς της θεσμούς και μετρά περίπου 4,5 εκατ. κατοίκους. Η πολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας εκεί είναι σχετικά σταθερές σε σχέση με τη Σομαλία. Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία τυπώνει δικό της νόμισμα και διαβατήρια, αλλά απουσία διεθνούς αναγνώρισης παραμένει απομονωμένη.

Ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης Μούσε Μπίχι Αμπντίς έχει δηλώσει ότι η Αιθιοπία πρόκειται «να αναγνωρίσει επισήμως τη δημοκρατία της Σομαλιλάνδης» σε αντάλλαγμα για την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Αντίς Αμπέμπα ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να πράξει κάτι τέτοιο, αλλά επεσήμανε ότι θα διεξαγάγει «σε βάθος εκτίμηση με στόχο να λάβει θέση στις προσπάθειες της Σομαλιλάνδης να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση».

Η Αιθιοπία, η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής, βρέθηκε χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα μετά το 1993 και την ανεξαρτησία της Ερυθραίας, έπειτα από μακροχρόνια σύγκρουση. Διατηρούσε όμως πρόσβαση σε λιμάνι της Ερυθραίας μέχρι τον πόλεμο του 1998 – 2020. Έκτοτε οι περισσότερες εμπορικές συναλλαγές της Αιθιοπίας γίνονται μέσω του Τζιμπουτί.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η κρίση του κακάο επιδεινώνεται από την κακή πληρωμή των αγροτών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο έχουν υποχωρήσει από το μέγιστο που σημείωσαν στα μέσα Απριλίου, αλλά εξακολουθούν να έχουν αυξηθεί περισσότερο από 70% μέχρι στιγμής φέτος.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις για σχέδια ομαδικού γάμου 100 Νιγηριανών κοριτσιών

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Concerned Nigerian Citizens, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εκπαίδευση των κοριτσιών αντί να τα αναγκάζει να παντρεύονται.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ αναφέρει «βαρύ βομβαρδισμό» στο κρατίδιο του Βόρειου Νταρφούρ του Σουδάν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας αυτής που κρατά ένα χρόνο. Στην Ελ Γκενέγια, τη διοικητική πρωτεύουσα του δυτικού Νταρφούρ, μεταξύ 10.000 και 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κένυα ακόμα πλήττεται από καταιγίδες, 228 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Ο τροπικός κυκλώνας Χιντάγια πέρασε χωρίς να αναφερθούν θύματα ούτε σοβαρές ζημιές στις δυο χώρες της ανατολικής Αφρικής, αφού έχασε μέρος της ισχύος του φθάνοντας πάνω από την ακτή.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρουάντα για την επίθεση σε καταυλισμό στο Κονγκό

Eννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον των καταυλισμών, κοντά στην Γκόμα (ανατολικά), όπου διεξάγονται επί μήνες εχθροπραξίες ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και το κίνημα M23, που υποστηρίζεται από τη Ρουάντα.